Vitamine C uit voeding kan risico op hoofd-halskanker verlagen
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben aangetoond dat vitamine C uit groente en fruit de kans op hoofd- halskanker aanzienlijk kan verlagen. Het effect is het grootst bij mondholtekanker. Er zijn tevens aanwijzingen dat vitamine E een gunstige invloed zou hebben op het voorkomen van dit type tumor. De resultaten van de studie zijn recent verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiering van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.
Vitamines
Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd. De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.
Mechanisme
Dr. Leo Schouten, universitair hoofddocent kankerepidemiologie: “Met dit onderzoek hebben wij kunnen bijdragen aan het wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Er is meer onderzoek nodig om de mechanismen achter dit verband beter te begrijpen, maar de bevindingen bieden hoop voor de preventie van deze vormen van kanker.”
Advies
Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "De keuzes die we maken in onze leefstijl zijn erg belangrijk voor de preventie van kanker. Wetenschappers schatten dat in Westerse landen de meeste gevallen van mond-, keel- en strottenhoofdkanker voorkomen kunnen worden door niet te roken, geen alcohol te drinken en te kiezen voor een gezond voedingspatroon. Helaas eten nog weinig Nederlanders de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.”
Lees ook
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.