Alie de Boer, Ph.D. (A.)
Alie de Boer is universitair hoofddocent op het gebied van voeding en voedselinformatie aan Campus Venlo (FSE) van de Universiteit Maastricht. Ze bestudeert hoe wetenschappelijk bewijs wordt gegenereerd en gebruikt in voedselbeleid en -wetgeving en hoe dergelijke evidence-based benaderingen de implementatie en toepassing van wetgeving op het gebied van voedselveiligheid, gezondheid en duurzaamheid van het voedselsysteem beïnvloeden. Ze doet kwalitatief, interdisciplinair onderzoek naar voeding, recht, gezondheidswetenschappen en beleidsstudies om inzicht te krijgen in de risicoanalysecyclus en de rol daarvan in het voedselbeleid en de voedselwetgeving. In 2017 richtte ze hiervoor het Food Claims Research Centre op, een expertisecentrum voor functionele voedingsmiddelen en levensmiddelenwetgeving.
Alie doceert verschillende vakken op het gebied van voedingswetenschappen en levensmiddelenrecht in de bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences van University College Venlo en geeft (gast)colleges over voedings- en gezondheidsclaims en andere aspecten van het levensmiddelenrecht. Momenteel is ze voorzitter van de examencommissie van de Maastricht School of Liberal Arts and Sciences.
Expertises
Risicoanalyse; risicobeoordeling; NAM's; voedselveiligheid; voeding; voedings- en gezondheidsclaims; nieuwe voedingsmiddelen; nutrivigilantie; Europees levensmiddelenrecht; voedingswetenschappen; functionele voedingsmiddelen.
Loopbaan
Alie de Boer studeerde Voeding & Gezondheid aan de Wageningen Universiteit en na het behalen van haar bachelor schreef ze zich in voor de master Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht. In 2015 promoveerde ze aan de afdeling Farmacologie en Toxicologie van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht op de wisselwerking tussen voeding en geneesmiddelen in werking en recht. Haar proefschrift werd begeleid door Prof. Dr. Aalt Bast (dept. Farmacologie en Toxicologie; Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) en Prof. Dr. Ellen Vos (dept. Internationaal en Europees Recht Faculteit der Rechtsgeleerdheid).
Vanaf december 2015 is ze actief op Campus Venlo van de Universiteit Maastricht, waar ze het Food Claims Research Centre (voorheen Food Claims Centre Venlo) heeft opgericht. Momenteel werkt ze als Associate Professor voeding en voedselinformatie en is ze PI van het Food Claims Research Centre aan de Campus Venlo van de UM.