Leven in Maastricht

Wonen in Maastricht voelt als een warme deken

Maastricht is een heerlijke stad om te wonen. Precies groot genoeg, uitnodigend en gezellig centrum, historische gebouwen naast hypermoderne architectuur en industrieel erfgoed. De stad bruist, onder andere dankzij de vele studenten, en er is van alles te beleven. Wonen en leven in Maastricht? De stad heeft veel te bieden, kijk maar…

LIFE@UM - LEVEN IN MAASTRICHT - Old city

Internationale studentenstad

In de afgelopen decennia is Maastricht van rustige provinciehoofdstad veranderd in een bruisende, internationale studentenstad. Meer dan 10 procent van de inwoners bestaat uit studenten, waarvan bijna de helft internationaal. In totaal is bijna 20 procent van de Maastrichtse bevolking (meer dan 122.000 inwoners) als student of werknemer betrokken bij het hoger onderwijs in de stad, dus Hogeschool Zuyd en Universiteit Maastricht.

Maastricht staat sinds het Verdrag van Maastricht (1992) bekend als de geboorteplaats van de Europese Unie en het ‘Verdrag van Schengen’. Het is een internationale stad, die zich openstelt voor jong en oud, voor mensen uit allerlei culturen en met diverse achtergronden, voor studenten en werkenden. Maastricht telt meer dan 100 internationale instituten en organisaties. En dan hebben we het nog niet over de ontelbare toeristen en die de stad jaarlijks bezoeken.

Verse vis op vrijdag

Life@UM markt

In Maastricht is het goed eten
Maastricht biedt enkele zeer goede biologische winkels, traiteurs van hoge kwaliteit, fantastische brood- en kaaswinkels en slagerijen. Binnen het centrum, maar ook daarbuiten vind je winkelcentra en supermarkten. In de stad zelf is er bovendien een aanbod van goede nachtwinkels.

Markt op woensdag en vrijdag 
Iedere woensdag en vrijdag is het marktdag op de Markt bij het Stadhuis. Woensdagochtend vind je er een kleine, maar toch uitgebreide markt. Maar mis vooral de vrijdagmarkt niet: je vindt er een enorm aanbod aan groente, fruit, vlees, en het allerbelangrijkste, een geweldige selectie aan vis.

Diversiteit en kwaliteit
Onze Duitse en Belgische buren komen speciaal naar de Maastrichtse vrijdagmarkt om vis te kopen. Nergens in de omgeving vind je zo’n diversiteit aan vis van zo’n goede kwaliteit. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze eettentjes en viskramen waar je een snelle hap kunt halen.

Geen tijd om te koken?

Dan zijn er altijd nog de universiteitsrestaurants, oftewel mensa’s. Je kunt er terecht voor een warme of koude maaltijd, snacks, salades en meer. Een van de mensa’s vind je in de School of Business and Economics aan de Tongersestraat. De andere zit op de campus in Randwyck. Een warme maaltijd kost er ongeveer €4. 

Gezond en snel eten voor een lage prijs. Studeer je in de binnenstad, dan kun je ook gemakkelijk gaan lunchen in een van de ontelbare foodcorners, waar je voor weinig geld een gezonde hap krijgt.

Hou je van shoppen? Dan kun je in Maastricht volledig losgaan. Van luxe warenhuis, dure boetieks met Italiaans, Frans of Scandinavisch design tot vintage winkeltjes. En natuurlijk ook de zaken van grote ketens. Voor elk wat wils. De stad heeft ook uitstekende boekenwinkels.

Fiets, auto delen, carpoolen

(Bijna) iedereen fietst in en rond Maastricht, dus ook aan goede fietsenwinkels ontbreekt het niet. Of je nu een fixie, beach cruiser, bakfiets of gewone fiets zoekt, nieuw, tweedehands of vintage, of een reparatie aan je eigen fiets nodig hebt, je vindt de juiste zaak!

Af en toe een auto nodig? In Maastricht kun je via Greenwheels op elk moment gebruik maken van één van de acht auto’s. Hoe dat werkt? Je neemt een abonnement, reserveert een van de auto’s op het moment dat je die nodig hebt en zet hem na gebruik weer op dezelfde parkeerplaats terug. Daarnaast bestaan veel carpoolinitiatieven (‘Wie wil mee naar Frankfurt, Amsterdam, Parijs?’ etc.) via speciale pagina’s op Facebook.

Life@UM fietsen in Maastricht

Leef het leven voluit

De combinatie van het lieflijke landschap met de moderne infrastructuur, de centrale ligging, de cultuur en de vele eigentijdse voorzieningen maken Zuid-Limburg tot een gebied waar het leven voluit geleefd kan worden.
 

Highlights

  • 15 musea
  • 17 muziekpodia
  • 14 theaters
  • 3 filmhuizen
  • Brussel op 1,5 uur (trein), Amsterdam op 2 uur, Parijs en Frankfurt 3 uur
  • 8 vliegvelden (waaronder Brussel, Düsseldorf) binnen 1 uur (auto)
  • 220 km grens met buitenland, 6 km met Nederland

Meer informatie over Zuid-Limburg: visitzuidlimburg.nl.

Zuid-Limburg