Stappen voorwaarts in de glaucoomchirurgie

Professor Henny Beckers houdt zich als oogchirurg het liefst bezig met uitdagende glaucoomoperaties. Enkele jaren geleden kreeg ze maar liefst twee miljoenensubsidies die haar de kans gaven om haar eigen glaucoomimplantaten te ontwikkelen. Hiermee hoopt ze een grote stap voorwaarts te kunnen zetten in de glaucoomchirurgie.

Henny werkt al 23 jaar in het Maastricht UMC+ als oogarts en glaucoomspecialist. Ze leidt de Glaucoomkliniek van het Maastricht UMC+, waar patiënten uit heel Nederland behandeld worden. Ook op het gebied van onderzoek naar glaucoom heeft deze kliniek nationaal en internationaal een uitstekende reputatie.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe operatiemethoden bijgekomen. Henny introduceerde een aantal van deze nieuwe technieken in Nederland, maar krijgt ook daarmee de oogdruk niet altijd voldoende omlaag. “Dat moest beter kunnen, leek mij. Een paar jaar geleden kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen behandelmethode te ontwikkelen. Een geweldige kans!”

Nieuwe implantaten

Chemelot InSciTe subsidieerde haar project dat de naam SEAMS kreeg: Smart, Easy and Accurate Minimally Invasive Glaucoma Surgery. Onder die naam ontwikkelt Henny samen met een aantal partners een eigen glaucoomimplantaat.

Het implantaat is gemaakt van een nieuw materiaal dat ook bij hartoperaties wordt gebruikt. Met een speciaal buisje kan per patiënt precies de juiste hoeveelheid oogvocht worden afgevoerd. Tegelijk met het implantaat wordt een klein bolletje met medicatie ingebracht dat littekenvorming moet voorkomen. Voor patiënten die niet met deze behandelmethode geholpen kunnen worden, werkt Henny met dezelfde partners aan een tweede implantaat met een ander design.

“Het is heel uitdagend om bezig te zijn met een ontwikkeling die wereldwijd nog niet bestaat. Wat wij aan het ontwikkelen zijn, is niet te vergelijken met de implantaten die nu worden gebruikt. Deze methode is uniek in de wereld. Dít kan die grote stap voorwaarts zijn waar de glaucoomchirurgie al zo lang op wacht. 

 Lees het langere artikel in de Brightlands nieuwsbrief

Lees ook