VSBfonds Beurzen

VSBfonds verstrekt jaarlijks beurzen aan afstuderende bachelor-/masterstudenten die ná hun opleiding in Nederland, een studie in het buitenland willen volgen of daar internationaal onderzoek willen doen. Het volgen van een stage is met deze beurs niet mogelijk. Je kiest zelf het opleidingsinstituut in het buitenland en zorgt zelf voor je toelating. Voorwaarde is wel dat het gaat om een instituut dat toonaangevend is binnen de gekozen studie of onderzoeksrichting.

Voorwaarden

De beurzen worden verstrekt voor minimaal 3 maanden tot maximaal 24 maanden en bedragen €7.000 of  €10.000. VSBfonds heeft afgelopen jaar vier beurzen ter beschikking gesteld voor studenten van de Universiteit Maastricht die afstuderen als bachelor- of masterstudent.

Om in aanmerking te komen voor een VSBfonds Beurs dien je aan een aantal eisen te voldoen:

  • Je bent een voltijdstudent die afstudeert als bachelor of als master
  • Je bezit de Nederlandse nationaliteit, of hebt een aantoonbare binding met Nederland
  • Je studeert af tussen 1 maart 2023 en 31 december 2025
  • Je buitenlandse studie of onderzoek (geen stage) start tussen 1 juli 2025 en 30 juni 2026
  • Je beschikt over een sterke motivatie en een toereikende beheersing van de taal van je land van bestemming
  • Je stelt een begroting en een studieplan op dat aansluit op de door jou gevolgde studie
  • Je studieresultaten moeten ruim voldoende zijn, maar selectie vindt vooral plaats op wat je naast je studie hebt gedaan en op de betrokkenheid bij je omgeving

Aanmelding

Meer informatie over de VSBfonds studiebeurzen, de voorwaarden, en de aanmeldprocedure is te vinden op de website van het VSBfonds  zelf. Hier kun je ook het online aanvraagformulier invullen. Je kan tot en met uiterlijk 1 maart 2025, 23.59 uur, digitaal een beursaanvraag indienen via de website van het VSBfonds. We raden je aan tijdig met je aanmelding te beginnen. Na een voorselectie van alle aanvragen worden 6 tot 8 kandidaten uitgenodigd voor een gesprek met de UM-selectiecommissie. De secretaris van deze commissie zal je uitnodigen voor een gesprek.

Studenten met een functiebeperking

VSBfonds vindt het belangrijk dat studenten met een functiebeperking ook in het buitenland kunnen studeren. Er zijn voor hen mogelijkheden om een hoger beursbedrag aan te vragen. 

Selectieprocedure

De selectie vindt plaats in maart-april 2025. Eind mei krijg je uitsluitsel over je aanvraag. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Je krijgt een afwijzing
  • Je krijgt de beurs. In de toekenningsbrief staat wat je verder moet doen.
  • Je bent een reserve kandidaat

In juni vindt het Beurzenfestival plaats waar het VSBfonds de beurzen aan de geselecteerde kandidaten uitreikt.

Tijdpad

September 2024
Aanvragen voor de ronde van 2025 geopend

1 Maart 2025
Uiterste datum voor het aanvragen van VSBfonds Beurs 2025

Maart – April 2025
Schriftelijke en mondelinge fase van de selectie

April 2025
Voordracht van de kandidaten door de onderwijsinstellingen

Mei 2025
Definitieve toekenning van de beurs Juni 2025
Uitreiking VSBfonds Beurzen 2025

Juli 2025 - Juni 2026
Periode van vertrek met een toegekende beurs

VSBfonds-beurs voor studie aan de de London School of Economics and Political Science
Cootje Linssen

Ella Noomen

VSBfonds-beurs voor studie aan de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg

"Met dankbaarheid aan het VSBfonds, en de selectie commissie van het UM, geef ik hierbij graag een impressie van de achtergrond qua studie, werk, en maatschappelijke activiteiten die heeft geleid tot mijn huidige masterstudie. Denk je, net zoals ik dacht, dat de VSBfonds beurs niet voor jou is, lees dan verder!

In 2022 heb ik de Bachelor Data Science and Artificial Intelligence aan de UM afgerond. Dankzij het brede curriculum heb ik verschillende facetten van deze vakken mogen ontdekken. Zo ontdekte ik waar mijn hart echt ligt: het ontwerpen en implementeren van algoritmes met toepassingen in deeltjesfysica. Deze combinatie van wiskunde, informatica en natuurkunde vormt de kern van mijn wetenschappelijke interesses.

In mijn scriptie richtte ik mij daarom op ‘track reconstruction’, een fundamenteel probleem voor deeltjesfysica experimenten. Hierbij worden de paden van subatomaire deeltjes, die ontstaan als het gevolg van deeltjesbotsingen, in deeltjesversnellers (zoals de LHC aan CERN in Zwitserland) algoritmisch gereconstrueerd.

Na mijn Bachelor aan de UM had ik de eer en het plezier om aan CERN (European Organization for Nuclear Research), ‘s werelds grootste deeltjesversneller, te mogen werken! Hier maakte ik deel uit van het Real-Time Analysis project van LHCb (één van de vier grote experimenten aan CERN). Het dagelijkse werk aan CERN was erg interessant en gaf veel voldoening. Het bevestigde mijn passie voor wis- en natuurkunde. 

Uit maatschappelijke betrokkenheid was ik actief in de Women in Technology groep aan CERN. Een belangrijk onderdeel van deze groep was de zogenaamde outreach, waarmee men meisjes kennis wil laten maken met de natuurwetenschappen, en wil laten zien dat een carrière in de natuurwetenschappen wel degelijk een mogelijkheid is. Zo boden wij bijvoorbeeld een evenement aan waar meisjes (en vrouwen met een niet-technische achtergrond) gedurende een weekend bij ons konden komen leren programmeren.

Bovendien gaf ik, als vrijwillige gids, rondleidingen van verschillende bezienswaardigheden binnen CERN waaronder de Synchrocyclotron, de eerste deeltjesversneller van CERN. Het werk als gids was vooral heel erg leuk, want de verbazing mogen meemaken van mensen die voor het eerst de grote en indrukkwekkende machines aan CERN zien verveelt natuurlijk nooit! (En stiekem was ik zelf ook elke keer nog dolenthousiast.) Behalve dat ik het zelf leuk vond, vond ik het ook belangrijk dat de bezoekers een vrouwelijke gids zagen. Voor mij is het als tiener namelijk van zeer grote invloed geweest dat ik een vrouwelijke wetenschapper als rolmodel had. Zo hoop ik ook deel te mogen maken van de beslissing van andere meisjes en vrouwen om de natuurwetenschappen in te gaan, omdat dit als carrière nog steeds minder gebruikelijk is voor vrouwen.

Na een fantastisch jaar aan CERN heb ik besloten om verder te studeren aan de Ruprechts-Karls-Universität in Heidelberg, de oudste universiteit van Duitsland, en een van de oudste ter wereld. Ik ben hier student in het MSc Scientific Computing programma, een klein programma waar men colleges in wiskunde, informatica, en een toepassingsgebied volgt. Hier heb ik de kans om al mijn passies verder te ontwikkelen. En dankzij de VSBfonds beurs kan ik mij daar helemaal aan wijden! 

De beurs helpt mij namelijk op drie manieren die van wezenlijk belang zijn. Ten eerste heeft het een taalcursus Duits bekostigd. Doordat ik nu vloeiend Duits spreek intergreer ik goed, zowel academisch als sociaal. Verder heb ik tijdens mijn bachelor bijna altijd een bijbaan gehad. Dat kostte veel tijd en aandacht. Maar nu, door de beurs, kan ik me volledig richten op mijn studie en zelfs extra colleges volgen. Ten slotte, Scientific Computing vraagt veel van de mogelijkheden van een computer. Ik was dan ook heel erg blij dat mijn oude, trage, laptop eindelijk met pensioen mocht! Dat is wel de kers op de taart! 

En jij kunt wellicht ook profiteren van de VSBfonds beurs! Maatschappelijke betrokkenheid kan vele vormen hebben. Ik heb inmiddels al een jaar studie in Heidelberg achter de rug, en ben erg dankbaar voor de mogelijkheden, tijd, en focus die het VSBfonds mij heeft gegund." 

Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg