Samenwerkingsverbanden

Als dé Europese universiteit van Nederland hecht de Universiteit Maastricht veel belang aan samenwerking met universiteiten en instellingen wereldwijd. We brengen verschillende perspectieven en expertises samen. Dat verrijkt ons onderwijs en onderzoek. 

Onze visie en onze betrokkenheid zijn internationaal. We nemen actief deel aan toonaangevende universitaire netwerken en hebben partners op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Onze samenwerking strekt zich ook uit tot andere netwerken, zoals ngo's, het bedrijfsleven en onze omvangrijke alumnigemeenschap. 

Onze zes faculteiten werken samen met partners in Europa en daarbuiten om uitwisselingen van bachelor- en masterstudenten mogelijk te maken. Deze uitwisselingsovereenkomsten creëren veel voordelen en kansen voor meer internationale samenwerking en bevorderen wereldburgerschap. 

Internationale universitaire netwerken

Omdat we samenwerking zo belangrijk vinden, spelen we een zeer actieve rol in vier internationale universitaire netwerken.

1. Worldwide Universities Network (WUN) 

De WUN is een toonaangevend wereldwijd netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek. Er nemen 25 universiteiten aan deel, verspreid over zes continenten.  

Het lidmaatschap voegt een wereldwijde dimensie toe aan de samenwerkingsverbanden van onze universiteit, met een focus op mondiale ontwikkelingsuitdagingen en grotere zichtbaarheid van de UM. De WUN ondersteunt ook externe financiering, bijvoorbeeld van academisch onderzoek. 

De UM streeft ernaar om belangrijke academici te betrekken bij onderzoeksteams binnen de WUN en mobiliteitskansen te creëren voor beginnende en mid-career onderzoekers. Daarbij ligt de nadruk op grote internationale uitdagingen en het bevorderen van samenwerking en innovatie. 

Lees meer over de WUN en  wat dit netwerk jou als onderzoeker kan bieden

2. Young European Research Universities (YERUN) 

De UM is medeoprichter van YERUN, een netwerk dat samenwerking tussen jonge universiteiten in Europa faciliteert op het gebied van onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact.  

De leden hechten allemaal belang aan onderzoek met impact en aan internationalisering. Het netwerk heeft een belangrijke stem in het hoger onderwijs- en onderzoeksbeleid van de EU en biedt mogelijkheden voor samenwerking op actuele thema’s, variërend van onderzoeksmobiliteit en open science tot duurzaamheid. 

Lees meer over YERUN en wat dit netwerk voor jou kan betekenen  

3. Young Universities for the Future of Europe alliance (YUFE) 

De UM is de coördinator van de YUFE-alliantie bestaande uit tien jonge, dynamische, studentgerichte universiteiten en vier niet-academische partners.  

YUFE streeft naar de oprichting van een echte Europese universiteit. Drijfveren zijn de gezamenlijke toewijding aan de Europese integratie en de wens om bij te dragen aan een concurrerend, innovatief en verenigd Europa.  

YUFE biedt studenten de gelegenheid om een eigen Europees curriculum samen te stellen en daarmee een Europese graad te halen. Het netwerk daagt iedereen uit om Europese talen te leren, deel te nemen aan mobiliteit, Europese carrières op te bouwen en actief te zijn in de maatschappelijke dienstverlening. 

Lees meer over  YUFE en wat deze alliantie jou kan bieden

4. European Alliance for Social Sciences and Humanities (EASSH)

De UM is lid van EASSH, de grootste organisatie voor belangenbehartiging en wetenschapsbeleid voor sociale en geesteswetenschappen in Europa.  

Deze alliantie maakt gebruik van de expertise van haar leden om Europees beleid en besluitvorming te beïnvloeden. Haar werkgroepen brengen SSH-onderzoek naar voren in het publieke debat en versterken Europees onderzoek en samenwerking tussen publieke en private partners.  

Het ledenbestand van EASSH telt ruim 70 organisaties en meer dan 100.000 onderzoekers in heel Europa. 

Lees meer over EASSH en wat de alliantie jou kan bieden

Bekijk ook onze andere samenwerkingen.