AWDZ ontwikkelt training voor teamleiders van verpleegkundigen

Healthcare management

Onderzoekers van de AWDZ hebben afgelopen jaar een training samengesteld voor teamleiders van verpleegkundigen. Dit deden ze in samenwerking met onderzoekers van de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) van Universiteit Maastricht. Door de training worden teamleiders geholpen om beter leiding te geven en zo waardevol zorgpersoneel te behouden. Het VieCuri ziekenhuis en het Maastricht UMC+ hebben de training voor het eerst getest. De eerste ervaringen zijn positief en de training kan nu worden aangevraagd via work_science.

High Engagement Leadership training
De pas ontwikkelde training voor leidinggevenden heeft de naam ‘High Engagement Leadership’. Belangrijkste doel van de training is om een gezond werkklimaat in de zorg te realiseren, zodat verpleegkundigen met plezier in de zorg werken en blijven werken. De training neemt twee dagen in beslag en is gericht op mensen die in een ziekenhuis leidinggeven aan verpleegkundigen. Leidinggevenden krijgen door de training handvaten om hun communicatie te versterken en om aan een goede verstandhouding met hun personeel te werken. Zo wordt er bijvoorbeeld geoefend met het voeren van moeilijke gesprekken en leren leidinggevenden hoe ze meer autonomie, competentie en verbondenheid kunnen creëren bij hun teamleden. Ook stellen leidinggevenden een ‘Personal High Engagement Leadership Plan’ op. Dit is een plan met concrete doelen voor het werkklimaat dat direct kan worden ingezet op de werkvloer. Ook is er aandacht voor zelfzorg. Immers, een gezond werkklimaat kan niet bestaan zonder een gezonde leidinggevende, die werk en privé goed in balans houdt. Afgelopen september probeerden twaalf teamleiders van het Venlose VieCuri ziekenhuis en twaalf teamleiders van het Maastrichtse UMC+ de ‘High Engagement Leadership’ training uit. De eerste ervaringen zijn positief, zo blijkt uit de evaluatie achteraf. Het toepassen van theorie en de onderlinge interactie tussen deelnemers wordt als zeer waardevol gezien. Vandaar dat de training nu aangevraagd kan worden via www.workscience.nl, onderdeel van de onderzoeksgroep Work & Organizational Psychology van de Universiteit Maastricht.

Tekort aan zorgpersoneel
De training is voortgevloeid uit het project 'Improvise, adapt, overwork?' waarbij onderzoek werd gedaan naar het aanpassingsvermogen van ziekenhuizen ten tijde van de COVID-19 pandemie. Tijdens dat project werd eens te meer duidelijk hoe groot het tekort aan zorgpersoneel is, niet in de laatste plaats aan verpleegkundigen. Teamleiders kunnen een belangrijke rol spelen in het behouden van zorgpersoneel. Maar goed leidinggeven is geen vanzelfsprekendheid en een training kan helpen om met meer vertrouwen en plezier aan het roer te staan.  

Samenwerking AWDZ en FPN
Vanuit de AWDZ werkten onderzoekers Daan Westra, Frank van de Baan, Rachel Gifford en Dirk Ruwaard aan deze training. Dit deden ze samen met onderzoekers van de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), die expertise hebben op het gebied van leiderschap en duurzame inzetbaarheid van personeel. De klassikale training werd bovendien ontwikkeld in samenwerking met zorgverleners uit verschillende Limburgse ziekenhuizen en is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën over leiderschap en samenwerking. Door een combinatie van twee subsidies werd het mogelijk om deze training in elkaar te zetten: Een ‘Verspreidings- en Implementatie Implus’-subsidie van ZonMw, die oktober 2022 werd toegekend, en een KIA-ZON subsidie van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.

Meer weten over deze training en het onderzoek dat hieraan ten grondslag ligt? Neem contact op met de onderzoekers, via d.westra@maastrichtuniversity.nl.

AWDZ6-verpleegkundigen