Nieuw project: Digitale innovaties sneller door ‘de wasstraat’ krijgen
Als zorgverleners binnen het Maastricht UMC+ een innovatief idee hebben, dan kan de ‘wasstraat’ van het Zorginnovatielab helpen om dat idee snel en effectief in de praktijk te brengen. Toch verloopt die ‘wasstraat’ niet altijd soepel. De NFU heeft nu een subsidie toegekend aan een gezamenlijk project van de AWDZ en het MUMC+ om deze wasstraat voor digitale innovaties te versnellen, onder andere door het invoeren van een online app.
De ‘wasstraat’
Innovaties in de zorg zijn cruciaal om de zorg goed en toegankelijk te houden. Om innovaties sneller en effectiever in de praktijk te brengen, bedacht het Zorginnovatielab van Maastricht UMC+ de ‘wasstraat’. Mensen die een idee hebben voor een innovatie, worden in deze wasstraat in contact gebracht met experts in bijvoorbeeld juridische zaken, privacy en communicatie. Elk idee doorloopt drie fases in de wasstraat. In de eerste fase verkennen idee-eigenaar en experts de innovatie. Wanneer dit goed doorlopen wordt, wordt de innovatie in de tweede fase kleinschalig getest en geëvalueerd. Als die evaluaties positief zijn, dan kan de innovatie in de derde fase worden opgeschaald.
Meer lezen over de wasstraat van het MUMC+? Klik dan hier.
Versnellen
De eerste ervaringen met de wasstraat zijn positief: idee-eigenaars hebben nu een plek om ideeën voor te leggen en deze komen sneller tot concrete uitwerking. Toch zijn er ook onderdelen van de wasstraat die nog stroef lopen. Met name de tweede fase, het kleinschalig testen van een innovatie, kost nog veel tijd. De praktijk laat zien dat aan innovaties in deze tweede fase dezelfde strenge eisen worden gesteld voor de kwaliteit en veiligheid van zorg als aan innovaties in de laatste fase, als de innovatie voor veel mensen beschikbaar komt. Om dit te verbeteren, hebben AWDZ-onderzoekers en een aantal artsen bij het MUMC+ de handen ineengeslagen. Het gaat om Marieke Spreeuwenberg, Cheryl Roumen en Joost Verbeek (allen AWDZ) en artsen Nicole van Eldik (tevens programmanager digitale zorg bij Zorginnovatielab) en Eric Edelman (tevens onderzoeker digitale zorg bij MUMC+).
Met behulp van een NFU-subsidie is deze projectgroep sinds het najaar van 2023 aan de slag om de wasstraat binnen één jaar aanzienlijk te versnellen. Hiervoor hebben ze verschillende plannen. Zo zullen er criteria worden opgesteld om sneller onderscheid te maken tussen kansrijke en kansarme innovaties. Ook is het plan om kortdurende, herhalende testen van innovaties te doen op de grens van pilot-testen en verdere implementatie. Ook willen de onderzoekers onderscheid gaan maken in de eisen en risico’s die aan innovaties worden verbonden in fase twee versus fase drie. Zo zal de projectgroep samenwerken met KEMTA (de afdeling Klinische Epidemiologie en Medical Technology Assessment van MUMC+) om in kaart te brengen welke bewijslast nodig is om een innovatie te pilot-testen danwel om deze op grotere schaal in te voeren.
Meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met projectleider Marieke Spreeuwenberg via: m.spreeuwenberg@maastrichtuniversity.nl.
