Wetenschappelijke integriteit

Geef je les of doe je onderzoek aan de Universiteit Maastricht (UM)? Dan deel je de verantwoordelijkheid voor handhaving van academische integriteit. Van al onze academische medewerkers wordt verwacht dat zij zich altijd houden aan de algemene principes van de professionele academische praktijk. 

Gedragscodes

Als docent of onderzoeker draag je persoonlijke verantwoordelijkheid en dien je de algemene principes en regels voor professioneel academisch gedrag te volgen. De UM onderschrijft de principes van professioneel wetenschappelijk gedrag zoals vastgelegd in de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit en heeft een eigen Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit vastgesteld. Dit valt onder de overkoepelende UM Gedragscode Integriteit. 

Procedure voor vragen of klachten

Met de vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit wissel je van gedachten over zaken die wetenschappelijke integriteit raken. Bijvoorbeeld plagiaat of fabricage van persoonsgegevens. Bij vragen of klachten over wetenschappelijke integriteit zijn de vertrouwenspersonen de eerste contactpersonen. Zij geven advies, bemiddelen of proberen de klacht in goed onderling overleg op te lossen. Lukt dit niet, dan begeleiden ze de klager bij het indienen van de klacht bij de UM-Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Promovendi kunnen ook terecht bij de vertrouwenspersoon van hun faculteit voordat zij contact opnemen met de UM-adviseurs. 

Contact 
Binnen de UM zijn prof. Herman Kingma, dr. Ree Meertens en prof. Sophie Vanhoonacker-Kormoss vertrouwenspersonen voor wetenschappelijke integriteit. Ze zijn bereikbaar via e-mail: vertrouwenspersoonwi@maastrichtuniversity.nl of telefoon, via de secretaris van de vertrouwenspersonen, Arnold Verhoeven, op +31 (0)43 388 2350. 

Commissie Wetenschappelijke Integriteit

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit onderzoekt klachten en adviseert het College van Bestuur daarover. De Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit beschrijft wat wordt verstaan onder schending van wetenschappelijke integriteit en de procedure voor klachten indienen. 

De onafhankelijke commissie bestaat uit prof. dr. Bruno de Witte (voorzitter), prof. dr. André Knottnerus, prof. dr. Marleen van Baak en dr. Sjaak Koenis. Een secretaris ondersteunt de commissie. 

Klacht indienen

Klachten moeten het volgende bevatten: 

  • Een duidelijke beschrijving van de (vermoede) schending van de wetenschappelijke integriteit door een of meer specifieke medewerkers van de UM. 
  • Schriftelijk of ander bewijs met betrekking tot deze kwestie. 
  • Naam, functie en contactgegevens van de klager. 
  • Handtekening van de klager en datum. 

Wil je een klacht indienen? Download het klachtenformulier. 

Vertrouwenspersonen voor promovendi

Naast de vertrouwenspersonen en de commissie voor wetenschappelijke integriteit heeft elke faculteit een of meer vertrouwenspersonen voor promovendi. Zij adviseren promovendi over verschillende kwesties, problemen en conflicten, waaronder wetenschappelijke integriteit.  

De vertrouwenspersonen zijn: 

Meer informatie over wetenschappelijke integriteit vind je op de website van De Vereniging van Universiteiten in Nederland (VSNU) en de website van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). 

Ga naar de vertrouwenspersoon voor medewerkers (intranet) 
Ga naar ombudfunctionaris (intranet) 

Nevenactiviteiten

Bij de UM zijn er regels met betrekking tot de nevenactiviteiten van hoogleraren en andere medewerkers. Op grond van artikel1.14 van de cao Nederlandse Universiteiten zijn alle universiteitsmedewerkers verplicht hun nevenactiviteiten te melden. Daarnaast heeft de UM eigen regels voor nevenactiviteiten. 

De minister van Onderwijs heeft afspraken gemaakt over de transparantie van nevenactiviteiten van hoogleraren. Als resultaat daarvan zijn alle nevenactiviteiten van een hoogleraar te vinden op hun profielpagina. Iedere hoogleraar is verantwoordelijk voor het updaten van deze informatie. Elke universiteit, inclusief de UM, publiceert de nevenactiviteiten van hoogleraren in één overzicht. De nevenactiviteiten worden elk jaar besproken tijdens de jaar- c.q. Resultaat&Ontwikkeling-gesprekken. 

Lees meer over het melden van nevenactiviteiten op het UM-intranet.