Studentfaciliteiten

Het bevorderen van leren en inclusie bij het Talencentrum van de Universiteit Maastricht

Studeren in een vreemde taal kan uitdagend zijn. Daarom maakt het Talencentrum van de Universiteit Maastricht zich hard voor het doorbreken van taalbarrières. Dit expertisecentrum biedt op maat gemaakte oplossingen voor studenten die te maken hebben met taaluitdagingen, verzorgd door gespecialiseerde en deskundige taaldocenten. Het Talencentrum biedt verschillende taalcursussen, waaronder academische taalvaardigheden en interculturele communicatievaardigheden.

Maar het Talencentrum is niet alleen voor studenten. Het ondersteunt ook universitair personeel, professionals en bedrijven buiten de universiteit. Op deze manier draagt het bij aan een inclusieve regio met sterke en duurzame menselijke verbindingen, diepgaand begrip en ruime mogelijkheden om te gedijen in een internationale omgeving.

Een van de mensen die profijt heeft gehad van het Talencentrum is de internationale student Alaa Aljbawi. Zij werd geboren in Syrië, bracht het grootste deel van haar leven door in Saoedi-Arabië en studeert nu voor de Research Master of Drug Development and Neurohealth bij de Universiteit Maastricht.

“Ik zocht een plek waar ik snel Nederlands kon leren van professionele en ervaren docenten. Ik kwam de website van het Talencentrum tegen, waar ik las dat ze Nederlandse les geven van niveau A1 tot C1. Ik nam contact op, kreeg een interview en toets, en begon met lessen voor het A2-niveau Nederlands. In minder dan een jaar rondde ik A2, B1 en B2 af.”

Alaa zegt dat haar ervaring met het Talencentrum zeer positief was. “Het hele proces verliep erg soepel en georganiseerd. De docenten zijn zeer ervaren in het onderwijzen van talen. We werkten aan de vier competenties - luisteren, spreken, lezen en schrijven - en ik voel me sterk in al die onderdelen.”

“Het tempo was perfect. Het was vrij intens met veel zelfstudie, maar dat was precies wat ik wilde. Er was ook genoeg interactie met medestudenten. We werkten in kleine groepen, wat erg fijn was.”

“De certificaten die je krijgt van het Talencentrum zijn zeer betrouwbaar. Als ik ze aan mijn CV toevoeg, kunnen mensen erop vertrouwen dat ik op de best mogelijke manier Nederlands heb geleerd. Ik vond ook het leuk dat ik aan het einde van niveau B2 het staatsexamen kon doen. De hele cursus bereidde me daar heel goed op voor.”

Buiten de universiteit bleek het leren van de Nederlandse taal erg nuttig in het dagelijks leven van Alaa. “Ik geniet van gesprekken in het Nederlands. Bovendien, als je de taal spreekt, is alles anders. Het is makkelijker om deel uit te maken van de cultuur, en Nederlanders accepteren je op een ander niveau. Ik heb het gevoel dat ik erbij hoor.”

Tekst: Letterdesk
Foto's: Joris Hilterman

Alaa Talencentrum

Read more about our student facilities

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

  • Wil jij essentiële vaardigheden opdoen voor een mooie carrière na je studie, ben je op zoek naar ondersteuning om jouw competenties verder te ontwikkelen of wil je leren jezelf te presenteren bij een sollicitatie? Dat kan bij UM Career Services.

  • Beginnen aan een nieuwe studie kan eenzaam zijn voor een student. Uni-Life is een platform dat studenten samenbrengt. In de app vind je alle evenementen en activiteiten die plaatsvinden op de Universiteit Maastricht.  Student Luisa Congedo is een ambassadeur van het platform.

More news items
  • Wil je nieuwe dingen leren of extra ECTS behalen? Dat kan bij de Maastricht Summer School. Van juni tot september kun je kiezen uit verschillende cursussen op het gebied van kunst & cultuur, business & economie, recht & politiek, natuurwetenschappen en sociale wetenschappen. De Maastricht Summer...

  • Jezelf ontwikkelen én een positieve bijdrage leveren aan de lokale bevolking van de stad waar je studeert, dat is waar Match voor staat. Dit initiatief biedt studenten van de Universiteit Maastricht mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, waarbij sociale betrokkenheid een belangrijk onderdeel is. Zo...

Lees ook

  • Het zal je maar gebeuren: als pas afgestudeerde masterstudent mag je de inzichten die je tijdens je onderzoek hebt opgedaan, delen op een internationaal congres. Het overkwam Bram Mennen. Eind juni 2024 presenteerde hij de resultaten van zijn scriptie over de trainingsgegevens van topwielrenster...

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs