Van de (Eu)regio, voor de (Eu)regio

Verborgen parels: de Turnzaal

De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad.

Wist je dat deze gebouwen ook toegang geven tot allerlei bijzondere plekken en verhalen? Laat je verrassen en volg ons in deze serie langs de verborgen parels van de universiteit en de stad Maastricht.

In het Statenkwartier van Maastricht ligt aan de Grote Gracht 90-92 de Hof van Tilly. Hier is sinds 2003 de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen gehuisvest. 

De markante Turnzaal die bij het gebouw hoort, is de oudste turnzaal van Nederland. Hij dateert uit 1880. In die tijd was de Hof van Tilly een rijkskweekschool met een hypermoderne turnzaal. 

Tekst gaat door onder de foto.

Turnzaal

Voordat de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen de Hof van Tilly in gebruik nam, werd het pand na aankoop grondig gerestaureerd en verbouwd. De Turnzaal werd een multifunctionele ruimte. Wel is geprobeerd om het authentieke karakter, zichtbaar door de vakwerkbouw met elementen in chalet-stijl, van de orginele turnzaal te behouden. Dit heeft men gedaan door bijvoorbeeld te kiezen voor transparante, akoestische materialen.

De Turnzaal werd lange tijd gebruikt als repetitielokaal van het Universiteitsorkest Maastricht. Vandaag de dag wordt deze zaal voornamelijk gebruikt als collegezaal. 

Aan de spanten van het dak hangt een kunstwerk van Tom Claassen. Dit kunstwerk verwijst naar de Venus van Willendorf, een van de eerste vormen van kunstuitingen, uit ongeveer 24000 v.Chr. Omdat het werk in een turnzaal hangt, heeft Tom ervoor gekozen de mollige figuurtjes in turnhoudingen af te beelden.

Tekst: Gido Boere en Evert van Zoeren
Fotografie: Joris Hilterman

Meer informatie?
Heb je vragen, wil je meer weten of wil je zelf een kijkje nemen? Mail dan naar: webred-um@maastrichtuniversity.nl

Lees ook

  • Als peuter al was promovendus Pieter du Plessis niet weg te slaan uit de keuken en hij dreigde op latere leeftijd zelfs masterchef te worden. Totdat deze droom door de harde realiteit uiteenspatte. Als onderzoeker gebruikte hij nationale gerechten als lens, waarmee hij naar het verleden en de...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...