Disability Inclusion Group (DIG)

Het promoten van structurele inclusiviteit en zichtbaarheid

De Disability Inclusion Group (DIG) is een nieuw advies- en raadgevend orgaan binnen Universiteit Maastricht, gevormd door en voor medewerkers met functiebeperkingen, chronische ziekten of neurodivergentie. DIG streeft ernaar een vitale rol te spelen in het ondersteunen van de toezegging van de universiteit om een inclusieve, toegankelijke en rechtvaardige werkomgeving te creëren voor alle UM werknemers en PhD kandidaten. 

De groep hield de eerste bijeenkomst op 3 april 2025. Hoewel DIG nieuw geformaliseerd is, hebben meerdere leden actief meegeholpen aan beleidsontwikkeling aan de universiteit voor enige tijd door hun werk met het UnliMited-Staff netwerk.

Waarom DIG is opgezet

DIG werd opgezet om ervoor te zorgen dat medewerkers met geleefde ervaringen met een functiebeperking officieel betrokken worden in het vormen van beleid dat hen beïnvloed. Het is een formeel deel van de bestuursstructuur van de universiteit en nauw verwant aan het UnliMited-Staff netwerk. Als deel van UM’s bestuursstructuur, werkt DIG in nauw verband samen met het UnliMited-Staff netwerk om inclusiviteit van functiebeperkingen vast te leggen in institutionele besluitvorming.

Ons doel

Het doel van DIG is om te werken met UnliMited-Staff om blijvende, structurele verandering teweeg te brengen binnen UM door integratie van functiebeperkingen inclusiviteit in het beleid, de praktijken en cultuur van de universiteit. Dit doen we door:

  • Bewustwording creëren: DIG promoot bewustwording en begrip omtrent functiebeperkingen, chronische ziekten en neurodivergentie binnen de universiteit door evenementen, campagnes en een open dialoog.
  • Het vormen van beleid: DIG draagt actief bij aan UM breed beleidsontwikkeling om een omgeving te creëren waar mensen met functiebeperkingen, chronische ziekten of neurodivergentie kunnen gedijen.
  • Het weghalen van barrières: DIG helpt bij het identificeren, bewust worden en aanpakken van barrières naar inclusiviteit – ongeacht fysiek, digitaal, gedragsmatig of institutioneel.
  • Vooruitgang boeken: DIG werkt aan het proactief uitdagen en aanpakken van historische patronen van ongelijkheid ervaren door mensen met functiebeperkingen, chronische ziekten of neurodivergentie – herkenning van het belang van intersectionaliteit.
  • Adviseren over de beste werkwijzen: DIG is de expertise functie aan het ontwikkelen om effectieve werkwijzen aan te kunnen bevelen, de ontwikkeling van actieplannen te kunnen ondersteunen en helpen met monitoren van vooruitgang richting inclusiviteitsdoelen.
  • Verzekeren van representatie: DIG werkt eraan om ervoor te zorgen dat geleefde ervaringen de besluitvorming op elk niveau beïnvloedt om zinvolle, blijvende veranderingen teweeg te brengen.

DIG geeft geen advies of aanbevelingen over individuele werknemerssituaties met betrekking tot functiebeperkingen, chronische ziekte of neurodivergentie, met uitzondering van uitzonderlijke gevallen.

In zulke gevallen, als de lijnmanager, directeur of decaan en de adviseur van People & Organisation geen passende oplossing kunnen vinden, kan een aangewezen P&O adviseur geraadpleegd worden voor verdere ondersteuning.

Kernpunten van ons werk

Terwijl ons werk verder rijkt dan deze gebieden, ligt onze focus op verschillende kernprioriteiten:

  • Pleiten voor het aannemen van een functiebeperking actieplan
  • Verbeteren van de toegankelijkheid van de infrastructuur op campus en digitale hulpmiddelen
  • Promoten van inclusief HR-beleid rondom werving, behoud van werknemers en hybride werken
  • Het integreren van alfabetisme van functiebeperkingen in werknemersontwikkeling, met name voor lijnmanagers, personeel en ontwikkelingswerknemers
  • Verzekeren van naleving van de Nederlandse Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
  • Het inclusiever maken van het Erkennen en Waarderen-beleid voor werknemers met een functiebeperking, chronische ziekte of neurodivergentie.

 

Onze structuur

DIG bestaat uit een voorzitter en 8-15 leden, voornamelijk UM-werknemers en PhD kandidaten met geleefde ervaringen, evenals werknemers nauw verbonden met iemand met een functiebeperking. Het omvat vertegenwoordigers van verschillende faculteiten en service centers. 

Om het werk van de groep te ondersteunen en een blijvende impact te garanderen, heeft UM Professor Lisa Waddington aangewezen als onze gefinancierde coördinator. We worden ondersteund door het Diversity & Inclusivity Office en het Office of People and Development.

Een word van onze eerste DIG-voorzitter

Als eerste voorzitter van de Disability Inclusion Group ben ik trots dat ik kan helpen om Universiteit Maastricht een meer inclusieve plek te maken voor medewerkers en PhD-onderzoekers met functiebeperkingen, chronische ziekten of neurodivergentie. Ik werk sinds het begin van de jaren negentig aan de rechten van mensen met een functiebeperking. Toentertijd was er zeer weinig beleid of academisch werk omtrent dit onderwerp. Hoewel verandering niet snel komt, heb ik echte stappen voorwaard gezien – ook hier aan UM. Voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis van de universiteit hebben we nu eenspeciaal beleid dat rechten en ondersteuning beschrijft die beschikbaar zijn voor medewerkers met een handicap  (alleen via intranet). Dit beleid is ontwikkeld in nauwe raadpleging met het UnliMited Netwerk, om ervoor te zorgen dat zij die direct beïnvloed worden actief betrokken werden in het proces vanaf het begin.

DIG bouwt voort op die basis. Door het delen van ervaringen, aandacht vragen en beleidsadvisering, werken we eraan om inclusie deel te maken van het dagelijks universiteitsleven – niet allen op papier, maar in de praktijk. 

DIG is hier om de bredere UnliMited gemeenschap te helpen, en we willen van je horen over de problemen en uitdagingen waar werknemers met functiebeperkingen, chronische ziekten en neurodivergentie mee te maken krijgen, zodat we ons uit kunnen spreken namens jou en proberen de veranderingen teweeg te brengen die je nodig hebt. Ik nodig alle werknemers met functiebeperkingen, chronische ziekten en neurodivergentie uit om lid te worden van UnliMited zodat je kan leren over wat DIG doet, en zodat wij meer te weten kunnen komen over jouw prioriteiten.

Er is nog steeds werk te doen, maar we gaan de goede kant op. En ik kijk ernaar uit om in de komende jaren nog meer vooruitgang te zien. 

-Lisa Waddington, voorzitten van de Disability Inclusion Group

 

Lisa Waddington Disability Inclusion Group chair
In the photo: Lisa Waddington, photographer: Joris Hilterman