Update #8: cyberaanval UM

 Bekijk de FAQ voor antwoorden op de meest gestelde vragen.

Statement UM
De Universiteit Maastricht verstrekt geen informatie over de communicatie met de groepering die een ernstige inbreuk heeft gepleegd op de ICT-systemen van de universiteit en daarmee de continuïteit van de instelling onder druk heeft gezet.

De universiteit heeft daarvoor twee belangrijke overwegingen:

  • Het (extern) onderzoek naar de achtergronden en gevolgen van de inbreuk in onze systemen is nog in volle gang en zal nog enige tijd vergen. Overigens zullen wij de resultaten van dit onderzoek (in de zin van ‘lessons learned’) delen met onze collega-instellingen uit de sector.
  • De universiteit wil in het licht van dat nog lopende onderzoek op dit moment op geen enkele wijze iets doen of communiceren dat de (digitale) veiligheid van de instelling, en daarmee de belangen van onze studenten, wetenschappers, medewerkers en de universiteit zelf, op enigerlei wijze zou kunnen schaden.

Daarbij is bepaald dat de UM deze lijn blijft volgen tot nieuwe omstandigheden of factoren de instelling ertoe brengen een andere afweging te maken.

Reactie OM op cyberaanval UM:
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft kennisgenomen van de berichtgeving in de media rondom de hack in de computersystemen van de UM.

De UM heeft vlak voor de Kerst aangifte gedaan van het hacken van hun computersystemen. Die aangifte is voor het OM aanleiding geweest om een strafrechtelijk onderzoek te starten. Gezien het feit dat dit strafrechtelijk onderzoek nog loopt, verstrekt het OM geen verdere informatie.

 

Lees ook

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • Emily O'Reilly bekleedt al meer dan tien jaar de functie van EU-ombudsman. Ze zorgt voor transparantie van de EU-instellingen door opvallende gevallen van wanbeheer te onderzoeken en goed bestuur te bevorderen. Op 20 juni 2024 gaf ze een keynote toespraak op de conferentie "Between narratives and...