UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen

Relatie met Tragos en Circumflex tot nader order opgeschort

De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken regelmatig worden geschonden. De UM zet inmiddels vraagtekens bij de werkwijze met gedragscodes, die vooral lijkt uit te draaien op ‘pappen en nathouden’. Komende tijd gaat de UM daarom met haar gemeenschap in gesprek over hoe ze verenigingen kan blijven ondersteunen en tegelijkertijd ervoor kan zorgen dat de sociale of fysieke veiligheid van studenten geborgd wordt. 

Het opschorten van de relatie met Circumflex en Tragos betekent onder meer dat deze verenigingen tot nader order niet in aanmerking kunnen komen voor zogenoemde bestuursbeurzen of andere subsidies en geen gebruik kunnen maken van (andere) UM-faciliteiten. Ook kunnen zij niet als verenigingen deelnemen aan de INKOM.

Uit gesprekken met de verenigingen is gebleken dat afgelopen maanden incidenten hebben plaatsgevonden die wijzen op het overschrijden van grenzen van fysieke veiligheid en persoonlijke integriteit. Denk hierbij aan gevallen van flauwvallen tijdens activiteiten, oververmoeidheid en een paniekaanval. Bovendien zijn deze incidenten niet of niet tijdig gemeld bij de UM, wat tegen de afspraken is die gemaakt zijn in de Gedragscode. 

De gesprekken met de verenigingen vonden plaats nadat bij de UM-signalen waren binnengekomen van ernstige misstanden tijdens de A-tijd, de introductietijd van disputen. Deze signalen zijn verder niet betrokken bij het besluit tot opschorting van de relatie met de twee verenigingen. De melders gaven namelijk geen toestemming om de inhoud van hun melding te gebruiken in de contacten met de verenigingen. 

Discussie over relatie universiteit-verenigingen

Studentenverenigingen zijn zelfstandig opererende organisaties. Het is aan henzelf om hun activiteiten, met of zonder bijvoorbeeld ontgroeningsactiviteiten, vorm te geven en daarover verantwoording af te leggen. 

De UM onderkent de waarde die het verenigingsleven kan hebben voor de leden van die verenigingen. Daarnaast ondernemen verenigingen regelmatig activiteiten met een breder maatschappelijk nut. 

Tegelijk ligt de vraag voor of de UM haar beleid voor ondersteuning van studentenorganisaties moet herzien. Daarbij streven we naar een situatie waarin de waarde van introductie-activiteiten voor verenigingen behouden blijft, maar op zo’n wijze dat de fysieke en sociale veiligheid van alle deelnemers gegarandeerd is. En dit alles zonder dat moet worden teruggevallen op een cyclus van ‘aanpassingen gedragscodes – schending – sancties - nieuwe aanpassingen gedragscodes et cetera’.

Het College van Bestuur heeft het Studenten Service Centrum (SSC) opdracht gegeven om het antwoord daarop uit te werken. Het SSC zal dat doen op basis van gesprekken met betrokken partijen, waaronder de UM-gemeenschap, de studentenverenigingen en deskundigen. 

Lees ook

  • UM ondertekent manifest Let’s talk about Yes van Amnesty

    De Universiteit Maastricht (UM) heeft op 3 november het manifest Let’s talk about Yes van Amnesty International ondertekend. Daarmee zet de UM in op intensivering van activiteiten tegen seksueel geweld. De UM zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met partijen met eigen expertise...

    sexual violence