DATASET project valideert de Digital Readiness Scan en levert belangrijke inzichten op

Vorig jaar september is de samenwerking bekrachtigd tussen het project ‘DATASET’ van het Noord-Limburgse Fieldlab TISL en Logistiek Digitaal (onderdeel van het DIL programma). Namens het DATASET onderzoeksteam overhandigde Gerwin Zomer op vrijdag 12 juli het evaluatierapport van de Digital Readiness Scan aan Anneloes van Klaveren en Joost van Deursen. 

De DATASET-onderzoekers van Universiteit Maastricht (BISCI) en Fontys hebben de door Logistiek Digitaal ontwikkelde Digital Readiness Scan toegepast bij enkele regionale logistieke dienstverleners, de achterliggende methodiek wetenschappelijk gevalideerd, en een analyse gemaakt van de sterktes en zwaktes van dit instrument. Daarnaast zijn er aanbevelingen gedaan om bedrijven nog beter te helpen in het operationaliseren van hun digitale strategie. De bevindingen, adviezen en inzichten zijn vastgelegd in het rapport ‘DATASET – Instruments to support your digitization journey: The Digital Readiness Scan’. De scan wordt door de onderzoekers gezien als een effectieve tool om een eerste beeld te krijgen van waar een bedrijf staat qua digitale volwassenheid. De onderzoekers hebben een wetenschappelijke validatie gedaan van het ontwerp en de systematiek. 

Praktijktool Digital Readiness Scan nu ook wetenschappelijk gevalideerd

De Digital Readiness Scan is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen uit de praktijk, en wordt door Logistiek Digitaal ingezet om MKB-bedrijven in de logistiek te helpen de kansen te benutten die digitalisering biedt, en daarin de juiste keuzes en prioriteiten te maken. De ontwikkelaars en gebruikers van de tool binnen Logistieke Digitaal waren dan ook erg benieuwd wat deze wetenschappelijke validatie voor inzichten zou opleveren.

Samenwerking levert waardevolle inzichten op hoe je datagedreven wordt 

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat het instrument een goede basis vormt om vast te stellen waar een bedrijf staat qua digitalisering en welke aspecten vooral verdere ontwikkeling behoeven. De opzet en structuur van het model sluiten aan bij de belangrijkste aspecten van digitale volwassenheid volgens de literatuur. Wel geeft het rapport een aantal aandachts- en verbeterpunten. De scanresultaten worden gebaseerd op de perceptie van degenen die de scan invullen en zijn daarom subjectief. Ook is er geen empirisch bewijs voor een vaste route naar digitale volwassenheid. Tenslotte adviseert het onderzoeksteam vanuit de sterkte-zwakte analyse om de scan te gebruiken in combinatie met andere tools, zodat ze in samenhang helpen in een voorspoedige reis naar digitale volwassenheid. 

Naar een integrale en pragmatische aanpak van digitalisering 

Die andere tools helpen om scherp te krijgen wat je met je digitaliseringsstrategie wilt bereiken, hoe het huidige ICT-applicatie landschap er uitziet en welke bedrijfsprocessen nog verder kunnen worden gedigitaliseerd. In DATASET wordt deze integrale aanpak met inzet van een bredere toolset in de volgende fase verder uitgewerkt en beproefd. Opgedane inzichten worden vanzelfsprekend binnen de samenwerking gedeeld met Logistiek Digitaal. Zo werken praktijk en wetenschap effectief samen aan een datagedreven logistiek, die hard nodig is om duurzaam en efficiënt te blijven opereren. 

Over DATASET en het Fieldlab TISL 

DATASET is een deelproject binnen het grotere project ‘Digital Greening’, en mede gefinancierd door de regio Noord-Limburg onder het Fieldlab Programma Technological Innovation & Smart Logistics (TISL). ‘DATASET’ focust zich op het Noord-Limburgse mkb en ontwikkeld samen met bedrijven een ecosysteem en innovatieplatform om de samenwerking tussen logistiek en ICT te bevorderen. Door kennis en inzichten van het Noord-Limburgse als het landelijke programma te delen, heeft dit grote voordelen voor beiden. 

In dit project helpen onderzoekers en studenten van Universiteit Maastricht (Brightlands Institute for Supply Chain Innovation - BISCI) en Fontys Hogeschool (mkb)bedrijven met de juiste stappen in hun digitale transitie (DATASET) en hun verduurzamingsagenda (Carbon-les). In DATASET wordt, net als in het DIL programma, aan de hand van een scanmethode vastgesteld hoe digitaal volwassen het betreffende bedrijf is. Vervolgens worden verbeterprojecten geformuleerd en uitgevoerd om de bedrijven meer data gedreven te laten werken.

Lees ook