Van de (Eu)regio, voor de (Eu)regio

Verborgen parels: het Kruithuis

De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang geven tot allerlei bijzondere plekken en verhalen? Laat je verrassen en volg ons in deze serie langs de verborgen parels van de universiteit en de stad Maastricht.

De School of Business and Economics bevindt zich in een voormalig jezuïetenklooster. Dit voormalig jezuïetenklooster heeft door de jaren heen vele functies gehad. Het is ook het eerste gebouw van de Universiteit Maastricht, indertijd Rijksuniversiteit Limburg. Hier gingen in september 1974 de eerste vijftig eerstejaarsstudenten van start. 

In de mooie tuin van de economische faculteit liggen twee kruithuizen. Die kruithuizen deden dienst als opslagmagazijn voor munitie voor het garnizoen en voor buskruit, om projectielen in de kanonnen op de walmuur af te vuren.

In de ‘boventuin’ vind je een kruithuis dat grotendeels is ingegraven en dat dateert uit 1692. Dit kruithuis werd later als gemeentelijke ijskelder gebruikt.

Tekst gaat verder onder de foto.

The Kruithuis
Het Kruithuis

Aan de Bonnefantenstraat ligt duidelijk zichtbaar het enige behouden kruithuis van de oude vesting Maastricht. Het werd in 1790 gebouwd en deed dienst tot 1868. Metersdikke muren moesten aanvallen van de vijanden voorkomen. Ten tijde van de jezuïeten gebruikten paters dit kruithuis als zwembad. En naar verluidt werden in dit kruithuis tegen het einde van WO II varkens gehouden. De voormalig tuinman Juul had een Duits geweer verstopt tussen de varkens.

Bij de oprichting van de universiteit werd het kruithuis aan de Bonnefantenstraat een schitterende locatie voor feesten en partijen. Het bier vloeide rijkelijk tijdens de vele cantussen. De universiteit gebruikt dit kruithuis momenteel nog steeds als cateringlocatie genaamd ‘het Kruithuis’.

Tekst: Gido Boere en Evert van Zoeren
Foto: Joris Hilterman

Lees ook

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...