Dr L.J.C. van Loon

Luc van Loon is Hoogleraar Fysiologie van Inspanning en Voeding en Hoofd van de M3-onderzoeksgroep binnen de vakgroep Humane Biologie van de Universiteit Maastricht. Luc heeft een internationale onderzoekstatus op het gebied van skeletspiermetabolisme en heeft meer dan 500 peer-reviewed artikelen gepubliceerd (meer dan 29.800 citaties), met een H-index van 92 (Web of Science-profiel). Het huidige onderzoek in zijn laboratorium richt zich op de adaptieve respons van skeletspieren op fysieke (in)activiteit, en de invloed van voedings- en farmacologische interventies op het metabolisme bij zowel gezondheid als ziekte. Dit wordt onderzocht op lichaamsniveau, weefselniveau en cellulair niveau, waarbij skeletspieren het belangrijkste weefsel van interesse zijn. Om het gebruik van stabiele isotopen in biomedisch onderzoek te ondersteunen, is Luc ook wetenschappelijk coördinator van het Stable Isotope Research Centre (SIRC) binnen het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

 

Onderzoeksprojecten, financiering en wetenschappelijke output:

orcid.org/0000-0002-6768-9231

Website onderzoeksgroep:

www.m3-research.nl

 

Financiering onderzoek: Luc van Loon en zijn onderzoeksgroep hebben onderzoekssteun ontvangen van verschillende bronnen, waaronder: The Top institute Food and Nutrition (TIFN); The Netherlands Organization for Scientific Research (NWO); Maastricht University (UM); Evonik AG; Friesland Campina; Gatorade Sports Science Institute; Pepsico; Gelita AG; MARS Snackfoods; DSM Food Specialties; Kenniscentrum Suiker en Voeding; Cosun; PB Leiner; TNO Nutrition; Danone Research; International Dairy Federation (IDF); KWF Kankerbestrijding; Arla Food Ingredients; Tereos; GSK; Stichting Anna Fonds; Diabetes Fonds Nederland; The Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC); Nuritas; Australian Catholic University (ACU); JUMBO; Alliance for Potato Research & Education (APRE); NUTRIM; Nutricia; World Cancer Research Foundation (WCRF); Canadian Institutes of Health Research (CIHR); Kelloggs; National Cattlemen's Beef Association (NCBA); Nestle; Cargill; Vion Food Group; Ynsect; AVEBE; AMRA; DSM firmenich; ESPEN.