UMagazine
Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Tweemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.
In de februari editie onder andere een portret van Maja Brkan, hoogleraar Digitalisation and EU Law. Volgens haar UM-collega's is ze “bijna AI-efficiënt” in haar werk. Brkan ziet de humor van deze lof in. Na acht jaar in Maastricht te hebben gewoond en gewerkt, verhuisde ze naar Luxemburg om rechter te worden bij het Gerecht van de Europese Unie. “Veel grote beslissingen in mijn leven waren intuïtief, terwijl mijn werk als rechter precies het tegenovergestelde is.”
In 2050 zullen meer dan een half miljoen Nederlanders aan dementie lijden. Sebastian Köhler, hoogleraar Neuroepidemiologie aan de Universiteit Maastricht, onderzoekt hoe dementie kan worden voorkomen en adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie. Hij praat met ons over zijn inspanningen en waarom de UM een wereldspeler is op het gebied van risicopreventie.
Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van duurzaamheid, sociale economie en politiek. Assistent professor Filippo Oncini, van de School of Business and Economics, bestudeert liefdadigheidsinstellingen op het gebied van voedsel en ontwikkelt praktische instrumenten om stedelijke armoede en voedselhulp te analyseren. Hij heeft een ERC-beurs gekregen om stedelijk etnografisch onderzoek te doen in Palermo, Kyoto en Rotterdam.
Als je in 2040 ADHD of een andere mentale aandoening hebt, schrijft de dokter misschien geen Ritaline of antidepressiva meer voor, maar in plaats daarvan een lage dosis paddo’s, truffels, LSD of een ander psychedelisch middel. Universitair hoofddocent Kim Kuypers doet onderzoek naar de toepassing van deze mogelijke medicijnen van de toekomst.
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de groepsimmuniteit in het gedrang komt. Hoe kan het tij worden gekeerd? Veja Widdershoven promoveerde onlangs op een onderzoek naar vaccinatiebereidheid. “Waarom twijfelen we aan iets dat zo effectief is?”
Nu de wereld op zoek is naar schonere energieoplossingen, is groene waterstof een belangrijke component in de overgang naar een duurzame toekomst. Waarom lukt het dan toch vaak niet deze technologie te implanteren? Fabianna Bacil, promovenda bij UNU-MERIT/Universiteit Maastricht, nam deel aan een internationaal onderzoeksproject waarin de economische kansen van groene waterstof in opkomende economieën worden onderzocht.
Soulkitchen biedt deze keer een kijkje in de keuken van Niloofar Tahmasebi Birgani geboren en getogen in Iran. En alumnus Sjoerd Maille werkt als trainee bij de rechtbank Limburg. Daarnaast is hij met zijn 24 jaar het op één na jongste lid van Provinciale Staten in Limburg én burgerraadslid in zijn woonplaats Maastricht. Een fraaie carrière lonkt waarbij de geboren Brabander zich niet laat afremmen door zijn beperking; Sjoerd is nagenoeg blind.
Dit en nog veel meer in het februarinummer van UMagazine!