Europa Experts UM
Universiteit Maastricht beschikt over een aantal deskundigen die in Europese onderwerpen zijn gespecialiseerd. Onze wetenschappers voeren diepgaand en interdisciplinair onderzoek uit naar Europese onderwerpen.
Op deze pagina kunt u onze Europa-experts bekijken, verdeeld in de volgende vakgebieden:
- Geschiedenis, Verkiezingen, Democratie, en Politieke Verhoudingen
- Klimaat en Energie
- Oost-Europa
- Gezondheidsregelgeving
- Economie
- Migratie
- Juridisch Perspectieven
Geschiedenis, Verkiezingen, Democratie, en Politieke Verhoudingen
Patrick Bijsmans
Trefwoorden: Euroscepsis, EU politiek en internationale relaties, onze houding t.a.v. Brexit, nieuwe media en democratie, jeugd
Vanuit Maastricht, notabene de geboorteplaats van het Verdrag van Maastricht, houdt Bijsmans zich bezig met o.a. Euroscepsis. “We hebben Europa geschapen. Nu nog de Europeanen.” Zijn we op de goede weg? Hoe kijkt men, door de jaren heen, aan tegen alles wat met Europa te maken heeft?

Hylke Dijkstra
Trefwoorden: Europese veiligheid, vrede en conflicten, internationale organisaties
Professor Dijkstra is leider van een groot onderzoek naar de hervorming van het mondiaal bestuur. Mondiaal bestuur en belangrijke multilaterale instellingen, zoals de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie en het Klimaatakkoord van Parijs, komen steeds meer in de problemen. Ze worden uitgedaagd door opkomende machten, zoals China en andere BRICS-landen, die verschillende opvattingen hebben over de mondiale orde. De Russische oorlog tegen Oekraïne heeft de internationale samenwerking verder ondermijnd en een patstelling veroorzaakt in het mondiale bestuur. Het nationalistische populisme, en met name de regering-Trump in de Verenigde Staten, heeft de kwetsbaarheid van het multilateralisme aan het licht gebracht. Dit is vooral zorgwekkend voor Europa. Hoe kunnen we vanuit de EU het mondiaal bestuur versterken?

Kai Heidemann
Trefwoorden: Sociologie, Sociale Bewegingen, Actief Burgerschap, Gemeenschapsgericht Onderwijs, Onderwijshervorming, Ongelijkheid
Kai Heidemann is assistant professor Sociologie aan het University College Maastricht binnen de Universiteit Maastricht. In zijn onderzoek combineert hij de sociologische studie van sociale bewegingen met de sociologie van het onderwijs. Hij heeft ook een achtergrond in sociolinguïstiek en de studie van taalpolitiek en beleidsvorming. Dr. Heidemann is vooral geïnteresseerd in het historische en kwalitatieve onderzoek van gemeenschapsgedreven onderwijshervormingsbewegingen en de manieren waarop grassroots actoren invloed proberen uit te oefenen op onderwijssystemen en -beleid. Hij heeft deze thema's onderzocht in Europa (Frankrijk, België, Spanje), Zuid-Amerika (Argentinië) en de Verenigde Staten.

Giselle Bosse
Trefwoorden: EU buitenlands beleid, EU-democratie, bondgenootschappen, mensenrechten
Dr. Giselle Bosse is universitair hoofddocent en Jean Monnet Chair EU Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Maastricht, en fellow bij Carnegie’s European Democracy Hub. Haar onderzoek richt zich op de uitbreiding van de EU, het Europees nabuurschapsbeleid en het Oostelijk Partnerschap, EU promotie van democratie, de betrekkingen van de EU met Oekraïne en Wit-Rusland en transities in post-Soviet landen. Als hoofdonderzoeker heeft ze verschillende grote onderzoeksbeurzen verworven, waaronder VENI-, HESTIA- en ASPASIA-beurzen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ze is werkpakketleider in twee door EU Horizon gefinancierde projecten, EMBRACE en INVIGORATE, waarin de EU's promotie van democratie in de Europese buurlanden wordt onderzocht. Bosse heeft haar onderzoek gepubliceerd in vele internationale tijdschriften en boeken, onder meer in de Journal of Common Market Studies, Geopolitics, Europe-Asia Studies and Cooperation and Conflict, en heeft bijgedragen aan verschillende onderzoeken in opdracht van EU-instellingen. Ze is mededirecteur van het Centre for European Research in Maastricht en gastprofessor aan het Europacollege (Brugge) en de Diplomatieke School van Armenië (Jerevan).
g.bosse@maastrichtuniversity.nl

Klimaat en Energie
Michiel Bron
Trefwoorden: olie-industrie, nucleaire energie, alternatieve energiebronnen, duurzaamheid
Michiel Bron is een promovendus in de recente geschiedenis van de wetenschap en technologie, waarbij hij focust op de ontwikkeling van kernenergie sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij bestudeert de invloed van oliemaatschappijen op de ontwikkeling van kernenergie in het tijdperk van schaarstedebatten, waarbij hij zich voornamelijk richt op de jaren zeventig.

Patrick Huntjens
Trefwoorden: EU Green Deal, energietransitie, duurzame economie, klimaatverdrag van Parijs, fossiele industrie, EU Carbon Border Adjustment Mechanisms (CBAMs)
Het economische systeem waarop de wereld draait, loopt vast. We worden daar keihard mee geconfronteerd: de klimaatcrisis, de ecologische crisis, de biodiversiteitscrisis, de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm. Veel van onze huidige crises hangen met elkaar samen, het zijn symptomen van een onderliggende systeemcrisis. Het is tijd voor een nieuw sociaal contract, aldus Patrick Huntjens. Zijn boek ‘Towards a Natural Social Contract’ uit 2021 is internationaal bekroond met de Nautilus Book Award voor beste boek van het jaar 2022. Het boek wordt beschouwd als grondlegger voor een snelgroeiende internationale beweging die samenkomt in het Global Research and Action Network for a New Eco-Social Contract, onder leiding van UNRISD en Green Economy Coalition, en meer dan 350 deelnemende organisaties, inclusief VN-organisaties, maatschappelijke organisaties, bedrijven, onderzoekers en journalisten.

Oost-Europa
Marielle Wijermars
Trefwoorden: internetbeleid, digitale platformen, censuur, propaganda en disinformatie (met name in Oost-Europa), oorlog Rusland-Oekraïne, online vrijheid van meningsuiting, persvrijheid
Dr. Mariëlle Wijermars is Assistant Professor in Cyber-Security and Politics. Ze doet onderzoek naar internetvrijheid en de mensenrechtenimplicaties van internetbeleid en platform governance. Zij kijkt naar de manier waarop autoritaire staten, zoals Rusland, verspreiding van informatie proberen te sturen en te beperken en de rol die (inter)nationale platformbedrijven spelen bij het implementeren van internetcensuur.

Ferenc Laczó
Trefwoorden: Geschiedenis, Europese studies, politieke en intellectuele geschiedenis
Ferenc Laczó is assistent-professor geschiedenis. Ferenc's belangrijkste onderzoeksinteresses liggen op het gebied van politieke en intellectuele geschiedenis, moderne en hedendaagse Europese en mondiale geschiedenis, de geschiedenis van massaal geweld en vragen over geschiedenis en geheugen. Hij is redacteur van de Hungarian Historical Review en leidt de sectie History of Ideas van de Review of Democracy. Hij heeft meer dan honderd boeken gerecenseerd, onder andere in Contemporary European History, East Central Europe, Europe-Asia Studies, Holocaust and Genocide Studies, Journal of British Studies, Slavic Review, The Historian en Zeitschrift für Ostmitteleuropa-Forschung.

Gezondheidsregelgeving
Alie de Boer
Trefwoorden: Voedselinformatie, voedselveiligheid, gezondheidsclaims op o.a. etiketten, Europese regelgeving t.a.v. voeding bij zoals voedingsinnovaties (bv vleesvervangers)
Waarom kun je niet zomaar zeggen dat jouw product het állergezondste is? Wat voor veiligheidseisen worden gesteld aan onze voeding, en waarom? En beschermen alle regels over veiligheid, gezondheid en duurzaamheid consumenten goed genoeg tegen misleiding? Als voedingswetenschapper is Alie geïnteresseerd in de ontwikkeling en het gebruik van voedselinformatie over veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van voedingsproducten.

Economie
Lisa Brüggen
Trefwoorden: pensioenvoorzieningen, financieel welzijn van burgers/consumenten, pensioencommunicatie
Lisa Brüggen is een internationaal erkend expert op het gebied van financiële dienstverlening, financieel gedrag, keuzebegeleiding en pensioencommunicatie. Ze heeft NWO en Netspar subsidies gekregen voor haar onderzoek naar pensioencommunicatie en hoe je je beter kunt voorbereiden op de naderende pensionering. Verder slaat ze graag een brug tussen wetenschap en praktijk en deelt ze haar bevindingen op een toegankelijke manier met de pensioensector.

Migratie
Juridisch Perspectieven
Caroline Cauffman
Trefwoorden: Consumentenrecht, Europees mededingingsrecht, Rechtsvergelijking, Digitalisering, Online Platformen
De Europese Unie is opgericht als een economische unie met de interne markt, vrij verkeer en vrije mededinging als kernwaarden. Die kernwaarden zijn nog steeds aanwezig. Met de tijd is echter duidelijk geworden dat deze waarden niet allesoverheersend mogen zijn. Zowel op het gebied van het mededingingsrecht als van het consumentenrecht wordt plaats gemaakt voor duurzaamheid: mededingingsbeperkende overeenkomsten tussen ondernemingen kunnen onder bepaalde voorwaarden gerechtvaardigd worden door duurzaamheidsoverwegingen, op het gebied van het consumentenrecht wordt consumer empowerment ingevuld als de macht om via consumptiegedrag deel te nemen aan de groene (r)evolutie. Deze evolutie is zeer terecht, desalniettemin is voorzichtigheid geboden. Duurzaamheidsclaims mogen niet worden misbruikt om ondernemingen toe te laten hun eigen belangen te laten primeren over die van de consument. Naast de bekommernis om duurzaamheid is de toenemende digitalisering de samenleving een van de centrale aandachtspunten van de Europese unie in de jaren 2020. Ook dit is duidelijk merkbaar op het gebied van het mededingings- en consumentenrecht en heeft aanleiding gegeven tot een hele stroom van nieuwe EU-wetgeving die in de komende jaren nog zal aanzwellen. Is deze wetgeving in staat om de huidige en toekomstige uitdagingen van de digitale samenleving aan te pakken? Blijft het steeds complexere netwerk van regelgeving nog wel coherent en overzichtelijk?

Martin Unfried
Trefwoorden: EU-milieu-, regionaal, en grensoverschrijdend beleid
EU-integratie is de droom van een Europa zonder grenzen. Belgische en Duitse grensgebieden zijn een integraal onderdeel van het dagelijks leven van duizenden mensen in Maastricht. Hoewel er geen paspoortcontroles meer zijn, verschillen in wetgeving bemoeilijken de Europese droom nog steeds. Martin Unfried en ITEM doen onderzoek naar en komen op voor mensen in Europese grensgebieden.
