Cellulose nano-vezels ter versterking van duurzame materialen
Door krachten te bundelen, ontwikkelen Sappi en de Universiteit Maastricht een nieuwe en milieuvriendelijke productietechnologie voor plastics met nieuwe eigenschappen. De technologie maakt optimaal gebruik van de veelzijdigheid van water om cellulose nano-vezels, de kleinste structurele bouwstenen van cellulose, optimaal in te mengen in Nylons. Analyse van de ontwikkelde kennis, processen en producten biedt Sappi een duurzame marktpositie en economische groei.
Door haar veelzijdigheid is hout al eeuwenlang een bewezen grondstof; zelfs tijdens - maar ook na - het fossiele tijdperk. De eigenschappen van hout berusten op een complexe structuur, waarvan de onderdelen niet alleen als ensemble maar ook individueel benut worden.
Betrokken onderzoekers:
- Jules Harings (AMIBM)
- Wim Ballet (Sappi)
- Sanjay Rastogi (AMIBM)
Over AMIBM
AMIBM is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, RWTH Aachen en Fraunhofer IME. AMIBM's visie is om zich te profileren als de ontbrekende schakel tussen fundamenteel, toegepast onderzoek en de markt op gebied van biobased materialen. Door de relatie tussen de productie van biobased materialen en de waardeketen te veranderen.
Dit doel wordt bereikt door een geïntegreerd, interdisciplinair onderzoeksprogramma te ontwikkelen. Het programma focust op nieuwe strategieën om geavanceerde biobased material te produceren op een duurzame en economische manier. Het benadrukt ook de ontwikkeling van deze nieuwe materialen in innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde voor technische en medische toepassingen.

Relevant links
Lees ook
-
-
Naar Pluto in één dag - Middelbare scholieren presenteren hun onderzoek bij UM
Wat als middelbare scholieren academsiche begeleiding krijgen bij hun profielwerkstuk? Leerlingen presenteerden hun indrukwekkende resultaten tijdens een posterfair bij UM. Benieuwd, lees het hele verhaal!
-
NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen
Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.