Psychomotorische effecten van lachgas

Lachgas, of distikstof(mono)oxide, een middel dat veel mensen kennen van een bezoek aan de tandarts of bij een medische ingreep in het ziekenhuis. Maar het wordt ook gebruikt als recreatief roesopwekkend middel, daardoor kennen steeds meer mensen het als een verslavende drug. Tijdens een lachgas-roes is helder denken en gericht bewegen onmogelijk voor de gebruikers, je kunt het effect vergelijken met dronken zijn. In de auto stappen is dus uit den boze. Het verschil met dronken zijn is dat een lachgas-roes maar maximaal 1 minuut duurt. Maar kun je daarna meteen achter het stuur?

Twee belangrijke vragen

Er zijn twee belangrijke vragen:

  1. Hoe lang na het gebruik van lachgas heeft het nog invloed op het lichaam en het rijgedrag?
  2. Hoe kunnen we detecteren of, en wanneer, iemand lachgas heeft gebruikt?

De oorsprong van dit onderzoek ligt bij de politie van Amsterdam, zij benaderden Jan Ramaekers (professor in Psychopharmacology and Behavioural Toxicology) met de vraag: hoe kunnen wij meten of iemand lachgas achter het stuur heeft gebruikt? Zij houden vaker mensen aan die lachgas hebben gebruikt, maar kunnen dit niet bewijzen.

Vanuit de Faculty of Psychology and Neuroscience van Universiteit Maastricht schakelde Ramaekers promovendus Frederick Vinckenbosch in om het onderzoek op te zetten en uit te voeren. Om erachter te komen hoelang de effecten in het lichaam blijven, en hoe het te detecteren is.

Testen in Leiden

Het onderzoek zal gaan plaatsvinden in de operatiekamers van het Leids Universitair Medisch Centrum. In deze gecontroleerde omgeven kunnen de experimenten uitgevoerd worden en alle waardes in het lichaam van de participanten gemeten. Bijkomend voordeel, door de geavanceerde ventilatiesystemen zullen de afnemers van het onderzoek zelf niet bedwelmd raken.

De deelnemers zullen verschillende rudimentaire taken moeten volbrengen die in kaart brengen hoe goed hun rijvaardigheid scoort. En dus tot hoelang na het nemen van lachgas er verslechtering optreedt. Aan het eind van het onderzoek hoopt Vinckenbosch aan te kunnen tonen hoe lang je moet wachten met autorijden na het gebruik van lachgas. Ook wil hij onderzoeken of er terugrekenmethodes zijn die de politie kan gebruiken om aan te tonen hoe lang geleden iemand lachgas heeft gebruikt.

1 op de 10

Uit eerder onderzoek (nog niet gepubliceerde resultaten van een bevraging bij 463 meerderjarige gebruikers) blijkt dat 10% van de personen die lachgas gebruiken, dit tijdens het autorijden hebben gedaan. De noodzaak voor meer onderzoek is duidelijk. Daarom is Vinckenbosch op zoek naar mensen die eerder lachgas hebben gebruikt en in goede gezondheid zijn, zonder latexallergie en bij voorkeur wonen in de Randstad. E-mail dit adres als je interesse hebt.

Vinckenbosch gaat direct met het project aan de slag, en verwacht het binnen 1 jaar te kunnen afronden. Wij volgen de ontwikkelingen en zullen weer met hem praten zodra er resultaten zijn.

Thom Frijns

Lees ook

  • Prof. dr. Rainer Goebel (Faculty of Psychology and Neuroscience) heeft een ERC Advanced Grant van €2,5 miljoen binnen gehaald voor zijn onderzoeksproject Reading the Mind’s Eye: AI inspired personalised brain models of mental imagery. Goebel is een van de 255 onderzoekers (uit 1829 aanvragen in alle...

  • Professor Fred Zijlstra is set to retire in May. How does he look back on his career? What is his take on current developments in the field of work and organisational psychology? And how can we, as a society, best organise work—now and in the future?

  • Op 8 juni zal professor Fred Zijlstra afscheid nemen van de Faculty of Psychology and Neuroscience en zijn leerstoel Arbeidspsychologie. In zijn afscheidsrede zal hij terugkijken op het werk dat hem zo lang gefascineerd heeft. Wij ontmoetten hem in zijn kantoor om al een voorproefje te krijgen op...