Digital health: je hartslag meten op je telefoon

Nice to meet you: Dominik Linz

Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo richten Jan en Bram zich op programmeren en zet Kim zich in voor de Faculteitsraad. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.

Dominik Linz is cardioloog, professor in Comprehensive Atrial Fibrillation Management en hoofd Elektrofysiologie bij het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) en het Hart+Vaat Centrum binnen Maastricht UMC+. Daarnaast is hij ook professor in Lifestyle Factors in Cardiac Arrhythmia in Kopenhagen. Hij richt zich op de behandeling van hartritmestoornissen en digital health: technologie gebruiken binnen de gezondheidszorg. Tijdens de aankomende Pulse Day wil hij graag laten zien dat het heel eenvoudig is om met een app op je telefoon je eigen hartslag te meten. “Het doel is om meer dan duizend digitale hartslagen te verzamelen in Maastricht.”

Dominik groeide op in Mainz, Duitsland. “Daar heb ik ook gestudeerd”, vertelt hij. “Daarna heb ik een PhD in Maastricht gedaan. In Homburg, Duitsland, heb ik mijn opleiding tot cardioloog gevolgd. Vervolgens ben ik drie jaar in Australië geweest, waar ik een fellowship deed gericht op de behandelingen van hartritmestoornissen. In 2019 keerde ik terug naar Maastricht. Kort daarna begon de coronapandemie. Vanwege de pandemie hebben wij een onderzoekslijn rondom digital health en zorg op afstand opgezet. We werken bijvoorbeeld aan verschillende apps die we samen met patiënten gebruiken, waarop we veel gegevens verzamelen en onderzoek doen. Mijn andere onderzoekslijn gaat over de behandeling van boezemfibrilleren, een specifieke hartritmestoornis waarbij de hartslag onregelmatig is. Al sinds mijn studententijd ben ik heel geïnteresseerd in hartritmestoornissen en de werking en behandeling ervan. Die interesse is altijd gebleven.”

Samenwerken

Daarnaast werkt Dominik als professor in Kopenhagen. “Gemiddeld ben ik drie weken per maand in Maastricht en één week in Kopenhagen. Daar hebben we een dierenlaboratorium”, vertelt hij. “Door de samenwerking tussen Maastricht en Kopenhagen kunnen we klinische vragen snel naar dit lab brengen. Ook kunnen we de bevindingen uit het dierenlaboratorium direct weer toepassen bij de behandeling van hartritmestoornissen. Ik denk dat dit een heel unieke en effectieve manier is om samen interessant onderzoek te doen.”

Eén op de drie

Ook is Dominik betrokken bij Pulse Day, een internationale bewustwordingscampagne over hartritmestoornissen. “Pulse Day is opgezet door de European Heart Rhythm Association (EHRA) om uit te leggen dat hartritmestoornissen heel vaak voorkomen”, vertelt Dominik. “Deze campagne vindt plaats op 1 maart, de eerste dag van de derde maand, omdat één op de drie mensen wereldwijd een hartritmestoornis ontwikkelt in zijn leven. We willen iedereen graag laten zien dat het heel eenvoudig is om je hartslag te meten. Dat kan bijvoorbeeld door je vinger op je pols te leggen, maar dan moet je wel weten hoe je de uitslag interpreteert. Wij laten ook een andere manier zien: een app op je telefoon, waarbij je met je vinger voor de camera je hartslag kan meten. Dan verschijnt daarna direct de uitslag op je scherm, zodat je heel makkelijk kunt zien of de hartslag snel of langzaam is, regelmatig of onregelmatig, en wat dat dan betekent.”

Meer dan duizend digitale hartslagen

Het doel is om met deze app tot midden maart meer dan duizend digitale hartslagen te verzamelen in Maastricht. “Alles is anoniem: wij kunnen alleen zien hoe vaak de app gebruikt is, maar de informatie is niet te herleiden tot specifieke personen”, zegt Dominik. “Dat is ook niet de bedoeling. Het doel is om te kijken of dit soort apps, die normaal voor patiënten gebruikt worden, ook breder inzetbaar zijn om meer bewustwording te creëren bij algemener publiek.”

Bloeddruk of diabetes

Dominik wil ook graag kijken of vergelijkbare apps voor andere gezondheidsdoelen kunnen worden gebruikt. “Als je een hartslagmeting bij de huisarts wil doen, zorgt dat daar voor veel extra werk: afspraken inplannen, meer verpleegkundigen aanstellen… Dat is niet schaalbaar”, legt hij uit. “Zo’n app is dat juist wel. Wij richten ons nu op de hartslag, maar misschien kan je in de toekomst met een telefoon ook je bloeddruk meten. We kunnen ook kijken of we bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, vroeg kunnen opsporen. Dan kun je ook vroeg behandelen en maak je grote impact op het leven van mensen.”

Meer weten over Pulse Day? Bekijk de website, volg #PulseDay op sociale media en meet je eigen digitale hartslag.

 

Tekst: Joëlle van Wissen
Foto: Maastricht UMC+

Lees ook