Nitraatrijke groenten hebben gunstig effect op bloeddruk
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition. Gezonde vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed. Als gevolg daalde de bloeddruk. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.
Rode bietensap is met name een bekend fenomeen onder sporters, omdat het prestatie verhogend zou werken. De rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO), waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op diverse processen die een rol spelen bij het sporten. Zo zou stikstofmonoxide spieren efficiënter laten werken en bloedvaten verwijden zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of dit effect ook voor andere nitraatrijke groenten (naast rode biet) en voor een nitraatzout opgelost in water opgaat.
Groentesapjes
Rucola en spinazie zijn twee bladgroenten die nog rijker aan nitraat zijn dan rode bieten. Daarom kregen een aantal gezonde vrijwilligers drankjes van al deze groenten voorgezet met daarin 0,8 gram nitraat, ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor sporters. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 200 gram rucola of 350 gram spinazie. Dit werd vergeleken met een geconcentreerd drankje van rode bieten en met natriumnitraat opgelost in water, beiden met dezelfde hoeveelheid van 0,8 gram nitraat. De nitraat- en nitrietspiegel in het bloed steeg ongeveer even veel na inname van alle vier de drankjes, maar alleen van de drie groenten ging ook nog eens de bloeddruk omlaag. Het opgeloste natriumnitraat in water had nagenoeg geen bloeddrukverlagend effect.
Ideale samenstelling
"In principe zit in bijna alle groenten wel iets van nitraat, maar met name groene bladgroenten zoals sla en spinazie zijn rijk aan het stofje", zegt hoofdonderzoeker dr. Lex Verdijk. "Mocht je extra nitraat in willen nemen, bijvoorbeeld als je een verhoogde bloeddruk hebt, is het eten van meer groenten dus wellicht al voldoende, daar is geen supplement voor nodig. Het lijkt er op dat de samenstelling van groenten, waarin ook vitamines, vezels en andere stoffen zitten, het positieve effect van nitraat kan bevorderen. Wellicht kunnen we in de toekomst naar de ideale samenstelling voor een nitraatrijk drankje op basis van bijvoorbeeld rucola of spinazie."
Lees ook
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.