Radionuclidenlab (RNL)

Het radionuclidenlab (RNL) is een centrale onderzoeksfaciliteit, onderdeel van de laboratoria van de UM. Het RNL is ingericht om te werken met ioniserende straling zodat onderzoekers van alle afdelingen en instituten die een vergunning hebben op grond van de Kernenergiewet, hun experimenten er veilig kunnen uitvoeren.

 

Centrale onderzoeksfaciliteit

RNL-foto1-crop
Laboratorium en apparatuur

De afdeling bestaat uit verschillende laboratoria en gespecialiseerde apparatuur gericht op het werken met verspreidbare radioactieve stoffen en bronnen. Röntgentoestellen zijn beschikbaar voor het bestralen van cellen of proefdieren als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek of veterinaire diagnostiek.

Samenwerking met Maastro en MUMC+

RNL-foto2-crop
Beeldvormingstechnieken

Vanuit het radionuclidenlab is er samenwerking met de verschillende Randwyck instituten (UM, MUMC+ en MAASTRO) op het gebied van tracer ontwikkeling. De uitbreiding van de RNL apparatuur met beeldvormende technieken, zoals PET, CT en SPECT-PET daagt wetenschappelijke onderzoekers uit om dit soort hoogwaardige beeldvormende onderzoeken in Maastricht te doen. In de nabije toekomst zullen de proefdierfaciliteiten van het RNL onderdeel worden van het Biomedisch Centrum (BMC), omdat proefdieronderzoek noodzakelijk blijft om van fundamenteel onderzoek tot een veilige toepassing in de kliniek te komen.

Onderwijs

De afdeling RNL speelt ook een actieve rol in het onderwijs: practicumlessen worden georganiseerd voor de cursus 'TMS-VRS niveau D' die erop gericht is medewerkers en studenten veilig te leren werken met radioactieve bronnen. Op verzoek worden trainingen en instructies aangeboden aan studenten en medewerkers.

Verzamelen, verwerken en opslaan van radioactief afval

RNL-Radioactive-waste-storage
Opslag radioactief afval

Radioactief afval wordt op meerdere locaties op het terrein van 'Randwyck' geproduceerd. De inzameling, opslag en overdracht van radioactieve stoffen is gebonden aan wettelijke eisen. Om een gecontroleerde omgeving en adequaat beheer van afval te garanderen, is de campus Randwyck uitgerust met één centrale faciliteit. De afdeling van RNL beheert deze faciliteit.

Radionuclidenlab Contact

RNL-Sandra-Sofie
Stralingsbeschermingsdeskundigen UM

Universiteitssingel 50, 6229 ER Maastricht, F0.161
0031 636144600
Info-RNL@maastrichtuniversity.nl