NWO Rubicon beurs voor Clara Snijders

UM onderzoekerster Clara Snijders (Faculteit Psychologie en Neuroscience) heeft een NWO Rubicon beurs ontvangen. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen. Met deze beurs zal zij gedurende een periode van 24 maanden onderzoek doen naar de gevolgen van trauma in het brein.

Trauma in het brein

Een ernstige traumatische ervaring meemaken als kind kan iemand vatbaar maken voor psychische stoornissen later in het leven. Om de impact van tegenspoed in het vroege leven te begrijpen, zal de onderzoekster genexpressie in neuronen bestuderen van mensen met een posttraumatische stress-stoornis die tijdens de kindertijd ernstige mishandeling hebben meegemaakt.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO/ZonMw zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over 3 ronden).

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft ingestemd met het plan voor de vernieuwing van de centrale proefdiervoorziening voor de UM en het Maastricht UMC+ op de reeds bestaande locatie aan de Universiteitssingel 50 (UNS50). Een nieuw gebouw is daarmee van de baan.

  • Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid leidt. Dit is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen...