Duurzaam, inclusief en Siciliaans

Maastricht heeft sinds kort een Siciliaanse pop-up-ambassade. Giuseppe Di Rosa brengt er in praktijk wat hij heeft geleerd bij de masteropleidingen Sustainable Finance en Entrepreneurship & Business Development. Samen met andere studenten begon hij fastfoodrestaurant Sicilery.

In lyrische bewoordingen bezingt Giuseppe Di Rosa de Siciliaanse keuken en gastvrijheid. Tussendoor legt hij het menu uit aan de binnendruppelende klanten. Giuseppe (22) ziet er niet zo moe als je zou verwachten van iemand die zo hard werkt. Twee weken geleden behaalde hij een dubbele master Sustainable Finance en Entrepreneurship & Business Development. Sinds een half jaar werkt hij voor ROBECO, een vermogensbeheerder in Rotterdam. En of dat nog niet genoeg is, opende hij anderhalve maand geleden samen met zijn partners Sicilery, een – je raadt het al – Siciliaans restaurant.

"Het oorspronkelijke idee was 'door studenten, voor studenten'. Maar toen realiseerden we ons dat dit een onnodige beperking was," vertelt Giuseppe. "Wij vinden vooral belangrijk dat Sicilery toegankelijk is voor iedereen, dat het inclusief is." Het duurste gerecht op het menu kost nog steeds minder dan €7 (en is vullend genoeg om als lunch te tellen). Een authentieke espresso kost minder dan €2. [Mocht je dit op Sicilië lezen, dan moet je weten dat dat hier helemaal niet duur is – daarnaast: hoi en welkom!]

Een ander aspect van Sicilery is duurzaamheid, wat sterk is beïnvloed door Giuseppe's opleiding aan de UM. "We gebruiken geen plastic; alle verpakkingen zijn gemaakt van zeewier, de menu's en posters zijn gedrukt op algen." Ze hanteren ook een zero-waste-beleid. Het eten wordt met de hand gemaakt in een fabriek op Sicilië; het productieproces is te zien op Sicilery's Instagram.

Het paradepaardje op hun menu is de arancino, die het best te omschrijven valt als een gepaneerde en gefrituurde bal risotto met verschillende vullingen als ragout of kaas, hoewel Sicilery ook veganistische opties biedt. "Toen ik hier kwam wonen, ontdekte ik bitterballen, die eruit zien en aanvoelen als een mini-arancino. Dus we dachten dat het cultureel gezien goed te vertalen zou zijn. De meeste mensen die het proberen vinden het lekker en komen terug!" Sicilery heeft ook Siciliaanse zoetigheden zoals cannoli en granita in brioche.

De tekst loopt door onder de foto's.

Ondernemersgeest en culturele trots

Giuseppe richtte Sicilery op samen met Rocco Leone, die hij kende van Sicilië, en zijn neef Ottavio Leone, die de toeleveringsketen managet. "We hebben ook mensen die op afstand werken: Nicola, die in Milaan studeert, doet al ons grafisch ontwerp en mijn broer Giorgio – hij was 15 toen we begonnen en zit nog op de middelbare school – heeft de software ontwikkeld die we gebruiken. En Gloria en Michele helpen ons het restaurant te runnen. Iedereen is Siciliaans." Sicilery heeft inmiddels ook andere studenten aangenomen om te helpen met de communicatie.

Sicilery is momenteel een pop-up in SNS de Ruimte aan de achterkant van het Sphinx-gebouw. Van juni tot september verhuurt de bank haar locatie aan de studenten, tegen een betaalbaar tarief en in ruil voor extra zichtbaarheid. Sicilery leunt zwaar op socialmedia-marketing. "Er zijn weinig spontane binnenlopers, omdat de locatie een beetje verborgen is. In het begin kregen we veel studenten binnen door onze socialmedia-campagnes en de evenementen die we organiseerden. Om eerlijk te zijn vond ik het een beetje een waagstuk om in juni te starten, omdat de studenten dan allemaal de stad uit gaan... Maar sindsdien hebben we nieuwe klantenkringen aangeboord: Italiaanse expats, die regelmatig komen, en anderen die goede dingen over ons hebben gehoord van vrienden of collega's."

Ze hebben tot nu toe meer dan 2.000 klanten gehad en ontvingen heel positieve reviews over zowel het eten als het restaurant. "Het is natuurlijk een hoop werk en het zijn echt lange dagen. Maar we houden van wat we doen, van het product, van het idee en van de sfeer. Het is eerder een uitdaging dan een probleem."

Andere stad? Mooi niet!

Dat wil trouwens helemaal niet zeggen dat alles één grote gelukzalige, mediterrane toestand was. "Een locatie vinden was en is nog steeds het grootste probleem." Giuseppe had tot dan toe met het grootste gemak zijn weg gevonden in de open, internationale gemeenschap van de UM, maar als ondernemer beleeft hij het anders. "We kregen heel weinig hulp of aanmoediging. We waren gewoon drie buitenlandse studenten die met hun eigen ding bezig waren. Het blijft een moeizaam gevecht."

Hun correspondentie met de gemeente verloopt via online vertaal-apps en ze hebben moeite om een vergunning te krijgen, ondanks dat ze een nieuwe locatie hebben gevonden. "De gemeente is sceptisch, misschien omdat we studenten zijn, misschien omdat we geen Nederlanders zijn. De enige echte feedback die we van ze kregen was dat we het maar in een andere stad moesten proberen."

Dat deed Giuseppe niet. "Ik hou van Maastricht – ik wil hier blijven. Ik heb zoveel geleerd tijdens mijn studie en werk aan de UM!" Hij zegt dat hij de soft skills en de aanpak van de Sustainable Finance-opleiding elke dag in praktijk brengt. "We willen ook laten zien dat studenten op een bepaalde manier waarde kunnen toevoegen aan een stad. Op dit punt in ons leven kunnen we nog risico's nemen en al die tijd investeren. Dat wordt anders als we gezinnen hebben. Ik wil nog niet in een kantoor werken; ik wil iets voor mezelf creëren en deze ervaringen opdoen."

Ze hebben inmiddels een adviseur in de arm genomen in de hoop een vergunning te krijgen. "Ik weet zeker dat we samen met de gemeente een manier zullen vinden. Er zijn absoluut genoeg mensen die waarderen wat wij doen en we genieten van deze kans om onze cultuur te vieren."

 

Tekst: Florian Raith

Siciliry

Lees ook

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.

  • Het zal je maar gebeuren: als pas afgestudeerde masterstudent mag je de inzichten die je tijdens je onderzoek hebt opgedaan, delen op een internationaal congres. Het overkwam Bram Mennen. Eind juni 2024 presenteerde hij de resultaten van zijn scriptie over de trainingsgegevens van topwielrenster...

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...