Universiteitsbibliotheek Randwyck met een toekomstvisie

De officiële heropening van de Universiteitsbibliotheek (UB) Randwyck op maandag 2 september legde de nadruk op de verbeterde functies en het belang van de UB voor de gemeenschap van de Universiteit Maastricht (UM). Sinds 1991 is de bibliotheek een essentiële informatiebron voor de Randwyck campus. De UB biedt een plek waar de academische gemeenschap toegang heeft tot wetenschappelijke kennis en deze zelf kan creëren en delen. Daarnaast staat de bibliotheek bekend om de kalme, inclusieve en inspirerende sfeer.

Heropeningsevenement

Op 2 september, op dezelfde dag als de opening van het nieuwe academisch jaar, vierde de UB Randwyck de heropening met een ceremonie. Tijdens het evenement werd een film getoond die de transformatie van de bibliotheek liet zien. Daarnaast waren er toespraken van Pamela Habibovic, de Rector Magnificus van de UM, en Claudia van Oppen, directeur van de Universiteitsbibliotheek. Daarna kregen de gasten een rondleiding waarin ze de gerenoveerde bibliotheek zelf konden ervaren. De bezoekers waren te spreken over het moderne ontwerp en de flexwerkplekken. Ze gaven aan dat de bibliotheek goed is uitgerust voor de toekomst.

UB Randwyck
Een kijkje in de gerenoveerde UB Randwyck.

Innovatieve functies

De opvallendste resultaten van de renovatie zijn de Digital Labs, zoals de Vesalius Room met anatomische modellen en Vesalius3D, en de DIY Podcast Studio. Deze nieuwe ruimtes zijn ontworpen ter ondersteuning van het delen van creatieve en wetenschappelijke kennis. Daarnaast biedt de Well-being & Inspiration Area een plek voor loopbaaninspiratie (in samenwerking met Brightlands), VR-onderwijsondersteuning en welzijnsinitiatieven. Het thema “A river of knowledge” weerspiegelt de dynamische en evoluerende aard van informatie. Dankzij de renovatie is de UB Randwyck getransformeerd tot een moderne academische en medische bibliotheekfaciliteit die wetenschappelijke informatie beter beschikbaar en toegankelijker maakt. De bibliotheek ondersteunt de hele UM-gemeenschap en fungeert als medische bibliotheek voor MUMC+ en AVM.

Opening UB Randwyck
De Vesalius 3D-scan in de anatomiekamer is vernoemd naar Vesalius.

Inspirerende partner

Bovendien werkt de bibliotheek samen met externe partners om inspirerende ervaringen te bieden aan bezoekers. Momenteel heeft de Information Lounge een tentoonstelling in samenwerking met Special Collections en MUMC+. De bibliotheek wil graag de samenwerking binnen de UM-gemeenschap uitbreiden en staat open voor suggesties voor toekomstige tentoonstellingen.

De UB Randwyck vertegenwoordigt de toekomst van bibliotheken door nadruk te leggen op innovatie en flexibiliteit. Ze biedt diensten en ondersteuning op maat van de behoeften van gebruikers, zoals workshops over informatie, digitalisering en datageletterdheid. De bibliotheek streeft ernaar voortdurend rekening te houden met de behoeften van de gebruikers en zal gebruikerservaringen actief beoordelen. Tegelijkertijd blijft de UB verbeteren, om te voldoen aan de toekomstige eisen van de academische gemeenschap. Op die manier blijft voortdurende ondersteuning in de komende jaren gewaarborgd.


Fotografie: Jonathan Vos

Lees ook

  • Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming

    Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...

    Caroline Coeckelbergh
  • UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen

    De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...

    Minderbroedersberg Maastricht
  • Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken

    Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken. 

    Young woman looking at a document with disbelief