UM op wetenschapsfestival Expeditie NEXT in Roermond
De Universiteit Maastricht doet mee aan ‘Expeditie NEXT’, het nationale wetenschapsfestival voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Er zijn mini-colleges, je kinderen kunnen zelf onderzoek doen, de nieuwste uitvindingen met eigen ogen bekijken én alles zelf uitproberen. Ontdek hier welke activiteiten de UM organiseert.
Tip!
Reis voordelig met het openbaar vervoer naar Expeditie NEXT. Met deze actie van Arriva reizen volwassenen heen én terug voor € 7,50 en kinderen reizen helemaal gratis.
Activiteiten
Onder leiding van de fictieve professor Nova Next en haar zes vrienden gaan kinderen op expeditie door een binnenstad vol activiteiten, zoals experimenten, live-onderzoek en mini-colleges. Zo komen de kinderen spelenderwijs in aanraking met allerlei wetenschappers en kennis over de meest uiteenlopende thema's van deze tijd. Denk aan de klimaatcrisis, gezondheid, sociale ongelijkheid en de digitale wereld.
SupermarktLab
In het UM SupermarktLab onderzoeken we de Slimme Super Computer, die helpt bij het uitvinden van gezond voedsel dat ook goed voor de natuur is. Helpen jij en je kinderen mee met onze race tegen de klok om de Slimme Super Computer op tijd af te maken?
Doe de spellen en zoek de laatste gegevens die we nodig hebben. Als het lukt, dan wordt het eten gezonder, gooien we minder eten weg en helpen we de natuur.
UM Team: dit is een interactieve tentoonstelling gecreëerd met wetenschappelijke input uit alle faculteiten van de UM, in samenwerking met het FSE Connection Lab.
Wat voor type Europeaan ben jij? Doe de test!
Aan de hand van dilemma’s ontdekken kinderen hoe de landen van de Europese Unie samenwerken. Sommige mensen vinden dat we meer dingen samen moeten doen, maar anderen vinden juist dat Nederland zelf moet kunnen beslissen. Wat is jouw mening? Doe de test en ontdek wat voor type Europeaan jij bent!
In een ruimte staan tien Europese sterren met een vraag erop. Pak na het beantwoorden van een vraag één fiche met de kleur die bij jouw antwoord hoort. Heb je 10 fiches verzameld? Tel dan hoeveel gele en blauwe fiches je hebt, om erachter te komen wat voor type Europeaan jij bent!
UM Team: Deze activiteit wordt georganiseerd door Studio Europa Maastricht. Met een improvisatieact enthousiasmeert een acteur de kinderen om deel te nemen en biedt spelbegeleiding aan waar nodig.
Hard slagen of hartfalen? Voor kinderen van 4 tot 12 jaar
Laat je kinderen op een speelse wijze kennismaken met de werking van het hart en cardiovasculaire risicofactoren, op de interactieve expositie over hartgezondheid. De activiteit bestaat uit drie onderdelen:
Hartman Game: Een levensgrote Pacman-achtige game waar kinderen in hartvormige wagentjes rondrijden op een baan. Ze ontwijken 'spookjes' die verschillende risicofactoren voor hartgezondheid voorstellen, terwijl ze gezonde keuzes (power-ups) verzamelen. De baan is voorzien van lichteffecten en realistische hartslaggeluiden.
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Een grote puzzel van het menselijk hart, waarop kinderen een hartvormige superheld kunnen puzzelen. Als de puzzel af is, kunnen de kinderen een knop induwen en dan komt de puzzel tot leven!
Voor kinderen van 4 tot 6 jaar.
Een 3D-geprint hartmodel dat zij in elkaar kunnen puzzelen, met behulp van uitleg over anatomie. Dit is een anatomisch correcte puzzel van het menselijk hart met verschillende onderdelen zoals hartkleppen, boezems en kamers. Als de puzzel klaar is, gaan er lampjes branden!
Voor kinderen van 6 tot 8 jaar.
UM Team: De activiteiten worden begeleid door cardiovasculaire onderzoekers van de UM die vragen kunnen beantwoorden en meer informatie kunnen geven.
Het team wordt geleid door Martijn Hoes van de Universiteit Maastricht, verbonden aan het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) en de Faculty of Health Medicine and Life Sciences. Hij wordt bijgestaan door Thierry Torfs, Annina Roelofsen en Thijs Eerens.
Einsteintelescoop - De droom van Einstein
Misschien komt de Einstein Telescoop op de grens tussen Nederland, België en Duitsland! Maar wat is dat eigenlijk? Deze speciale telescoop zoekt naar zwaartekrachtgolven: onzichtbare rimpels die door de ruimte reizen. Professor Albert Einstein droomde ervan de golven te ontdekken, dat lukte bijna 100 jaar later.
Wil jij je kinderen zelf laten ontdekken hoe we Einsteins droom laten uitkomen? Laat ze meedoen met 8 coole activiteiten! Voel hoe de ruimte trilt, maak een selfie bij een zwart gat en kijk hoe moeilijk het is om dingen te zien met een telescoop. Droom met je kinderen net zo groot als Einstein en verdien jullie eigen Einstein Dream Team-sticker!
Team: Het initiatief is opgezet met wetenschappers van de Gravitational Waves en Fundamental Physics afdeling van FSE met projectleiding vanuit FSE Connection Lab.
Bovenstaande activiteiten zijn tot stand gekomen dankzij bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Klik op het icoontje om alle foto's te zien.
Doe mee aan spannend onderzoek naar gezichtsherkenning! Voor kinderen vanaf 8 jaar
Hoe goed kun jij een gezicht onthouden? Onderzoekers van de Universiteiten Maastricht en Amsterdam testen een nieuwe methode om gezichten te herkennen na een misdaad.
Je bent getuige van een diefstal en beantwoordt daarna vragen. Het duurt 10 tot 20 minuten en na afloop krijg je een diploma! Help de wetenschap en ontdek hoe goed jouw geheugen is!
UM Team: Het team van Melanie Sauerland (Faculty of Psychology and Neuroscience) presenteert deze activiteit rondom een nieuwe methode voor het herkennen van gezichten door kinderen die ooggetuige zijn van een misdaad of ongeluk. Kinderen vinden het vaak moeilijk om een dader in een confrontatie aan te wijzen, deze studie draagt bij aan het vergemakkelijken daarvan.
Houd de dief!: Ben jij een goede ooggetuige? Voor kinderen vanaf 8 jaar
Help, er is iets gestolen! De politie heeft hulp nodig om de dief op te sporen. Doe met je kind mee aan dit onderzoek en wordt samen een echte ooggetuige.
In een kort filmpje krijgen kinderen een diefstal te zien. Daarna beantwoorden ze vragen over de diefstal. Lukt het ze om de dief te vangen?
Kinderen leren hoe je onderzoek kan doen bij een diefstal en waar je op moet letten om de dader te kunnen vinden.
UM Team: Het team van Melanie Sauerland (Faculty of Psychology and Neuroscience) in samenwerking met de Faculteit Psychologie en Neurowetenschap van de Universiteit van Amsterdam.
Prikkelwijs – ontdekkingstocht door je zintuigen!
Kun jij voelen wat er in de doos zit zonder te kijken? Kun je specifieke geuren herkennen? In dit onderdeel ontdekken kinderen hun zintuigen: hoe ze werken en hoe je ze gebruikt in het dagelijks leven.
De activiteit bestaat uit drie stations:
Station 1: Tast: Kinderen voelen in een doos zonder te kijken en proberen te voelen welke objecten er in de doos verstopt te zitten. Hierbij gebruiken ze dus enkel hun gevoel van tast. Ze kunnen hun antwoord invullen op een papier met meerdere antwoordopties.
Station 2: Reuk: Hoe goed kunnen kinderen ruiken wat er in een doosje zit? Kunnen ze aan de hand van enkel de geur ruiken wat het is? Ze kunnen hun antwoord invullen op een papier met meerdere antwoordopties.
Station 3: Prikkelverwerking: Optioneel kunnen kinderen 12 vragen beantwoorden over prikkels. Deze vragenlijst is onderdeel van een onderzoek naar prikkelverwerking. We gebruiken de gegevens alleen met toestemming van de ouders (ouder geven schriftelijk toestemming op het formulier). Zonder toestemming mogen de kinderen de vragenlijst wel invullen, maar worden de gegevens niet gebruikt, maar vernietigd.
UM Team: Marilien Marzolla (Faculty of Psychology and Neuroscience) gaat namens het Expertisecentrum Niet-aangeboren Hersenletsel dieper in op het fenomeen ‘prikkels’.
Hoe onze hersenen leren lezen
Leer alles over je brein, lezen en taal! Kinderen kunnen meedoen aan een quiz waarin ze vragen beantwoorden over het brein, hoe we lezen en hoe taal werkt. Ze leren leuke weetjes en krijgen tips. Ook worden mythen over het brein en bijvoorbeeld dyslexie ontkracht.
Als je kinderen de activiteit leuk vinden, krijg je de mogelijkheid om mee te doen aan drie verschillende onderzoeken.
UM Team: Vanuit het Maastricht Brain Imaging Center Language Lab begeleiden Fiona Borská en Leandra Zinke (Faculty of Psychology and Neuroscience) deze activiteit over de manier waarop onze hersenen leren lezen.
Bescherm je huid: alles over zonbescherming
"Je wordt vanzelf rood! Op een onbewoond eiland..." Een verbrande huid willen we liever voorkomen. Leer alles over zonbescherming en de drie belangrijkste regels: weren, kleren en smeren.
We nemen kinderen spelenderwijs mee in zonbescherming - een belangrijk thema om huidschade op latere leeftijd te voorkomen. In de interactieve stand, ontwikkeld in samenwerking met het Huidfonds, maken ze kennis met de drie belangrijkste maatregelen: weren, kleren en smeren. Ze onderzoeken hoe schaduw werkt, welke kleding écht beschermt en hoe je zonnebrandcrème goed aanbrengt. Zowel kinderen als ouders gaan naar huis met praktische tips voor zonbescherming!
UM Team: Yara Sievers, Francine Schneider, Liesbeth van Osch en Rik Crutzen (CAPHRI/Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) presenteren een programma over het onderwerp zonbescherming bij kinderen.
Je brein is geweldig, laten we dit zo houden!
Laat je kinderen spelenderwijs ontdekken hoe de hersenen werken, wat de levensloop van een brein is en hoe ze hun hersenen zo gezond mogelijk kunnen houden.
Ze ervaren hoe bepaalde testen kunnen meten hoe goed het brein werkt en waarom dit onderzoek belangrijk is. Ook leren ze dat wetenschappers verschillende methoden gebruiken, zoals 3D-hersenmodellen, geheugenspelletjes en testjes, om het brein beter te begrijpen. Zo ontdekken ze dat wetenschap draait om observeren, testen en onderzoeken.
De activiteit bestaat uit meerdere interactieve tafels:
- 3D-hersenmodellen waarop kinderen de hippocampus kunnen lokaliseren en weer in elkaar kunnen zetten.
- Kleurplaten en kinderboeken over dementie, met levendige illustraties die emoties en verhalen over het brein verbeelden.
- Vraag-en-antwoordspel met prikkelende vragen over het brein.
- Hersentesten uit de praktijk zetten je hersenen aan het werk en zo ontdek je hoe slim onze hersenen zijn.
- Hersenquiz: wat is jouw breinpersoonlijkheid en waar mag je nog meer aandacht aan geven?
Elke tafel heeft een begeleider of een korte geschreven uitleg, zodat kinderen zelfstandig kunnen ontdekken en rouleren tussen de activiteiten.
UM Team: Fania Dassen coördineert samen met Roos Roberts, Colin Rosenau en Sophie Wimmers een activiteit over gezonde hersenen namens het Alzheimer Centrum Limburg, de Faculty of Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Quiz: Nepnieuws of niet?
Een quiz met Mariëlle Wijermars van de Faculty of Arts and Social Sciences, over sociale media en nepnieuws. Is het een feit of een fabel? Test je kennis!
Bacteriespeurders: Wat leeft er in en op jouw lichaam?
Ben jij een wandelend huis voor bacteriën? Ontdek het zelf in ons bacterielab! We onderzoeken bacteriën die op je huid en in je darmen leven. Kinderen mogen zelf testen doen, zoals een afdruk van hun vinger op een speciale voedingsbodem zetten en zien hoe bacteriën groeien. Ook bekijken we bacteriën onder de microscoop en ontdekken we welk eten de goede darmbacteriën lekker vinden. Een spannende en leerzame speurtocht naar de onzichtbare wereld op en in je lijf!
Kinderen kunnen zelf proefjes doen en bacteriën ontdekken! Ze mogen:
- Een vingerafdruk maken op een voedingsbodem en zien hoe bacteriën groeien.
- Bacteriën bekijken onder de microscoop.
- Bacteriën koppelen aan eten dat ze lekker vinden.
- De geheimen van hun darmbacteriën ontdekken op onze leuke weetjesposter!
- Een bacterie-memory spelen
- Een kleurenexperiment doen. We toveren samen de magische kleuren van de bacteriën tevoorschijn!
Kinderen leren dat bacteriën overal zijn – op hun handen, in hun darmen en zelfs op hun eten! Ze ontdekken hoe wetenschappers bacteriën onderzoeken en waarom dat belangrijk is voor onze gezondheid. Door zelf proefjes te doen, ervaren ze hoe je in de wetenschap vragen stelt, testen uitvoert en resultaten onderzoekt. Ze leren dat bacteriën soms goed en soms slecht kunnen zijn en hoe je ze kunt herkennen.
UM Team: Milou Stevens, Janine Ziemons en Emma Russ van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences en An Lijnen en Lars Maassen van de Medische Microbiologie (MUMC+)
Vraag maar Raak! Alles over poep
Alles vragen over poep, zit daar geen luchtje aan?
Kinderen leren hier dat hun darmen een hele wereld van bacteriën en andere micro-organismen bevatten (het darmmicrobioom) en dat deze bacteriën belangrijk zijn voor hun gezondheid. Ze ontdekken hoe deze bacteriën helpen bij de spijsvertering, de weerstand en hoe ze zelfs onze stemming kunnen beïnvloeden!
UM Team: John Penders van NUTRIM/de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences leert je wat jouw poep je allemaal kan vertellen.
Quiz: Feiten en fabels over poep
Door middel van een interactieve quiz leren kinderen kritisch nadenken en ontdekken ze welke poepverhalen echt kloppen e welke verzonnen zijn. Dit helpt hen begrijpen hoe belangrijk het is om goed onderzoek te doen en niet zomaar alles te geloven wat ze horen.
UM Team: John Penders van NUTRIM/de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences leert je wat je wel en niet kunt geloven over poep.
Hoe word ik een poepwetenschapper
Wetenschappers kunnen aan de hand van poeponderzoek veel leren over wat je eet, hoe gezond je bent en zelfs hoe je darmen werken. Kinderen zullen leren wat het leven van een "poepwetenschapper" inhoudt. Dat onderzoekers poep verzamelen en onderzoeken om ziektes beter te begrijpen en behandelingen te ontwikkelen om deze ziekten te voorkomen of genezen.
UM Team: John Penders van NUTRIM/de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences leert je hoe je een poepwetenschapper wordt.
Quiz: feiten en fabels over de dodo
Wat weet jij over de dodo? Test je kennis in deze quiz, samen met Leon Claessens van de Faculty of Science and Engineering.
Machtige mosasauriërs, uitgestorven zeeëgels en andere geweldige beesten uit het verleden. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar
In deze workshop over fossielen krijgen kinderen de kans om te leren over uitgestorven dieren, geologische geschiedenis, evolutie en biodiversiteit. Dat doen ze aan de hand van echte afgietsels van fossielen uit het Natuurhistorisch Museum en de UM. Ze zien onder andere afgietsels van de fossielen van de uitgestorven mosasaurus!
De kinderen mogen alles bekijken en al hun vragen stellen. Zo leren ze bijvoorbeeld waarom de dieren er anders of nog steeds hetzelfde uitzien, hoe je aan de hand van fossielen kunt leren hoe dieren werken, hoe ecosystemen en biodiversiteit werken, wat uitsterven en evolutie is en hoe dit alles raakt aan de veranderingen die het leven op aarde nu ondergaat.
Team: Prof. Dr. Leon Claessens (Faculty of Science and Engineering), studentes Raquel Cardenas en Jua Ali, UM KidZ College, Maastricht Science Programme, Dr. John Jagt en Dr. Dylan Bastiaans van het Natuurhistorisch Museum.
Oefenrechtbank
Altijd al eens willen weten hoe het er in de rechtbank aantoe gaat? Onderzoekers van de Faculty of Law laten het je zien. De Rechtbank Roermond heeft een speciale oefenrechtbank ingericht in het stadhuis van Roermond.
We doen allemaal wel eens iets wat niet mag. Dat wordt pas echt een probleem, wanneer dat gedrag een strafbaar feit oplevert. Het strafrecht regelt welk gedrag strafbaar is en hoe iemand gestraft kan worden voor wat hij heeft gedaan. De politie, de officier van justitie en de rechter spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ook de advocaat, die het juist opneemt voor de persoon die wordt verweten een strafbaar feit te hebben gepleegd.
Stel je voor: je steelt een zak snoep bij de Jumbo óf je slaat iemand hard in het gezicht omdat hij gemene dingen zegt óf omdat je haast hebt fiets je door rood en rijd je een oude dame omver die daardoor ernstig gewond raakt. Allemaal misdaden waarvoor je straf kunt krijgen. Denk aan een geldboete, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf.
Waarom straffen we de plegers van misdaden eigenlijk? Hoe belangrijk is het voor slachtoffers dat hun daders worden gestraft? Straffen we in Nederland wel streng genoeg? En wat als een kind een strafbaar feit pleegt? Moeten we kinderen ook straffen (en zo ja: hoe)? Vanaf welke leeftijd? Lossen we hiermee problemen op? Vinden we het eerlijk hoe het nu geregeld is? Wat zou anders, beter kunnen?
Docent en voormalig strafrechtadvocaat Rebecca Heemskerk legt kinderen uit wat er gebeurt als je de wet overtreedt en een strafbaar feit pleegt. Van politiebureau tot de (kinder)rechter, Rebecca vertelt de kinderen precies hoe het rechtssyteem werkt.
UM Team: Rebecca Heemskerk en de Faculty of Law.

Lees ook
-
Global Supply Chain Management and Change| Meeloopdag
Vraag je je af hoe het is om Global Supply Chain Management and Change (GSCMC) te studeren op onze campus in Venlo? Loop dan mee als student voor een dag.
1 okt31 mei -
Health Food Innovation Management | Student voor een dag
Vraag je je af hoe het is om Health Food Innovation Management (HFIM) te studeren op onze campus in Venlo? Loop dan mee als student voor een dag.
1 okt31 mei -
University College Venlo | Meeloopdag
Benieuwd hoe het is om University College Venlo te studeren? Kom dan naar de meeloopdag.
1 okt1 jun