Masterstudent en wielerfanaat schrijft scriptie over trainingsdata Annemiek van Vleuten

Het zal je maar gebeuren: als pas afgestudeerde masterstudent mag je de inzichten die je tijdens je onderzoek hebt opgedaan, delen op een internationaal congres. Het overkwam Bram Mennen. Eind juni 2024 presenteerde hij de resultaten van zijn scriptie over de trainingsgegevens van topwielrenster Annemiek van Vleuten tijdens de Science in Cycling Conference in Florence. “Ik vond het superspeciaal om mijn inzichten met de wielerwereld te delen”, aldus de trotse master of science.

Bram studeerde Human Movement Sciences aan de Universiteit Maastricht. Hij koos voor de richting Sports & Nutrition. “Daarbij ligt de focus op het verbeteren van voeding vóór, tijdens en na verschillende sporten”, legt hij uit. “De studie paste perfect bij me, omdat ik altijd al wilde weten hoe sporten het lichaam beïnvloedt en welke processen er plaatsvinden op het moment dat je zwaar hebt getraind. Het was een heel interessante studie. Het allermooiste vind ik dat ik heb geleerd hoe ik wetenschappelijke kennis naar de praktijk vertaal. Mijn scriptie is daar een mooi voorbeeld van.” 

12 jaar aan trainingsdata

Voor zijn masterscriptie heeft Bram een analyse gemaakt van alle trainingsgegevens van Annemiek van Vleuten, een topper bij het vrouwenwielrennen. “Ik ben een grote wielerfan en ik fiets zelf ook fanatiek”, vertelt hij. “Het leek me ontzettend tof om een scriptie te schrijven met een link naar wielrennen. Via een familielid kwam ik in contact met Louis Delahaye, de trainer van Annemiek. Die gaf mij toegang tot al haar trainingsdata van de afgelopen 12 jaar. Een geweldige kans, die ik met beide handen aangreep.” 

Het bedenken van een geschikte onderzoeksvraag was het moeilijkste. “Ik had informatie over elke training en elke wedstrijd die Annemiek in 12 jaar had gereden. Denk aan gegevens over haar hartslag, haar vermogen en snelheid, inclusief feedback van haar trainer op de trainingen en wedstrijden. Dat is een berg aan informatie. Uiteindelijk besloot ik te onderzoeken hoe trainingsvolume en het aantal dagen dat Annemiek op hoogte in de bergen trainde, invloed hadden op haar snelheid en prestaties.”

Sparringspartners

Daarna ging het onderzoek eigenlijk vanzelf. Bram: “Het was veel werk, maar ik vond het erg leuk om te doen.” Dankzij de nuttige feedback van zijn sparringpartners – Louis Delahaye, sportwetenschapper Bas van Hooren en zijn supervisor Matthijs Hesselink – kwam hij steeds een stapje verder. 

Uit Brams onderzoek kwam naar voren dat de hoeveelheid uren die iemand traint en het aantal dagen dat iemand jaarlijks op hoogte (in de bergen) verblijft, gerelateerd zijn aan diens sportprestaties. Hoe meer Annemiek trainde en op hoogte zat, hoe beter de wedstrijdresultaten en vermogens die ze trapte.

Trainingsfilosofie

Het meest fascinerende inzicht heeft te maken met de sportprestatie na een bepaald aantal uren fietsen. Bram: “Tijdens haar carrière werd Annemiek elk jaar iets beter bestand tegen vermoeidheid. In het begin kon ze de snelheid waarmee ze aan het begin van een training of wedstrijd een berg op fietste, niet vasthouden tot het einde. Maar daar werd ze steeds beter in, omdat Louis Delahaye haar vele uren op lage intensiteit liet fietsen. Zijn trainingsfilosofie is dat je een wedstrijd pas wint als je aan het begin én aan het eind van een wedstrijd hard een berg op kunt fietsen. Dat dit vruchten afwerpt, blijkt wel uit de prestaties van Annemiek. Ze heeft bij het wielrennen voor vrouwen alles gewonnen wat er te winnen valt.”

De resultaten van Brams onderzoek zijn van waarde voor trainers en coaches. Daarom is het extra leuk dat hij zijn inzichten eind juni mocht delen tijdens de Science in Cycling Conference in Florence. Deze conferentie wordt ieder jaar voorafgaand aan de Tour de France georganiseerd en is hét moment waarop wetenschappers, coaches, ploegleiders en voedingsdeskundigen uit de wielerwereld de nieuwste inzichten met elkaar delen. “Ik lichtte de resultaten toe aan de hand van een poster. Het was ontzettend gaaf om met verschillende trainers en wetenschappers te spreken over wetenschap en wielrennen. Het viel me ook op hoeveel mensen geïnteresseerd waren in de poster. Erg leuk!”

De komende weken geniet Bram van een welverdiende wielrenvakantie in Frankrijk. Een mooie gelegenheid om na te denken over wat hij gaat doen nu hij is afgestudeerd. “Ik zou het liefst als trainer, bewegingswetenschapper of voedingsdeskundige willen werken bij een World Tour-wielerploeg. Maar het lijkt me ook interessant om onderzoek te doen naar wielrennen en duursport.” 

“Het is mooi om te zien dat mijn onderzoeksresultaten van waarde
zijn voor trainers en coaches in de wielersport”
Bram Mennen

Wetenschappelijk paper

Gelukkig hoeft Bram niet bang te zijn dat hij na zijn vakantie in een gat valt. “Ik ga samen met mijn supervisor, Bas van Hooren én Annemiek van Vleuten een wetenschappelijk paper over mijn scriptie schrijven. Dan zal ik Annemiek eindelijk persoonlijk ontmoeten. Tot nu toe is dat er nog niet van gekomen, dus daar kijk ik erg naar uit.”

Tekst: Martina Langeveld
Foto: Bram Mennen

Lees ook

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs

  • We ontdekken elke dag nieuwe dingen over medewerkers en studenten hier op onze faculteit. Dat Lieve wil dat gezondheidstips evidence-based zijn. Dat Alisa van Moskou naar Maastricht is verhuisd om eerstejaarsstudent Regenerative Medicine and Technology te worden. En dat Sofie haar master Health and...