Afvalscheiding

Aan de UM wordt in alle panden papier, plastic en restafval gescheiden. Het doel is zo min mogelijk afval produceren en het resterend afval zoveel mogelijk te scheiden voor recycling: ‘Use less. Recycle the rest.’

 

Wat houdt afval scheiden binnen de UM in?

Op centrale plaatsen - zoals in gangen, pauzeruimten en cateringlocaties - zijn afvalbakken geplaatst die bestaan uit drie compartimenten. Blauw is voor papier; oranje voor plastic afval, blik en drankkartons; en grijs voor restafval. 

De oude vertrouwde afvalbak op de werkplek en in de onderwijsruimten is verwijderd. Het bakje voor oud papier op de werkplek kunnen medewerkers zelf legen, dit kan op de centrale afvalverzamelplekken in of buiten het pand.

Scheidingswijzer

Waarom afval scheiden?

Studenten en medewerkers van de UM produceren zo’n twintig kilo bedrijfsafval per student per jaar. In het kader van een circulaire economie is afval niet langer een ongewenst en onvermijdelijk eindproduct van consumptie, maar een waardevolle grondstof. Het voorkomen van afval, scheiden en recyclen van afval passen bij de UM-ambitie om een duurzame universiteit te worden.

De UM heeft met afvalinzamelaar PreZero afspraken gemaakt om het recyclepercentage te verhogen van 37% in 2019 naar 55% in 2026. Het behalen van de doelstelling levert een forse bijdrage aan de reductie van de CO2-footprint van de UM.

 

Inzameling van blik

Vanuit de overheid zijn er nieuwe regels voor de inzameling van blik, waarbij de regels voor bedrijven afwijken van de regels thuis.

Op blikjes voor dranken is per 1 april statiegeld ingevoerd. Je blikje met statiegeld logo kun je inleveren bij de supermarkt of bij de andere inleverpunten. Binnen de UM kun je blikjes met statiegeld inleveren bij Eurest Campus (inloggen noodzakelijk) en ontvang je ook nog eens korting. 

De verwachting van de overheid is dat de impact van statiegeld op blik groot is, het aandeel in de hoeveelheid zwerfafval zal fors afnemen. Mag thuis alle blik bij het PBD Plastic, Blik en Drankkarton, bij bedrijven is dat niet meer toegestaan. Waarom niet, zou je je kunnen afvragen?

Vanaf 1-1-2023 is de “Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid” (afgekort UPV) gestart inzake het bij bedrijven ophalen van plastic verpakkingen, drankkartons en glas.  

De kern van een UPV is dat de fabrikant van een product of diegene die het op de markt heeft gebracht, verantwoordelijk is voor de gehele levensduur van dat product. Dit UPV betekent dat de producenten en importeurs van plastic verpakkingen, drankkartons en glas door de Nederlandse overheid ook verantwoordelijk worden gemaakt voor “de afvalfase” van de door hun geproduceerde producten en dan moeten meebetalen aan het inzamelen en verwerken daarvan. De producenten en importeurs zijn verplicht een financiële bijdrage te doen in het Afvalfonds, zodat de inzameling gratis wordt voor de ontdoeners, zoals UM. Vanaf 1 januari 2023 is de inzameling van PD Plastic verpakkingen en drankkartons voor bedrijven daarmee gratis. Vanwege de eerder genoemde statiegeldregeling nemen de blikjes fabrikanten niet deel aan het Afvalfonds. Dat is de reden dat blik niet meer bij de plastic verpakkingen mag.

Conclusie: Binnen UM mag blik niet meer bij het plastic.

Heb je nu toch nog blik wat je als afval kwijt wilt, dan dient het binnen UM bij het restafval te worden weggegooid. Bij de verwerking van het restafval wordt in de meeste gevallen het blik nog gescheiden van het afval, zodat de grondstof niet verloren gaat in de verbranding. 

why sort waste?

  Een goede afvalscheiding is één van de stappen naar een circulaire economie. Hoe beter de kwaliteit van ons afval, hoe hoger de milieuwinst. Volgens een berekening van CE Delft is de CO2-winst van kunststof recycling netto 1,2 kg CO2-equivalent per kg gerecycled kunststof. In 2017 werd bij de UM 37.000 kg kunststofafval ingezameld. Ter illustratie, bij 80% recycling zou dat voor 2017 een emissiereductie opleveren die overeenkomt met een CO2 –uitstoot van 3% van het stroomverbruik van de UM of 7 benzineauto’s per jaar. Een goede afvalscheiding draagt dus zeker bij aan onze duurzaamheidsambities.  

- Rabbe Dormans, UM Sustainability advisor

 

Wat gebeurt er met het gescheiden afval?

Oud papier wordt omgezet naar nieuw papier. Papier en karton zijn geschikt om vele malen opnieuw te gebruiken en in Nederland is het dan ook de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton. Hergebruik spaart grondstoffen; elke duizend kilo kringlooppapier spaart vijftien bomen.

Ook plastic, blik en drankkartons inzamelen loont. Het plastic is de grondstof van nieuwe producten zoals fleecekleding, tennisballen en nieuwe verpakkingen. Doordat geen nieuw plastic nodig is voor deze producten, zijn minder fossiele grondstoffen nodig en wordt bespaard op energie en de uitstoot van CO2. Zo kan van de energie die wordt bespaard door het recyclen van één plastic flesje een 60W lamp zes uur branden.
Drankkartons worden apart gerecycled en resulteert in het terugwinnen van papier, kunststof en aluminium. Blik kan eindeloos worden gerecycled en kost maar liefst 20 maal minder energie dan het produceren ervan.

Het restafval gaat naar de verbrandingsoven.

Meer informatie
Op myUM (inloggen noodzakelijk) vind je meer informatie over andere afvalstromen zoals gevaarlijk afval, oude apparatuur (elektronisch afval) of houten pallets.