Nieuws
-
Een immuunsysteem ontvangen van een donor kan complicaties geven. Janine van Elssen onderzoekt of je nóg beter kan voorspellen wat de beste match is.
-
Plastisch chirurg Jop Beugels onderzoekt of een techniek die wordt vergoed voor niet-bestraalde patiënten ook voor bestraalde vrouwen mogelijk is.
-
Aderverkalking kan leiden tot een herseninfarct. Deze 'plaque' kan je verwijderen, maar is dat altijd écht nodig? Martine Truijman onderzoekt dit.
-
Op dinsdag 5 november 2024 vinden in de Verenigde Staten de 60e presidentsverkiezingen plaats. Wat betekenen de verkiezingen - en de uitslag - voor Europa? Studio Europa Maastricht en de UM houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
-
Maxim Dewulf en zijn patiënte Alexandrina Vita vertellen hoe zij op tijd geopereerd kon worden aan galwegkanker.
-
De geschiedenis van het sociale leven in Limburg bewaren voor het nageslacht. Vanuit die gedachte richtte een groep vooraanstaande Limburgers in 1949 het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) op. Dit jaar viert het centrum zijn 75-jarig jubileum.
-
De YERUN Research Mobility Awards (YRMA) komen er weer aan. De editie van 2024-2025 heeft een nieuw jasje, maar ook dit jaar biedt de prijsuitreiking mooie kansen voor impactvolle onderzoekssamenwerkingen in het YERUN-netwerk.
-
“Jij ziet er nog jong uit voor je leeftijd!”, “Jonge mensen zijn innovatief” of “Vergrijzing is een probleem”. Het zijn allemaal uitspraken die onterechte aannames rondom leeftijd uitdragen. Prof. dr. Aagje Swinnen, die een profileringsleerstoel heeft in Aging Studies, verdiept zich in de culturele betekenissen van ouder worden en de stigma’s daaromheen. Deze maand startte ze een ludieke T-shirtcampagne om UM-medewerkers en -studenten bewust te maken van het jeugdigheidsideaal waar we maatschappij-breed aan vasthouden.
-
Onderzoek van Masoud Zamani Esteki en zijn team kan mogelijk de nauwkeurigheid van de NIPT-test, die genetische afwijkingen detecteert, verbeteren.