Mogelijke nieuwe therapie voor diabetes type II patiënten

Rillen van de kou?

Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou! Buiten het feit dat dit mechanisme zorgt dat je lichaam toch nog een beetje warm blijft, blijkt het ook de suikerhuishouding te verbeteren bij diabetes type II patiënten. Hoe dit precies werkt, onderzocht promovendus Sten van Beek. Op 23 november zal hij zijn promotieonderzoek verdedigen aan de Universiteit Maastricht.

Mogelijke verklaringen

In 2015 werd al aangetoond dat blootstelling aan milde kou leidde tot een verbeterde suikerhuishouding bij diabetes type II patiënten. Echter was destijds niet bekend hoe dit precies in zijn werk ging. Daarom heeft Sten van Beek hier onderzoek naar gedaan binnen de Universiteit Maastricht door twee mogelijke mechanismen te toetsen. De eerste is activatie van bepaalde receptoren die ook worden geactiveerd tijdens de kou. Deze receptoren, ook belangrijk bij de vecht-of-vlucht reactie, zijn de zogenoemde adrenerge receptoren. Door activatie van de receptoren verbeterde de suikeropname door de spier van obese muizen. Deze activatie kwam tot stand, doordat Sten een bepaald medicijn toevoegde aan het drinkwater van de muizen dat deze receptor activeert. Na de experimenten op muizen, diende Sten het medicijn ook toe aan gezonde proefpersonen waar hetzelfde effect te zien was.

Dit mechanisme is dus mogelijk medeverantwoordelijk voor verbetering van de suikerhuishouding. Kan dit medicijn dan niet op de markt gebracht worden? Het antwoord is helaas nee. Bijwerkingen als trillingen van de hand en spierpijn zorgden bij proefpersonen voor veel belasting. Echter zou de farmaceutische industrie op basis hiervan wel soortgelijke medicatie kunnen ontwikkelen.

Rillen van de kou

Sten van Beek
Sten van Beek in temperatuur gereguleerd pak

Een tweede mogelijk mechanisme is dat de kou heeft geleid tot het rillen van de spieren. Sten onderzocht daarom of dagelijks rillen (1 uur/dag, 10 graden Celsius, 10 dagen achter elkaar) de suikerhuishouding bij patiënten met overgewicht verbeterde. De proefpersonen moesten tijdens dit experiment een pak aantrekken waar water doorheen stroomde, waarvan de temperatuur gereguleerd werd door Sten en zijn team. Uit de resultaten kwam de conclusie dat dagelijks rillen door kou voor aanzienlijke verbetering van suikerhuishouding van obesitas patiënten zorgde en dus mogelijk een behandeling kan vormen voor diabetes type II.

Beide bovengenoemde mechanismen dragen vermoedelijk dus bij aan de verbetering van suikerhuishouding bij diabetes type II patiënten in reactie op (milde) kou. Bij de laatste vang je wellicht zelfs twee vliegen in één klap. De verwarming wat lager zetten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de portemonnee!

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...

  • Detectie en segmentatie van longtumoren lukt beter via kunstmatige intelligentie dan door de bril van de radioloog. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een AI-methode ontwikkeld die niet alleen sneller werkt, maar ook nauwkeuriger en beter reproduceerbare uitkomsten oplevert...