Jordi Heijman genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2016

Jordi Heijman (FHML) is één van de 25 genomineerden voor Wetenschapstalent 2016 van de New Scientist. Hij bestudeert de mechanismen die hartritmestoornissen veroorzaken. Deze kennis draagt bij aan een snellere identificatie van mensen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen en aan de ontwikkeling van betere behandelmethoden.

In zijn onderzoek gebruikt hij zogenaamde ‘patch-clamp’ experimenten waarmee de elektrische eigenschappen van hartspiercellen gemeten kunnen worden. Bovendien ontwikkelt hij computermodellen die gebruik kunnen maken van dit soort gegevens. Dit leidt tot ‘virtuele hartcellen’ die helpen bij het begrijpen van complexe interacties en bij het maken van voorspellingen, bijvoorbeeld ten aanzien van de effecten van medicatie.

Achttien universiteiten uit België en Nederland hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Hieruit heeft New Scientist 25 toptalenten geselecteerd. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door het oordeel van het online stemmende publiek en de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro.

Op 22 september wordt bekend gemaakt wie zich New Scientist Wetenschapstalent 2016 mag noemen. Tijdens deze bijeenkomst geven de vijf best scorende wetenschappers een presentatie over hun onderzoek. Iris Sommer, Erik Scherder en Alexander Sack gaan daarnaast in op de laatste stand van zaken in het hersenonderzoek.

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Lees ook

  • Het zal je maar gebeuren: als pas afgestudeerde masterstudent mag je de inzichten die je tijdens je onderzoek hebt opgedaan, delen op een internationaal congres. Het overkwam Bram Mennen. Eind juni 2024 presenteerde hij de resultaten van zijn scriptie over de trainingsgegevens van topwielrenster...

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs