WUN-event: Effecten van Brexit op hoger onderwijs

Op 9 februari organiseerde het Worldwide Universities Network (WUN) een Brexit-workshop op de Campus Brussel van de Universiteit Maastricht. Tijdens de workshop kwamen meer dan 40 topsprekers van het WUN-netwerk (van binnen en buiten de EU) bijeen om te spreken over de toekomst van het hoger onderwijs in de nasleep van Brexit. Onder hen waren vertegenwoordigers van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), de British Council, de Russel Group, de League of European Research Universities (LERU).

Het seminar zocht naar post-Brexit oplossingen binnen een globale context, met nadruk op beleidsontwikkeling en praktische benaderingen om internationale samenwerking op het gebied van onderzoek, onderwijs, mobiliteit te blijven stimuleren.

UM-collegevoorzitter prof. dr. Martin Paul: “De belangrijkste vraag is wat voor relatie we willen ontwikkelen in het licht van Brexit. Deze bijeenkomst liet zien dat er een positieve houding is -van zowel universiteiten uit Groot-Brittannië, als de EU en daarbuiten- richting een verdere samenwerking op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie. Doel van het seminar was te komen tot een actieplan om deze relaties ook voor de toekomst te behouden.”

Tijdens de workshop sprak ook masterstudent Robert Morgen (European Studies, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen) over de effecten die Brexit op studenten heeft. Een van de punten die hij benadrukte is het belang van het continueren van mobiliteit/uitwisseling tijdens de studie.

De video geeft een korte impressie van het evenement.

Lees ook

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...

  • Eerste generatie niet-westerse immigrantenvrouwen competitiever dan Nederlandse vrouwen. Dit en meer blijkt uit onderzoek door Dr. Özge Gökdemir en Prof. Devrim Dumludağ van de Universiteit Maastricht.