EmployMaas hackt employability in Maastricht

Hoe kun je ervoor zorgen dat meer hooggekwalificeerde afgestudeerden in Maastricht blijven? Hoe kun je lager opgeleiden een voorsprong op de concurrentie geven? En hoe vind je de perfecte match voor je bedrijf als je personeel aanneemt? Dit waren de uitdagingen die 9 teams van studenten en jonge professionals probeerden op te lossen in een Employability hackathon op 9 juni. De winnaars kwamen met enkele out-of-the-box oplossingen.

Wat Maastricht vroeg
Als centraal punt voor nieuwkomers in Limburg heeft Maastricht studenten veel te bieden. Toch verlaat de meerderheid de streek na hun studie. Ze gaan ofwel terug naar hun eigen land of verhuizen naar een andere plek in Nederland op zoek naar carrièrekansen. De Gemeente Maastricht vroeg studenten en jonge professionals te zoeken naar mogelijke oplossingen om deze trend te keren.

OUTKOM: een driedaags evenement
De winnaars gingen aan de slag met de onderliggende problemen die ervoor zorgen dat Maastricht de studenten niet in de stad kan houden. Zo zijn veel studenten en jonge professionals niet voldoende op de hoogte van mogelijke banen, weten ze niet of de banen toegankelijk zijn, en hebben ze moeite met het vinden van banen via online vacaturesites. Het winnende team kwam met de volgende oplossing: organiseer een driedaags OUTKOM evenement in de tweede helft van juni (na de examens) en laat dat organiseren door de vrijwilligers van INKOM. De Gemeente, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en startup accelerators in Limburg, en studenten zouden deelnemen aan dit evenement van festivals, een banenmarkt, speed-dating, loopbaancoaching en CV-checks, en workshops op het gebied van netwerken en creativiteit. De oplossing van het winnende team was vooral op zoek naar een combinatie van plezier en functionaliteit.

De Provincie, levenlang leren en persoonlijke ontwikkeling
De Provincie Limburg wil meer bewustzijn creëren over het belang van levenlang leren en persoonlijke ontwikkeling. In deze context zijn lager opgeleide ZZP’ers de meest kwetsbare groep van beroepsbevolking. Vanwege hun zware werklast en beperkte tijd hebben zij minder mogelijkheden en minder enthousiasme om nieuwe leeractiviteiten te ondernemen. Dat heeft consequenties voor hun concurrentiepositie. De uitdaging werd daarom als volgt geformuleerd: hoe maak je lager opgeleide ZZP’ers bewust van de noodzaak actief te werken aan persoonlijke ontwikkeling en verbetering van vaardigheden, en deel te nemen aan levenlang leren.

Maak kennis met Adam, de ZZP’er
Het team dat de uitdaging van de Provincie won, bedacht een persona met de naam Adam, een ZZP’er die geen idee had van de noodzaak van levenlang leren en persoonlijke ontwikkeling. Voor Adam, en alle ander lager opgeleide ZZP’ers in de provincie, ontwikkelde het winnende team een platformwebsite: LIMBURGLEARNS.com. Dit platform biedt cursussen en netwerkevenementen, en biedt informatie over brede kansen voor ZZP’ers. Het webplatform wordt onderhouden door de Provincie. 

Mediaan: mensen en planning matchen
De perfecte baan voor jouw vaardigheden, interesses en ambities vinden lijkt soms wel eens bijna onmogelijk, speciaal voor een student of jonge professional. Tegelijkertijd zijn bedrijven op zoek naar de perfecte match voor hun projecten en cliënten. IT-bedrijf Mediaan wilde er een gemeenschappelijk probleem van maken en niet alleen werkgelegenheid stimuleren, maar ook succesvolle matches tussen vraag en potentieel. Dus, hoe garandeer je dat de juiste mensen de juiste kansen krijgen?

Gamen naar een perfecte kandidaat voor de baan
FITIN was de oplossing van het winnende team. Eén platform dat zowel werkgevers als jonge professionals bedient. Het start met een serieus spel waarin de student en het bedrijf elkaar leren kennen. De volgende stap is lid worden van het platform. Studenten en jonge professionals doen dat om te werken aan echte projecten, hun vaardigheden te evalueren en onmiddellijke feedback te krijgen, en uiteindelijke het bedrijf te vinden dat het beste bij hen past. Tegelijkertijd biedt het platform werkgevers de gelegenheid hun wervingsproces te automatiseren, hun kandidaten holistisch te benaderen en de beste werknemers voor hun banen te vinden.

Jury
De jury van EmployMaas bestond uit Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde met arbeidsmarkt in portefeuille, Timo Hermans, Team Lead & Software Developer bij Mediaan, Ellen Bastiaens, Project Manager Student Employability en Claudia van Oppen, Project Manager van het Institute of Data Science, beiden aan de UM.

Alicja Lais, UM alumna met een MA in Media Culture, was een van de deelnemers aan de hackathon:

“De universiteit waaraan we studeren of waarvan we zijn afgestudeerd, wordt gezien als een van de topuniversiteiten in Europa. De UM staat zelfs op plaats 5 in de lijst van beste jonge universiteiten in Europa. Hoe is het dan mogelijk dat we met zulke waardevolle vaardigheden en zulke waardevolle ervaring en diploma’s zoveel moeite hebben om een baan te vinden?

Precies deze vraag werd aangepakt tijdens dit ongelofelijk productie evenement van één dag. Maastricht en de steden daaromheen trekken een enorme hoeveelheid studenten aan, maar toch besluit minder dan 20% van hen in de regio te blijven na hun afstuderen. Hoe kunnen de overheden van de Provincie en Maastricht zelf deze jonge professionals in de streek houden? Hoe kunnen bedrijven in Limburg zichzelf op de markt brengen richting studenten en ze behouden na een proef- of stageperiode? Dit waren de onderliggende vragen rond het hele employabilityprobleem.

Aan het eind van de hackathon hielden we een pitch en presenteerde ieder team zijn baanbrekende oplossing voor de toegewezen uitdaging. De creatieve energie was voelbaar – sommigen presenteerden hun idee via persona’s, anderen via concepten, en nog veel meer. Ik vond het evenement productief en nuttig, maar ook plezierig. Volgende keer als iemand me uitnodigt voor een hackathon, aarzel ik geen moment!”

Lees ook

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...

  • Eerste generatie niet-westerse immigrantenvrouwen competitiever dan Nederlandse vrouwen. Dit en meer blijkt uit onderzoek door Dr. Özge Gökdemir en Prof. Devrim Dumludağ van de Universiteit Maastricht.