Stoten, trappen, werpen

Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium. "Sportkarate is als het oplossen van ingewikkelde rekensommen."

O, maar met jou ga ik geen ruzie maken, was de standaardreactie van medestudenten als de broers Timmermans vertelden dat zij aan karate doen. "Vaak volgde dan nog de opmerking: jullie slaan zeker plankjes door", vertelt Brian. Soms deden de broers een poging tot uitleg. Dat wat zij doen sportkarate heet en dat het bij hun variant om een tweegevecht gaat. Het draait hierbij om punten scoren via stoten, trappen en worpen. Rob: "Echt snappen deden ze het meestal niet. Het is ook lastig uit te leggen als je de sport niet gezien hebt."

De broers studeerden bijna gelijktijdig. Rob Fiscale Economie gevolgd door de master Sustainable Finance, Brian de masters Econometrie en Financiële Economie. Ze kozen voor Universiteit Maastricht vanwege de nabijheid en het probleemgestuurd leren. De studietijd verliep volgens Brian anders dan die van de gemiddelde student. "Buiten het vakken volgen en examen doen lag de focus volledig op karate. We trainden vijftien uur per week en begonnen toen ook nog een eigen karateschool. De combinatie was weleens zwaar, maar via overleg met de docenten viel er altijd wel wat te regelen." 

Denkvermogen

Wat ze later met de studies wilden doen, wisten ze nog niet. Brian: "In mijn achterhoofd hield ik rekening met baankansen, maar vooropstond dat ik van cijferen houd." Hij ging als statisticus werken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Rob is momenteel pensioenmedewerker bij het Pensioenfonds ABP. Het zijn flexibele banen, waardoor het werk goed is te combineren met hun passie. En als het zo uitkomt werken ze ook tijdens een toernooi. Rob: "Zo heb ik na de voorrondes van het WK in Boedapest op mijn hotelkamer nabestaandenpensioenen uitgekeerd."

Piepjong waren de broers toen zij op karate gingen. Brian het eerst, een jaar later volgden Rob en hun jongste broer Jordy. Brian: "Ik was competitief ingesteld, won al snel wedstrijden en ontdekte dat ik talent had. Ze zeggen wel: meedoen is belangrijker dan winnen, maar als je als kind altijd verliest, vind je er weinig meer aan." Het mooie van sportkarate is volgens de broers de combinatie van lenigheid, techniek en, verrassend misschien, denkvermogen. Brian: "Je neemt in het veld voortdurend tactische beslissingen. Stel een bepaalde tactiek lukt niet, dan moet je snel kunnen overstappen naar een wel werkende tactiek."

UMagazine

Respect

Hierbij hebben ze profijt van hun studies. Rob: "Zowel op mijn werk als tijdens een wedstrijd gaat het om kunnen schakelen, niet vast blijven zitten in een situatie en de juiste keuze kunnen maken. Je bent ook continu bezig met analyseren en je af te vragen welke stappen nodig zijn om beter te worden. Het lijkt veel op het oplossen van een ingewikkelde som. Het antwoord is er niet altijd meteen en je zult wat moeten puzzelen. Dat puzzelende vermogen leerden we tijdens onze studie en zetten we in tijdens een wedstrijd."

Op hun eigen karateschool geven de broers les aan opvallend veel kinderen. Brian: "Onze kinderen leren vooral om respect te hebben voor elkaar en de leraren. Zo beginnen ze altijd met elkaar groeten. Omdat ze elkaar niet mogen raken, leren ze hun lichaam en eventueel opkomende agressie te beheersen.  Alle fysieke aspecten die je kunt bedenken komen bij sportkarate aan bod.” Rob grijpt de kans om een opvoedkundig advies te geven: "Laat je kinderen sportkarate leren, uiteraard bij sportschool Timmermans in Heerlen."

Zelfvertrouwen uitstralen

Zelf hebben zij er ook baat bij in het dagelijkse leven. Rob: "In bepaalde situaties geeft het zelfvertrouwen dat je jezelf goed kunt verdedigen. Maar wij zullen niet zo gauw een situatie laten escaleren. Eerder proberen we een agressief persoon te kalmeren. Alleen al door zelfvertrouwen uit te stralen lost dit de meeste problemen op. En als iemand niet te kalmeren is, dan is de beste keuze om weg te gaan. Een ruzie of gevecht zal nergens toe leiden. Gelukkig zijn wij nog nooit in een situatie beland waar het uit de hand."
 

Hoogste podium

Het moge inmiddels duidelijk zijn, de broers Timmermans zijn echte winnaars. Die mentaliteit heeft zijn vruchten afgeworpen. Beide broers zijn meervoudig en regerend Nederlandse kampioen in hun gewichtsklasse. Ambiëren ze niet de wereldtop? Die vraag wordt met verbazing begroet. Brian: "We staan allebei al aan de wereldtop in onze gewichtsklasse. Rob is bijvoorbeeld derde geworden op het Amerikaanse kampioenschap. Zelf ben ik derde geworden op het Europese kampioenschap. Alleen missen we die gouden medaille nog. We kunnen van elke tegenstander winnen, maar de truc is dat je op het hoogste podium, een EK of WK, toeslaat."

Vooralsnog koesteren zij allebei de Premier League in Portugal (april 2022) als mooiste moment. Rob: "Dat was een toptoernooi, te vergelijken met de Champions League in het profvoetbal. Op dezelfde dag stonden we beiden in de finale in onze eigen gewichtsklasse. Het komt eigenlijk niet voor dat dit twee broers tegelijk lukt op een  toernooi met de beste sportkarateka's van de wereld. Het was een uniek moment voor ons allebei."


Tekst: Hans van Vinkeveen
Fotografie: Moos Peters

UMagazine

Brian Timmermans studeerde Econometrie en Financiële Economie aan de Universiteit Maastricht en is werkzaam als statisticus bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij is meervoudig en regerend Nederlands kampioen sportkarate (tot 84 kilo) en runt samen met zijn twee broers Karateschool Timmermans in Heerlen.

Lees ook

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Bijvoorbeeld de Turnzaal van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Lees meer over de oudste turnzaal van Nederland.