UNU-MERIT building central hall

UMagazine

Het UMagazine biedt een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de UM. Driemaal per jaar verschijnt er een gedrukt UMagazine.

In de juni editie onder andere een portret van Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur. Na 25 jaar neemt hij afscheid van de UM. Bos die aanvankelijk een wetenschappelijke carrière ambieerde, maar ontdekte dat zijn betekenis misschien wel meer in het faciliteren van wetenschappers lag, kijkt terug op zijn werkzame leven.

Konrad Kollnig ontving een AiNed Fellowship beurs voor zijn onderzoek naar hoe we wetten met betrekking tot AI, privacy en concurrentie kunnen handhaven. “De verantwoordelijke instanties bestaan meestal uit juristen en economen. Geweldige mensen met goede bedoelingen, zonder twijfel, maar als je technologie wilt reguleren, heb je ook experts op die gebieden nodig."

Met haar postdoctoraal onderzoek hoopt Carolien Bouvier musea te helpen kunst te conserveren door de onderliggende chemische samenstelling zichtbaar te maken. Een schilderij, maakt Bouvier duidelijk, is en blijft een chemisch proces, ook al is het honderden jaren oud.

Volgens Nancy Bocken, hoogleraar in duurzaam ondernemen, zit de maatschappij vast op een eenrichtings-snelweg van waardevernietiging. Zij laat zien hoe we die snelweg van lineaire consumptie kunnen verlaten en vervangen door een circulaire economie.

De praktijk leert dat iedereen het slachtoffer kan worden van een rechterlijke dwaling. Met een nieuwe database probeert Jenny Schell-Leugers de omvang van het probleem in Europa in kaart te brengen.

Wat bepaalt iemands financieel welbevinden? Jenna Barrett deed er onder begeleiding van Lisa Brüggen promotieonderzoek naar. En het Kidzcollege brengt al 15 jaar de basisschool naar de universiteit. Hoe is dit initiatief ontstaan?

Soulkitchen biedt deze keer een kijkje in de keuken van Pieter du Plessis geboren en getogen in Zuid-Afrika.  En alumna Saara Martinmäki kwam naar de Universiteit Maastricht voor de master Clinical Psychology. Nu doet zij onderzoek naar het welzijn van humanitaire hulpverleners en adviseert ze internationale organisaties bij de ondersteuning van hun personeel.

Dit en nog veel meer in het juninummer van UMagazine!

UMagazine verhalen

  • Als peuter al was promovendus Pieter du Plessis niet weg te slaan uit de keuken en hij dreigde op latere leeftijd zelfs masterchef te worden. Totdat deze droom door de harde realiteit uiteenspatte. Als onderzoeker gebruikte hij nationale gerechten als lens, waarmee hij naar het verleden en de...

  • Hij omschrijft zichzelf als ‘een redelijk rationeel wezen’. Wanneer hij woorden als ‘genieten’, ‘liefde’ of ‘eenzaam’ al in de mond neemt, corrigeert hij zichzelf onmiddellijk: “Nouja, liefde, groot woord. Laten we zeggen dat mijn affiniteit met de universiteit tot bloei kwam in Maastricht.” Na 25...

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

More news items
  • Roberta Haar en Hylke Dijkstra ontvingen beiden een EU Horizon-beurs van 3 miljoen euro voor onderzoek naar multilateralisme. "Ik vroeg Hylke of hij met mij wilde samenwerken. Zijn antwoord was 'nee'," zegt Roberta Haar lachend. "Het was nog maar twee maanden voor de deadline," protesteert Hylke...

  • Hoe ziet de duurzame stad van de toekomst eruit? Om die vraag te beantwoorden moet je niet alleen te rade gaan bij experts, zegt postdoctoraal onderzoeker Özlemnur Ataol. Ook de jongste gebruikers van de stad, kinderen en jongeren, moeten gehoord worden. Een stad waarin zij kunnen floreren, is...