Promotie Maarten H.P. Butink

Promotores: Prof. dr. A.E.R.C.H. Boonen, Prof. dr. A.E. de Rijk

Trefwoorden: Arbeidsparticipatie, chronische aandoeningen, interventieonderzoek, ziekenhuis
 

"Work-related support for people with chronic diseases in clinical care: Work in progress"

Steeds meer mensen hebben last van chronische aandoeningen, met alle gevolgen van dien. Deze aandoeningen kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op hun deelname aan de maatschappij, zoals hun vermogen om gezond te blijven werken. Dit proefschrift onderzoekt hoe arbeidsgerichte zorg (zorg die ook kijkt naar ‘werk’ van de patiënt), kan worden geïntegreerd in de ziekenhuiszorg. 

In enkele poliklinieken van het Maastricht UMC+ is een zorgverbetering voorgesteld. Hierbij besteden artsen en verpleegkundigen meer aandacht aan het werk van hun patiënten. Er zijn technieken voor gedragsverandering gebruikt om ‘werk’ makkelijker bespreekbaar te maken tijdens gesprekken met patiënten. Daarnaast zijn er een zorgpad, trainingen en gesprekskaarten ontwikkeld om dit te ondersteunen. 

Ook is onderzocht welke uitdagingen er zijn bij deze aanpak en welke aanbevelingen kunnen helpen om de zorg verder te verbeteren. Voor de ontwikkeling van deze zorg is samengewerkt met het Radboud UMC, als onderdeel van de Academic Alliance.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook