UnliMited Netwerk

Niets over ons, zonder ons!

UnliMited is een universiteitsbreed netwerk opgericht door en voor studenten en werknemers van Universiteit Maastricht met zichtbare en onzichtbare functiebeperkingen, chronische ziekte en/of neurodivergentie. Wij zijn toegewijd aan het ondersteunen van elkaar en het creëren van een toegankelijkere, inclusieve en rechtvaardige omgeving voor alle leden van de UM-gemeenschap. 

Waarom UnliMited?

Door middel van UnliMited bouwen bij aan een gemeenschap waarin elk individu niet alleen opgenomen wordt, maar echt gewaardeerd. Of je nu een student bent die de uitdagingen van het academische leven navigeert, of een werknemer die de vereisten van de werkvloer samen met een functiebeperking navigeert, UnliMited biedt een plek voor connectie en betekenisvolle betrokkenheid.

Gesteund door Universiteit Maastricht en verankerd in het principe ‘Niks over ons, zonder ons’, speelt UnliMited ook een actieve rol als belangenbehartiger. We zorgen ervoor dat geleefde ervaringen en perspectieven van individuen met een functiebeperkingen direct de ontwikkeling en implementatie van institutioneel beleid en praktijken informeren.

Onze doelen

  • Een peersupport gemeenschap te bouwen waar studenten en medewerkers met functiebeperkingen, chronische ziektes of neurodivergentie in contact kunnen komen met anderen en ervaringen kunnen delen in een begripvolle omgeving, zonder de noodzaak om zichzelf uit te leggen #JeHoeftDitNietAanOnsUitTeLeggen
  • Bewustwording te promoten binnen de gehele UM-gemeenschap over de geleefde ervaringen van studeren en werken met een functiebeperking
  • De stemmen van studenten en medewerkers met functiebeperkingen te versterken en het verhogen van hun participatie en opname binnen de bredere UM-gemeenschap
  • Mee te werken aan de ontwikkeling en evaluatie van universiteitsbeleid en initiatieven die toegankelijkheid, inclusie en rechtvaardigheid beïnvloeden
  • Inclusieve evenementen en activiteiten te organiseren, gebaseerd op de behoeften en interesses van onze gemeenschap
  • Aanpasbaar en responsief te blijven op de veranderde behoeften van onze leden en belangrijkste betrokkenen

Wat we bedoelen met ‘functiebeperking’

Een functiebeperkingen kan meerdere vormen aan nemen en zichtbaar of onzichtbaar zijn. Hoewel we deze soms apart kunnen vermelden, hebben we het vaak ook over chronische ziekten en neurodivergentie wanneer we het hebben over een functiebeperking.

Bij UnliMited verwelkomen we leden met aandoeningen die bestaan uit, maar niet beperkt zijn tot:

  • Chronische gezondheidsaandoeningen
  • Fysieke of sensorische beperkingen
  • Neurodivergentie, zoals autisme, dyslexie, ADHD
  • Geestelijk gezondheidsproblemen/-toestanden
  • Psychologische nood en gerelateerde beperkingen

Deze kunnen vermeld, niet vermeld, gediagnosticeerd of zelf-gediagnosticeerd zijn. Je hoeft nooit enige persoonlijke informatie te delen tenzij je dit zelf wilt.

“Wanneer je studeert met een functiebeperking, heb je een andere realiteit. Ik vergelijk mezelf niet meer met anderen.”

Estella Jardi Roca, bachelor Psychologie student

Een netwerk, twee stromingen

We erkennen dat studenten en medewerken kunnen aanlopen tegen andere uitdagingen, daarom heeft het netwerk twee toegewijde stromingen:

Ondanks het hebben van twee verschillende focusgroepen, delen beide stromingen dezelfde missie: het creëren van een cultuur van inclusie, ondersteuning en toegankelijkheid binnen UM.

Activiteiten bij UnliMited:

UnliMited Connects Week 2025

Het UnliMited Network organiseert activiteiten om studenten, medewerkers en promovendi met een functiebeperking, chroniscee ziekte of neurodivergentie en de brede UM community bij elkaar te brengen in de Connects Week in maart (17-23)

announcement of UnliMited event 17 March

Het honoreren van uitmuntendheid: Lisa Waddington

We zijn er trots op te kunnen benadrukken dat Professor Lisa Waddington, medeoprichter van het UnliMited netwerk en Professor van European Disability Law aan UM, een eredoctoraat werd toegekend door de Université Saint-Louis/Universiteit van Louvain, België.

  Bekijk hier haar inspirerende Engelse toespraak over hoe universiteiten inclusiever kunnen worden 

(De toespraak begint op 30:00)

 Download haar Engelse presentatie 

Prof. Lisa Waddington is ook hoofd van onze Disability Inclusion Group (DIG) binnen UM.

Lisa Waddington wearing the kappa from university of Louvain
Professor Lisa Waddington

Ondersteuning van Universiteit Maastricht

UnliMited wordt ondersteun door de Diversity & Inclusivity Office . We werken ook nauw samen met de Disability Support Office en People & Development om beleid te ontwikkelen en activiteiten te organiseren om toegankelijkheid, zichtbaarheid en inclusiviteit voor leden van de UM-gemeenschap met een functiebeperking te verbeteren.

Contact

Om contact op te nemen met het netwerk of onze kantoren, stuur svp een email naar: