Verkiezingen
Laat je stem horen!
Van 19 mei t/m 22 mei 2025 kunnen studenten en medewerkers van de UM weer stemmen voor de Faculteitsraden en de Universiteitsraad.
Bekijk nu de lijsten en bepaal op wie jij wilt stemmen!
Onze raadsleden vertellen over hun ervaringen
Van 10 t/m 14 maart kun je je als kandidaatstellen voor de Universiteitsraad of de Faculteitsraden. Hoe is het om daar als academisch staflid, OBP’er of student lid van te zijn? In deze rubriek laten we leden aan het woord over hun functie als raadslid.
Raadslid Vanessa LaPointe: “Je hoeft geen doorgewinterde politicus te zijn om bij de Universiteitsraad te komen.”
Dr. Vanessa LaPointe werkt als universitair hoofddocent. Onderdeel van die baan is ook haar werk voor de Universiteitsraad. “Ik zag altijd mogelijke verbeterpunten om de universiteit een betere plek te maken. Als lid van de Universiteitsraad kan ik daar nu echt aan bijdragen.”

Kim Luijten is secretaris van de Faculteitsraad van FHML: "Misschien is het wel iets voor jou!"
Kim Luijten is al 13 jaar trouwe secretaris van de faculteitsraad van FHML. Bij de faculteitsraad ben je betrokken bij belangrijke beslissingsprocessen die binnen de faculteit spelen. Kim: “De leden werken ten gunste van de faculteit en iedereen die er werkt of studeert. Die intrinsieke motivatie om bij te dragen om de faculteit te verbeteren is iets wat al onze huidige leden drijft”.

Voormalig raadslid Kim Kuypers: “Met jouw inbreng heb je echt impact, voor de universiteit en voor je eigen faculteit.”
Dr. Kim Kuypers was jarenlang raadslid, eerst voor de Faculteitsraad en daarna voor de Universiteitsraad. “Ik raad nog altijd mijn collega’s aan om óók lid te worden”, vertelt ze enthousiast. Wat maakt raadslid zijn zo interessant? Kim vertelt het je graag.

Kandidaatstelling
Van 10 tot en met 14 maart kun je je kandidaat stellen voor de Universiteitsraad of de Faculteitsraden. Dit zijn medezeggenschapsorganen waarin studenten en medewerkers meepraten én meebeslissen over belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, onderwijskwaliteit en student well-being. Door je kandidaat te stellen, krijg je de kans om actief mee te denken over de koers van de universiteit, uitdagende vraagstukken aan te pakken en jezelf professioneel te ontwikkelen. De verkiezingen vinden plaats tussen 19 en 22 mei, en op 1 februari wordt bepaald wie kiesrecht heeft. Wees klaar om jouw stem te laten horen!
Lees hoe je je kandidaatstelling stap voor stap aanpakt.
Luister naar onze podcast: CouncilCast
Waarom is medezeggenschap zo belangrijk binnen de universiteit? Luister naar de CouncilCast om het te ontdekken!
A day in the life of the University Council
Wat doet de Universiteitsraad precies? In deze video nemen we je mee naar een vergadering tussen de medewerkers en studenten die jou vertegenwoordigen. Kijk de video en ontdek het belang van medezeggenschap!
Centraal Stembureau
Het Centraal Stembureau wordt benoemd door het College van Bestuur. Het is verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen voor de medezeggenschapsraden van de universiteit. Het Centraal Stembureau organiseert de verkiezingen aan de hand van het Kiesreglement 2024. Daarnaast is er in overleg met de Universiteitsraad ook een Gedragscode opgesteld om de verkiezingen zo respectvol en eerlijk mogelijk te laten verlopen.
Samenstelling Centraal Stembureau
Voorzitter
Em. prof. dr. H. Kingma
Leden
Maïté Janssen
Serge Mordang
Ambtelijk Secretaris
Niels Harteman
Contact Centraal Stembureau
Niels Harteman - 0031 43-3883286
Ambtelijk Secretaris
verkiezingen@maastrichtuniversity.nl
043 – 3881977
Minderbroedersberg 4-6
Medezeggenschapsorganen
De Universiteit Maastricht kent diverse medezeggenschapsorganen; de Universiteitsraad, de faculteitsraden en de dienstraden. In mei 2025 vinden de verkiezingen plaats voor de Universiteitsraad en de Faculteitsraden. Hieronder staat een korte samenvatting van de medezeggenschapsorganen. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de pagina's over de Bestuursorganen.
Universiteitsraad
Het medezeggenschapsorgaan op centraal niveau is de Universiteitsraad. De Universiteitsraad bestaat uit 6 vertegenwoordigers van de geleding Wetenschappelijk personeel (WP), 4 van de geleding Ondersteunend Personeel (OBP) en 10 studenten. Medewerkers worden voor 2 jaar in de raad gekozen; studenten voor 1 jaar. Meer informatie over de Universiteitsraad.
Faculteitsraden
Iedere faculteit heeft een faculteitsraad. De grootte en samenstelling van de raden variëren per faculteit. Ook hier geldt dat medewerkers voor 2 jaar en studenten voor 1 jaar worden gekozen.
Dienstraden
Voor het ondersteunend en beheerspersoneel van het Maastricht University Office en de 5 Servicecentra zijn aparte medezeggenschapsorganen, namelijk de dienstraden. De leden worden gekozen voor een periode van 2 jaar.
Bekijk hieronder de video over de Verkiezingen - Medezeggenschap