Nieuw: Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

Het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) is een nieuw interdisciplinair onderzoekscentrum dat vernieuwingen in de klassieke muzieksector wil ondersteunen. Met de benoeming van Peter Peters tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de UM, per 1 september aanstaande, krijgt het centrum concreter vorm. Peters was de afgelopen jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit initiatief van philharmonie zuidnederland, Zuyd Hogeschool en de UM. De provincie Limburg en de gemeente Maastricht financieren daarnaast mee.

Orkest als ‘academisch ziekenhuis’
Het wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek van het MCICM wordt ingebed in de drie deelnemende organisaties (UM, Zuyd Hogeschool en philharmonie zuidnederland). Peter Peters: “De philharmonie zuidnederland vervult in de samenwerking tussen MCICM en orkest een functie die vergelijkbaar is met die van een academisch ziekenhuis in de context van medisch onderzoek. Door hierbij de musici en kunstenaars van morgen te betrekken ontstaat een onderzoeksomgeving waar alle deelnemende instellingen belang bij hebben.”
Intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland, Stefan Rosu, nam aanvankelijk het initiatief tot oprichting van het MCICM. Het centrum en de benoeming van Peters bieden volgens hem een mooie kans om klassieke muziek in de 21e eeuw door de ontwikkeling van nieuwe vormen ook van hernieuwde betekenis te laten zijn.

Over Peter Peters
Peters (Amsterdam, 1960) heeft zich gespecialiseerd in de combinatie van academisch en praktijkgebaseerd onderzoek in de kunsten. Hij studeerde sociologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte Peters als klassieke muziekjournalist voor onder meer NRC Handelsblad en was hij hoofdredacteur van Mens en Melodie. In 2003 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op een proefschrift over reizen in de technologische cultuur. Van 2007 tot 2013 was hij naast zijn functie als universitair docent aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschap van de UM lector bij het kunstvakonderwijs van Zuyd Hogeschool. Hij publiceerde onder meer Klankwerelden. De twintigste eeuw van Reinbert de Leeuw en, samen met Maaike Meijer en Jac van de Boogard, Rieu. Maestro zonder grenzen. Peters leidt momenteel het NWO-Smart Culture project ‘Artful Participation. Doing Artistic Research with Symphonic Music audiences’.

Peters ziet het MCICM als een kans om de vele vernieuwende initiatieven in de klassieke muziek te ondersteunen: “Deze structurele samenwerking tussen academici, praktijkgericht artistiek onderzoekers, kunstvakstudenten en orkest- en amateurmusici rond een en dezelfde problematiek is uniek in de wereld.”

Lees hier meer over de oprichting van het MCICM in 2017.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...