Marieke Hopman (M.J.)

Kinderrechten onderzoeker Marieke Hopman (1988) combineert filosofie, sociologie, rechten, pedagogiek en (een beetje) psychologie, in haar missie om beter te begrijpen hoe kinderrechtenschendingen kunnen worden voorkomen. Zij richt zich daarbij met name op kinderen die het minst gehoord worden in de samenleving. In 2021 publiceerde Intersentia haar eerste boek "Looking at Law Through Children's Eyes" (published in 2021 by Intersentia). Van 2019-2025 was zij projectleider van het NWO-gefinancierd onderzoeksproject "Invisible Children: a rights-based approach to development for children living in unrecognized states". Van 2025-2027 geeft zij leiding aan een vervolg op het Invisible Children project, opnieuw door NWO gefinancierd: "CHILD-WAR", over de rechten van kinderen die wonen in niet-erkende staten gedurende en direct na gewapend conflict. Case studies in het laatstgenoemde project zijn Gaza, Nagorno Karabakh, en de Sanaag/Sool regio.
 

In het verleden heeft Marieke veldonderzoek gedaan in de Centraal Afrikaanse Republiek, Cyprus, Israel, Nederland, Palestina, Rwanda, Sahrawi Arab Democratic Republic (vluchtenlingenkampen in Algerije), Somaliland, en de Westerse Sahara (deel onder controle van Marokko).

Voor meer info, zie: www.childrensrightsresearch.com

Hiernaast is zij coordinator en ontwikkelaar van BA Global Studies (Semester 5 Peace & Justice), en voorzitter van de Children's Rights Research Group (Maastricht University).

Voor een publicatielijst, zie:  https://cris.maastrichtuniversity.nl/en/persons/marieke-hopman

Expertises

Kinderrechten
Rechtspluralisme
Rechtssociologie
Normpluralisme 
Kinderparticipatie
Kwalitatieve onderzoeksmethoden