Housing Helpdesk: juridisch advies over huisvesting

Zoek je woonruimte in Maastricht? 10 (of 8) belangrijke tips

Kom je aan de Universiteit Maastricht studeren en ga je op kamers? Dan kom je in een hele leuke studentenstad te studeren én te wonen. De UM Housing Helpdesk kan je helpen als je juridische vragen hebt over het huren van een kamer. We hebben een aantal praktische zaken op een rijtje gezet:

1. Begin zo vroeg mogelijk met zoeken!
Logisch…, want er zijn maar weinig kamers. De nood is hoog. Heb je nog geen woonruimte gevonden? Dan moeten we je adviseren om dit met spoed te regelen om te voorkomen dat je bij de start van het academisch jaar geen geschikte huisvesting hebt. Mocht je voor de start van het academisch jaar in september nog steeds geen woonruimte gevonden hebben, dan moeten we je helaas adviseren om voor een andere universiteit te kiezen.

2. Pas op met advertenties op Facebook
Het is het meest gemakkelijk om een kamer te vinden als je al in Maastricht bent, maar pas altijd op voor oplichters. Als je online een kamer hebt gevonden, maak dan nog niet meteen geld over aan je mogelijke huisbaas – zeker niet als hij of zij een buitenlandse betaalrekening heeft. Zorg ervoor dat je de kamer hebt kunnen zien en dat je kennis hebt kunnen maken met je huisbaas. Als je niet in de gelegenheid bent om een kamer te bezoeken, zoek dan een kamer via Maastricht Housing (het officiële kamerbureau van de UM) of zoek een kamer via een woningcorporatie (Woonpunt, Maasvallei of Servatius) of een andere erkende instantie.

3. Het is in Nederland wettelijk verboden om bemiddelingskosten te rekenen
Behalve wanneer jij zelf een bureau of makelaar vraagt om voor jou woonruimte te vinden. In alle andere gevallen worden de instanties betaald door de verhuurder en mogen zij slechts één partij juridisch vertegenwoordigen. Wees dus op je hoede voor zgn. servicepakketten, administratiekosten en contractkosten en dergelijke.

4. Maak foto’s van je kamer vóórdat je er gaat wonen
In het ideale geval inspecteer je samen met de verhuurder de kamer. En maak je hiervan een rapportje, waarin je alles inventariseert wat er eventueel mis is met de woonruimte. Dit om te voorkomen dat je, als je weer verhuist, aansprakelijk wordt gesteld voor schade die er al was op het moment dat jij je intrek nam. Als dat niet lukt, neem dan foto's.

5. Servicekosten
Servicekosten zijn de kosten die je betaalt voor bijvoorbeeld het huren van meubels of schoonmaakkosten, maar ook gas, water en licht (vaak is dit minstens € 70 per maand). Het is belangrijk dat je huisbaas aan het einde van het jaar toont wat je daadwerkelijk hebt verbruikt; zodat kan worden verrekend wat je teveel of te weinig hebt betaald. Soms moet je dus nog iets bijbetalen en soms krijg je geld terug.

6. Check binnen 6 maanden de hoogte van je huurprijs
De hoogte van je huur hangt uiteraard af van veel factoren, maar er is een wettelijke bovengrens voor wat een verhuurder kan rekenen. De huurprijs kan namelijk worden berekend volgens het woningwaarderingsstelsel. Onze Housing Helpdesk kan je helpen bij het uitrekenen van de maximale huurprijs.

7. Huurtoeslag
Afhankelijk van onder andere de hoogte van je huur en je inkomen of studielening kom je mogelijk in aanmerking voor huursubsidie. Hier vind je het formulier van de Belastingdienst en hier een stap-voor-stap handleiding over hoe je via mymaastricht, het studenteninformatieportal, in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag.

8. Het is voor je huisbaas moeilijk om je uit je kamer te zetten
Stuur je huisbaas een aangetekende brief als je je huur wilt opzeggen! Houd rekening met de van tevoren afgesproken opzegtermijn van een maand. Als je huisbaas de huur wil opzeggen, dan dient hij of zij rekening te houden met een opzegtermijn van drie maanden.

9. Aansprakelijkheid
Als je samen met andere mensen een woning huurt, zorg er dan voor dat jullie allemaal afzonderlijke huurcontracten afsluiten of samen het huurcontract ondertekenen; als jij de hoofdhuurder bent (en als enige het contract ondertekent), dan ben jij ook als enige aansprakelijk.

10. Houd je kamer netjes
Serieus, echt doen.

Florian Raith

UM's Housing Helpdesk

De Housing Helpdesk, nu omgedoopt in Huurteam Zuid-Limburg, werd in 2015 opgericht door de UM, de gemeente en woningbouwverenigingen, met als doel studenten te ondersteunen bij het vinden van woonruimte. “We geven juridisch advies, checken huurcontracten, adviseren over een redelijke huurprijs en over voorschotten, onderhoud en meer”, zegt Rick Blezer, projectmanager van de Housing Helpdesk. Hij wordt ondersteund door zeven studentvrijwilligers van de rechtenfaculteit. “Mensen betalen nog steeds te veel, ofwel omdat ze gewoon afgezet worden of omdat de huisbazen niet weten welke maximale huurprijs ze mogen vragen.” Rick weet nog goed hoe hij zelf problemen had met huurcontracten toen hij rechten studeerde in Maastricht. “Daardoor besef ik heel goed hoe waardevol het is ergens terecht te kunnen. Het geeft veel voldoening om huurders te kunnen helpen.” Rick en zijn team hebben hun handen vol: in het eerste jaar namen ze zo’n 200 zaken aan en bespaarden voor hun huurders zo’n €40.000. In het tweede jaar verdubbelde dat bedrag. Dit jaar verwacht hij ruim 300 zaken te behandelen.

housing helpdesk

Rick Blezer is één van de oprichters en projektleider van de Housing Helpdesk.

 

Lees ook

  • Het zal je maar gebeuren: als pas afgestudeerde masterstudent mag je de inzichten die je tijdens je onderzoek hebt opgedaan, delen op een internationaal congres. Het overkwam Bram Mennen. Eind juni 2024 presenteerde hij de resultaten van zijn scriptie over de trainingsgegevens van topwielrenster...

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs