Wonen in Maastricht: 9 nuttige tips en waarschuwingen
Kom je naar Maastricht en ben je opzoek naar een nieuw thuis? Of woon je al in Maastricht en ben je toe aan een upgrade?
Helaas kan de Universiteit Maastricht geen studentenhuisvesting aanbieden. Maar we kunnen je wel goed advies geven.
1. Maastricht Housing
Er zijn veel organisaties die studentenhuisvesting aanbieden in Maastricht. De meest uitgebreide zoekmachine vind je op Maastricht Housing. Dit platform biedt kamers aan die beschikbaar zijn via particuliere verhuurders, woningcorporaties en het UM Guesthouse.

2. Facebookpagina’s
Veel studenten in Maastricht adverteren hun woonruimte op Facebook. Als je op zoek bent naar een kamer in een studentenhuis, is dit een populaire manier om gedeelde woonruimte te vinden. Er zijn tal van pagina’s, maar misschien wil je eerst de volgende Facebookgroepen proberen:
Rooms/Kamer/Zimmer M'tricht
Maastricht Student Rooms
Maastricht Room Search
Flat Hunting Maastricht

4. mymaastricht.nl
Op deze website vind je uitgebreide informatie over alles wat je moet regelen voor en na je komst als student naar Maastricht, inclusief tips voor het zoeken naar woonruimte.

5. Fraude/scams
Elk jaar krijgt de politie van Maastricht veel meldingen over woonfraude en frauduleuze activiteiten. Laat je niet oplichten! Lees het artikel over het voorkomen van woonfraude (of scan de QR-code).

6. Hospi Housing: verblijf bij een host of gastgezin
Een verblijf bij een host of gastgezin biedt je een zachte landing in de stad en is de perfecte manier om in contact te komen met de lokale cultuur en taal. Je hebt een eigen kamer en gedeelde faciliteiten zoals een keuken en badkamer.
Hospi Housing werkt samen met de gemeente Maastricht en de UM en heeft een groot netwerk van geverifieerde hosts en gastgezinnen. Zij kunnen je helpen in contact te komen met elkaar en je voorzien van al het advies dat je nodig hebt!
Meld je gratis aan bij Hospi Housing

7. Huurcontracten en waarschuwingssignalen
Huurcontracten vallen onder de Nederlandse wet. Over het algemeen bieden zij studenten een goede bescherming. De Nederlandse wet is echter ingewikkeld en studenten zijn een gemakkelijk doelwit voor frauduleuze activiteiten.
Hierbij kan het gaan om illegale extra kosten zoals bemiddelings- of administratiekosten. Lees over waarschuwingssignalen ('red flags') bij huurcontracten (of scan de QR-code).
Goed om te weten: het Huurteam Zuid-Limburg biedt een gratis service om je huurcontract te controleren voordat je het ondertekent. Zij kunnen je ook - gratis - helpen met eventuele andere juridische kwesties die je met je verhuurder hebt.

8. Omliggende dorpen en steden
Veel UM-studenten en -medewerkers wonen in dorpen en steden in de buurt van Maastricht. De meeste zijn gemakkelijk te bereiken met de fiets. Steden als Lanaken, bijvoorbeeld, liggen net over de grens en zijn gemakkelijk per fiets te bereiken. Andere nabijgelegen steden, zoals Heerlen en Sittard, hebben uitstekende trein- of busverbindingen met directe verbindingen naar Maastricht.
Met een OV-chipkaart en kortingen hoeft het openbaar vervoer helemaal niet zo duur te zijn. Als je een locatie buiten Maastricht overweegt, is het wel een goed idee om eerst uit te zoeken hoe het woon-werkverkeer en het openbaar vervoer in die regio is.

9. Keurmerk Prettig Wonen
Op de website van Maastricht Housing kun je een aantal woningen vinden met het keurmerk Prettig Wonen. Dit keurmerk staat garant voor betaalbare, veilige en kwalitatief goede woningen.
