Hoe Limburgse en Afrikaanse kinderen samen leren over handen wassen
Dankzij een initiatief van Prof. Dr. Edward Huizenga leren kinderen in Kenia, Oeganda, India, Vietnam én Nederland samen hoe ze hun handen moeten wassen om infectieziekten tegen te gaan die er anders voor zouden zorgen dat ze niet naar school kunnen gaan. Voor dit sociale impact programma genaamd Handwashing Angels ontving Huizenga onlangs de prestigieuze 2024 Beta Sigma Gamma Business Achievement Award.
Het belang van handhygiëne
Handen wassen met zeep is een van de eenvoudigste manieren om kinderen gezond te houden. Handhygiëne is ook een van de prioritaire onderwerpen op de agenda's voor de volksgezondheid wereldwijd. 900 miljoen kinderen hebben ofwel beperkte of geen water faciliteiten op hun school, en maar liefst 47% van de scholen wereldwijd heeft geen handenwas faciliteiten met zeep en water. En 1 op de 4 kinderen wordt ziek en gaat niet naar school.
Handwashing Angels
Huizenga begon in 2019 Hand Washing Angels in Kenia met een school in Bondo met vrijwilligers en het kinder cartoonverhaal van Luna en het Magische Blauwe Schuim. Ondertussen heeft het programma ook in Nederland projecten met Kindante uitgevoerd. Ook hier is handen wassen niet vanzelfsprekend. Dus is er een enquête gehouden onder de kinderen: wanneer vergeet jij je handen te wassen? Zo leerden honderden kinderen in de klassen het effect van schone handen.
Het leuke is dat de kinderen van Kindante via een livestream in contact komen met de kinderen in Kenia. Het is bijzonder om te zien hoe 10-jarige kinderen met elkaar praten over hoe ze COVID hebben beleefd. Maar ook hoe ze via TikTok een dansje en een liedje met elkaar ontwikkelen om te doen tijdens het handen wassen. Zo leerden ze bijvoorbeeld dat je ook je duim en je pols uitgebreid moet meenemen tijdens het wassen.
Lees ook
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.
-
Lisa Brüggen benoemd bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft SBE professor Lisa Brüggen benoemd tot wetenschappelijk lid.
-
Werkgerelateerd leren stimuleren: heel belangrijk!
Tegen het licht van maatschappelijke uitdagingen en veranderingen op de arbeidsmarkt zou een leven lang ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Toch laat onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht gefinancierd door de LLO...