Vanaf hier naar een bloeiende UM-gemeenschap
Duurzaamheid gaat over mensen. Bij Universiteit Maastricht geloven we dat een toekomstbestendige universiteit alleen mogelijk is als studenten, medewerkers en partners zich betrokken en gehoord voelen. Daarom bouwen we aan een groene, gezonde en bloeiende campus waar samenwerking, welzijn en het gevoel erbij te horen centraal staan.
We investeren in inspirerende leer- en werkomgevingen, moedigen participatie en de dialoog aan en ondersteunen sociale betrokkenheid. Door middel van netwerken, co-creatie en door studentgeleide initiatieven groeit er een sterke gemeenschap die duurzaamheid vanaf de basis versterkt. Samen geven we vorm aan een bloeiende UM-gemeenschap waar iedereen een bijdrage aan kan leveren.
Ontdek wat we doen!
Green Office
De Universiteit Maastricht lanceerde in 2009 de allereerste Green Office ter wereld. Het begon aan de keukentafel en groeide uit tot een wereldwijde beweging met meer dan 100 Green Offices wereldwijd. Vandaag de dag is de UM Green Office een levendig platform dat door studenten wordt geleid en dat duurzaamheid op de campus stimuleert door middel van praktische projecten, evenementen en campagnes.

Gemeenschapstuin
De UM Gemeenschapstuin is uitgegroeid tot een bloeiende groene ruimte op de campus en wordt nu beheerd door een collectief van meer dan 60 actieve studentleden. Deze tuin is niet alleen een plek om groenten en kruiden te verbouwen, maar dient ook als leeromgeving waar studenten kennis uitwisselen over zelfvoorziening, permacultuur en biodiversiteit. Workshops, oogstdagen en seizoensgebonden evenementen brengen studenten samen rond thema's als voeding, gezondheid en duurzaamheid. De tuin bevordert ook het mentale welzijn, door studenten een rustige en praktische ontsnapping uit het academische leven te bieden. Het is een bestaand voorbeeld van duurzaamheid in actie, geworteld in de gemeenschap.

Sustainability Days
Elk jaar organiseren de Green Teams van de faculteiten van de UM hun eigen facultaire duurzaamheidsdagen om studenten en medewerkers te betrekken bij het thema duurzaamheid. Deze evenementen zijn afgestemd op de context van de faculteit en omvatten workshops, lezingen, paneldiscussies en praktische activiteiten. Door onderwijs, onderzoek en activiteiten samen te brengen, creëren deze Sustainability Days ruimte voor de dialoog en inspiratie binnen elke academische gemeenschap. Ze versterken ook interdisciplinaire banden en verhogen het bewustzijn van faculteitsspecifieke uitdagingen en kansen.

Omnium
Omnium werd opgericht in 2024 om een veilige ruimte te bieden voor studenten en medewerkers om een breed scala aan onderwerpen te bespreken. Vooral de oplopende spanningen rond het Israëlisch-Palestijnse conflict waren een stimulans om een betekenisvolle dialoog te organiseren.
Het idee is om meningen uit te wisselen, niet zozeer om elkaar te overtuigen. De dialoog is een manier van omgaan met elkaar die gericht is op wederzijds respect, begrip en uitwisseling van verschillende visies. Het doel van Omnium is om studenten en medewerkers hun eigen evenementen te laten organiseren, zodat de onderwerpen van de dialoog door henzelf op tafel worden gebracht.
UniLimited
In 2020 werd het UnliMited netwerk van medewerkers met een handicap, chronische ziekte of neurodivergentie opgericht. UnliMited gelooft sterk in het principe 'Nothing About Us, Without Us' en komt op voor medewerkers met een handicap. In 2023 en 2024 werkten ze samen met de universiteit aan het opstellen en aannemen van een nieuw beleid over werken met een handicap, inclusief de oprichting van de Disability Inclusion Group (DIG) in april 2025.
Doe mee met ons Green Network
Het initiatief #JoinTheGreenNetwork nodigt iedereen binnen onze gemeenschap uit om samen te komen en een collectieve impact te hebben op ons milieu. Of je nu student, medewerker of onderzoeker bent, jij hebt de macht om een betekenisvolle verandering teweeg te brengen.
Laat me de mogelijkheden zien!
Join the Green Network
Het initiatief #JoinTheGreenNetwork nodigt iedereen binnen onze gemeenschap uit om samen te komen en een collectieve impact te hebben op ons milieu. Of je nu student, medewerker of onderzoeker bent, jij hebt de kracht om een betekenisvolle verandering teweeg te brengen.