Docenten

People in class

Bij het Bètasteunpunt Limburg werken middelbare schooldocenten en docenten/onderzoekers van het hoger onderwijs samen om het onderwijs te verbeteren en de aansluiting van middelbare op hoger onderwijs in Limburg te ondersteunen.

We willen samen een programma maken waarmee bètadocenten zich professioneel kunnen ontwikkelen, met de nieuwste kennis over hun vakgebied. We willen ze inspireren om innovatieve kennis met betrekking tot wetenschap en techniek toe te passen in hun lessen, gebruikmakend van onderwijsmethodes die aansluiten bij het universitaire onderwijs.

Onderwerpen waarover Bètasteunpunt Limburg informatie biedt. Het steunpunt is nog in ontwikkeling, de komende tijd zal mee informatie beschikbaar komen.

VO-docent worden.

De Universiteit Maastricht biedt de mogelijkheid om een eerste- en een tweedegraads lesbevoegdheid te halen. 

Tweede graad

UM-studenten krijgen, met een Educatieve Minor op zak, een 2e-graads lesbevoegdheid voor de vakken biologie, wiskunde, economie, natuurkunde of scheikunde.

Voor meer informatie: Educatieve Minor | Maastricht University

VO-HO netwerk

De bètasteunpunten van de Nederlandse Universiteiten werken als Regionale VO-HO Netwerken met het doel de aansluiting tussen het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs te verbeteren, professionalisering van onderwijsprofessionals te stimuleren en ontwikkelingen op het gebied van vakinhoud- en curriculum te agenderen. Door deze samenwerking op regionaal niveau goed te organiseren en landelijk met elkaar te versterken maken we impact.

Regionale VO-HO Netwerken

Bezoek ETpathfinder

Wil je wat meer weten over de natuurkunde en de mensen die er werken? Kom het ontdekken tijdens de workshop ”natuurkunde ervaren” bij ETpathfinder.

In dit programma van ongeveer een uur krijg je de unieke kans om te leren over het natuurkundig experiment van de ETpathfinder. Je krijgt de ETpathfinder in levenden lijve te zien en je ziet wat we hiervan kunnen leren. Bovendien kun je ervaren wat het inhoudt om natuurkundige te zijn.  Een enthousiaste medewerker van ETpathfinder neemt je mee in haar dagelijkse routine en deelt haar persoonlijke reis in dit fascinerende vakgebied. 

Na de introductie is er volop gelegenheid om al je vragen te stellen. Of je nu wilt weten welk profiel je moet kiezen, welke opleidingen je moet volgen, welke vaardigheden essentieel zijn, of hoe een typische werkdag eruitziet, je krijgt alle antwoorden die je nodig hebt.

Op vooraf afgesproken momenten kunnen groepen leerlingen van vwo 3, op verzoek van hun docent, deelnemen aan de workshop ”natuurkunde ervaren”. Dit is een unieke kans om inspiratie op te doen en meer te leren over de wereld van de natuurkunde.

Etpathfinder

Vraag een ETpathfinderbezoek aan

Workshops

Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag?

Data-analyse voor 4 vwo-leerlingen

Voor wie?
Deze workshops zijn speciaal ontwikkeld voor 4 VWO-leerlingen met een Natuur & Gezondheid- of Natuur & Techniek-profiel. Docenten die hun leerlingen willen uitdagen en hun kritische denkvaardigheden willen aanscherpen, zijn van harte uitgenodigd om deze boeiende workshops aan te bieden.

 

Workshopoverzicht
De workshops zijn ontworpen als interactieve sessies van elk 45 minuten. Elke sessie biedt leerlingen praktische ervaring met data-analyse en geeft hen inzicht in hoe data hun beeld van de wereld kan beïnvloeden en zelfs misleiden. De workshops vinden plaats op uw eigen school, zodat ze makkelijk in te passen zijn in de reguliere lesroosters.

Workshop 1: Kritisch kijken naar data
In deze eerste workshop leren leerlingen hoe data ingezet kan worden om mensen op het verkeerde been te zetten. We beginnen met een college over de manieren waarop diagrammen en grafieken misleidend kunnen zijn. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag: ze analyseren verschillende diagrammen, bespreken de valkuilen en leren hoe ze misleidende diagrammen kunnen herkennen en verbeteren.

Workshop 2: Zelf aan de slag met data-analyse
De tweede workshop gaat verder met een hands-on aanpak. Leerlingen krijgen de kans om zelf data-analyse uit te voeren met behulp van een intuïtieve tool (geen programmeerkennis vereist!). Ze werken met drie verschillende datasets en beantwoorden per dataset vragen met behulp van visuele diagrammen. Door zelf diagrammen te maken, krijgen ze een dieper inzicht in de opbouw en het gebruik van data binnen de wetenschap.

Praktische details

  • Locatie: Op uw school, in het computerlokaal of een klaslokaal met laptops/computers.
  • Benodigdheden: Voor elke leerling is een laptop of computer nodig.
  • Duur: Twee workshops van elk 45 minuten.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd om deze workshops voor uw leerlingen aan te bieden? Meld u dan hier aan.

Maak gebruik van deze unieke kans om uw leerlingen te enthousiasmeren voor data-analyse en hun kritische denkvaardigheden te versterken. We kijken ernaar uit om samen met u de wereld van data tot leven te brengen in uw klas!

Hoe maak je een poster voor je profielwerkstuk?

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor middelbare scholieren die een profielwerkstuk maken en hun onderzoek helder en aantrekkelijk willen presenteren op een wetenschappelijke poster.

Workshopoverzicht

In deze interactieve sessie leren leerlingen hoe ze een sterke, visueel aantrekkelijke poster kunnen ontwerpen die hun onderzoek helder communiceert. Ze doorlopen het proces van plannen, ontwerpen, creëren, presenteren en anticiperen.

De workshop omvat:

  • Basisprincipes van wetenschappelijke communicatie – Hoe presenteer je je onderzoek effectief?
  • Grafisch ontwerp en layout – Structuur, lettergroottes, kleuren en afbeeldingen.
  • Praktische oefening – Leerlingen werken aan hun eigen posterontwerp.
  • Presentatietechnieken – Hoe pitch je je onderzoek beknopt en overtuigend?

Praktische details

📍 Locatie: Op school of bij Maastricht University.
🖥Benodigdheden: Laptop of papier voor schetsen.
Duur: 1 workshop van 90-120 minuten.

Aanmelden

Interesse in deze workshop voor je klas? Neem contact op via m.bousse@maastrichtuniversity.nl.

🎨 Maak van je profielwerkstuk een blikvanger met een sterke poster!

 

Circular Engineering

Voor wie?
Deze workshops zijn speciaal ontwikkeld voor 4 of 5 VWO-leerlingen met een Natuur & Gezondheid- of Natuur & Techniek-profiel. Docenten die hun leerlingen kennis willen laten maken met relevante vraagstukken rondom het hergebruiken van materialen, zijn van harte uitgenodigd om deze boeiende workshop aan te bieden.

Workshopoverzicht

Tijdens de workshop Circular Engineering leer je meer over duurzaamheid, hergebruik van materialen en het minimaliseren van afval. Tijdens de opleiding Circular Engineering leer je de wereld duurzamer te maken met slimme technologie, chemie, biotechnologie en natuurkunde.

Tijdens deze workshop leer je met teamwork en creativiteit een praktische uitdaging oplossen namelijk hoe je van afvalmateriaal weer iets nieuws kan maken. 

Deel één bestaat uit het verdienen van punten door vragen te beantwoorden in vijf categorieën. Tijdens het tweede deel gebruik je de punten om materialen te kopen om iets nuttigs te bouwen van afval.

Praktische details

  • Locatie: Op uw school of bij Maastricht University
  • Benodigdheden: schone afvalmaterialen zoals dozen/ karton, (bubbel)plastic, stoffen, petflessen etc.
  • Duur: De workshop is geschikt voor één lesuur van 45 minuten.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd om deze workshop aan te bieden? Meld u dan aan bij monique.scheepens@maastrichtuniversity.nl

Computer Science

Voor wie?
Deze workshops zijn speciaal ontwikkeld voor 4 of 5 VWO-leerlingen met een Natuur & Gezondheid- of Natuur & Techniek-profiel. Docenten die hun leerlingen kennis willen laten maken met informatica, zijn van harte uitgenodigd om deze boeiende workshop aan te bieden.

Workshopoverzicht

Computer science is een brede studie met veel onderwerpen over computers en informatica. Denk aan het maken van videogames zoals Fortnite of het schrijven van software voor Google en websites (CS gaat niet over hardware of het maken van AI).

Computer science gaat over:

  • programmeren
  • wiskunde
  • netwerken (wifi/data/internet)
  • cybersecurity (hacken/virussen)
  • En veel meer

Tijdens de workshop ga je als hacker aan de slag en probeer je, in een spel, verschillende websites te hacken. Maak je geen zorgen, je doet niks wat niet mag!

Praktische details

  • Locatie: Op uw school, in het computerlokaal of een klaslokaal met laptops/computers of bij Maastricht University
  • Benodigdheden: Voor elke leerling is een laptop of computer nodig.
  • Duur: De workshop is geschikt voor één lesuur van  45 minuten.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd om deze workshop aan te bieden? Meld u dan aan bij monique.scheepens@maastrichtuniversity.nl

Workshop Data Science & AI

Voor wie?
Deze workshops zijn speciaal ontwikkeld voor 4of 5 VWO-leerlingen met een Natuur & Gezondheid- of Natuur & Techniek-profiel. Docenten die hun leerlingen kennis willen laten maken met et verwerken van data en hoe AI daarbij kan helpen, zijn van harte uitgenodigd om deze boeiende workshop aan te bieden.

Workshopoverzicht

Data Science en Kunstmatige Intelligentie geven je de power om data om te zetten in slimme inzichten en intelligente systemen. Je vindt data science overal, van TikTok tot zelfrijdende auto’s.

Tijdens de opleiding leer je om de data voor je te laten werken. AI en Data Science veranderen ruwe data in intelligente oplossingen die ons dagelijks leven verbeteren.

Tijdens deze workshop leer je wat machine learning is. Je maakt een programma dat van data kan leren door te oefenen. Hoe meer het programma oefent, hoe beter het wordt.

Je werkt met datasets die je helpen om afbeeldingen in groepen in te delen. We helpen je stap voor stap om je eigen machine learning model te bouwen.

Praktische details

  • Locatie: Op uw school, in het computerlokaal of een klaslokaal met laptops/computers of bij Maastricht University
  • Benodigdheden: Voor elke leerling is een laptop of computer nodig.
  • Duur: De workshop is geschikt voor één lesuur van 45 minuten.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd om deze workshop aan te bieden? Meld u dan aan bij monique.scheepens@maastrichtuniversity.nl