Van hier... naar een klimaatneutrale UM in 2035
Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De Universiteit Maastricht wil een deel van de oplossing zijn door haar uitstoot drastisch te verminderen en volledig klimaatneutraal te worden. Dit doen we niet alleen door onze gebouwen te verduurzamen en duurzame mobiliteit te stimuleren, maar ook door actief samen te werken met leveranciers en partners die deze missie delen. Tegelijkertijd werken we aan het versterken van de weerbaarheid van onze gemeenschap tegen de effecten van klimaatverandering.
Onderwijs en onderzoek spelen ook een belangrijke rol: studenten worden opgeleid tot 'agents of change' en onderzoekers dragen bij aan de overgang naar een fossielvrije samenleving. Door middel van initiatieven zoals de Climate Fresk en geïntegreerde onderwijsmodules willen we het bewustzijn vergroten en een gevoel van betrokkenheid creëren. Zo maken we een tastbaar verschil - zowel op als buiten onze campussen.
Ontdek wat we doen!
Transitie naar een fossielvrije samenleving
De Universiteit Maastricht heeft een raamwerk ontwikkeld om te evalueren of de overgang van onderzoeksprojecten en samenwerkingsverbanden naar een fossielvrije samenleving te ondersteunen of belemmeren. Deze tool helpt onderzoekers bij het beoordelen van de aard van hun project en de rol van de betrokken partner. Als er risico's worden geïdentificeerd, wordt advies gevraagd aan een speciale Fossil Assessment Committee. Dit raamwerk zorgt ervoor dat de UM haar academische partnerschappen afstemt op haar klimaatdoelstellingen en -waarden. Het vergroot ook de transparantie en stimuleert de dialoog over de verantwoordelijkheden van universiteiten bij het aanpakken van de klimaatcrisis. De tool is volledig geïntegreerd in de goedkeuringsprocessen voor onderzoek van de UM.

Duurzame catering
De UM bereidt momenteel een nieuwe universiteitsbrede cateringaanbesteding voor waarbij duurzaamheid centraal staat. Het doel is om de ecologische voetafdruk van de voedingsdiensten op de campus aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd de gezondheid en inclusiviteit te verbeteren. Dit omvat het aanbieden van meer plantaardige opties, het verminderen van voedselverspilling, verantwoord inkopen en het verbeteren van de transparantie. Het aanbestedingsproces omvat input van studenten, medewerkers en duurzaamheidsexperts om ervoor te zorgen dat het aansluit bij de ambities van de UM op het gebied van klimaat en circulariteit. De implementatie staat gepland voor 2026.

Climate Fresks
Om het bewustzijn en begrip van klimaatverandering te vergroten, heeft de UM meer dan tien Climate Fresk-workshops georganiseerd waaraan honderden studenten en medewerkers hebben deelgenomen. Deze boeiende workshop maakt gebruik van een samenwerkingsspel op basis van wetenschappelijke bronnen, waardoor deelnemers het complexe web van oorzaken en gevolgen van klimaatverandering kunnen blootleggen. De sessies zetten aan tot inzichtelijke discussies en helpen om kennis om te zetten in actie, zowel individueel als institutioneel. Ze maken deel uit van een bredere strategie om klimaatkennis op te bouwen aan de hele universiteit. Vanwege het succes zullen de Climate Fresks ook in de toekomst worden aangeboden als onderdeel van het duurzaamheidsprogramma van de UM.

Onderwijssubsidie
Om de integratie van duurzaamheid in het onderwijs te versnellen, biedt de UM een jaarlijkse onderwijssubsidie aan van € 10.000. Deze subsidie ondersteunt innovatieve onderwijsprojecten die duurzaamheid integreren in de inhoud van cursussen, leerresultaten of onderwijsmethoden. De beurs staat open voor alle faculteiten en is bedoeld om docenten in staat te stellen te experimenteren en samen te werken in verschillende disciplines. Deze ‘Education Grant’ weerspiegelt de inzet van de UM om studenten voor te bereiden als changemakers en om medewerkers te ondersteunen bij deze onderwijstransformatie.

Duurzame mobiliteit
De UM zet zich in voor een duurzamere mobiliteit van, naar en binnen de universiteit. Dit omvat het stimuleren van fietsen, lopen en het gebruik van het openbaar vervoer, evenals het verminderen van de uitstoot van zakelijke en studentenreizen. In overleg met faculteiten en servicecentra wordt nieuw beleid ontwikkeld om mobiliteitsgedrag af te stemmen op klimaatdoelstellingen. Koolstofrapportage, stimuleringsstructuren en verbeteringen aan de infrastructuur (zoals beveiligde fietsenstallingen en ondersteuning voor e-bikes) maken deel uit van deze aanpak. Het doel is om een cultuur van mobiliteit met een lage impact te bevorderen die past bij de behoeften van een moderne, internationale universiteit.

Duurzaam vastgoed
De Universiteit Maastricht werkt aan het gezonder, het meer circulair en koolstofarmer maken van haar vastgoed. Dit omvat het verbeteren van energieprestaties, het verminderen van de emissies (scope 1 & 2) en het integreren van op de natuur gebaseerde oplossingen zoals groene daken en biodiversiteit-vriendelijke landschapsarchitectuur. Door duurzaamheid te integreren in elke fase van de vastgoedplanning - van renovatie tot nieuwbouw - creëert de universiteit een campusomgeving die welzijn, klimaatbestendigheid en een toekomstbestendig ontwerp op de lange termijn ondersteunt.
