Juridisch onderzoeker Universiteit Maastricht ontvangt Niels Stensen Fellowship voor werk op het gebied van innovatief recht en disruptieve technologie

De invloed van disruptieve technologie op het recht

Catalina Goanta (universitair docent aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht) is een van de zeven kandidaten die voor 2018 een Niels Stensen Fellowship hebben ontvangen. Goanta’s onderzoek gaat over de invloed van disruptieve (revolutionaire) technologieën op het privaatrecht. Ze wil meer inzicht krijgen in hoe het recht op innovaties reageert. Goanta gaat zich richten op de rol die het recht speelt bij innovatieve platforms als Amazon of Airbnb en in nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie en blockchain. Ze wil weten hoe het recht reageert op technologische disruptie.

Een van de onderwerpen waar Goanta dieper op ingaat, is het gebruik van serviceplatforms, zoals YouTube en Instagram, voor advertentiedoeleinden. Gedubde ‘influencer marketing’, de huidige trend bij het adverteren op sociale media, houdt in dat (internet)beroemdheden zoals zangers, acteurs, bloggers en vloggers producten of diensten aanprijzen van bedrijven die hen daarvoor betalen. Deze influencers hebben vaak een enorm aantal volgers, die erop vertrouwen dat hun content eerlijk en oprecht is. Als zij bepaalde merken ondersteunen, kunnen zij dat doen zonder dat aan hun volgers te hoeven melden. Dat is niet bij wet geregeld. Daardoor is influencer marketing eigenlijk misleidend. De consument kan immers denken dat de influencer het product of de dienst aanprijst omdat hij of zij er heel enthousiast over is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfrijdende auto’s zijn een ander voorbeeld. Auto’s worden steeds slimmer, waardoor de vraag rijst wie er bij een ongeval aansprakelijk is (de chauffeur, de fabriek?). Als een auto zelf rijdt, hoe moet de wet dan omgaan met eventuele problemen die deze technologie met zich meebrengt?

Goanta onderzoekt hoe de belangen die in het geding zijn door innovaties die het resultaat zijn van disruptieve technologie het best kunnen worden gediend. Welke positie moet het recht innemen in relatie tot technologie? Moet het recht de samenleving beschermen tegen de risico’s van technologie, of moet het juist ten dienste staan van technologie, met het oog op economische groei? Goanta laat zien wat de invloed is van disruptieve technologische diensten op het juridisch bestuur van bedrijven en de samenleving in het algemeen.

Goanta table research
C. Goanta - How Technology Disrupts the Law: An Exploratory Study of Innovative Jurisdictions

About Catalina Goanta
Dr. Catalina Goanta behaalde haar bachelordiploma aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Boekarest, waar ze Roemeens en internationaal recht studeerde. Daarna voltooide ze haar master aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht, met als specialisatie Europese rechtsvergelijking en internationaal recht. Daarnaast behaalde zij haar master Public Policy and Human Development aan de Maastricht Graduate School of Governance, onderdeel van UNU-MERIT (The United Nations University – Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology). Als fellow van het Stanford-Vienna Transatlantic Technology Law Forum (Stanford University) deed Goanta in Californië onderzoek naar het Californische recht. Dankzij het Niels Stensen Fellowship kan zij haar nieuwste onderzoek in 2018 uitvoeren aan het Institute for Work and Employment Research (universiteit van St. Gallen in Zwitserland) en aan het Berkman Klein Center for Internet & Society (Harvard University).

About the Niels Stensen Fellowship
Het Niels Stensen Fellowship is ingesteld door Porticus, de internationale organisatie die de filantropische programma’s beheert van charitatieve instellingen die zijn opgericht door ondernemers uit de familie Brenninkmeijer. Het Niels Stensen Fellowship wordt sinds 1960 jaarlijks toegekend aan jonge postdocs, zodat zij onderzoekservaring kunnen opdoen aan internationale topuniversiteiten of -instituten. Het fonds wil hiermee bijdragen aan een excellente, maatschappelijk betrokken wetenschapsbeoefening.

Lees ook

  • In je eentje verhuizen naar een nieuw land met een andere cultuur en taal en zonder supportnetwerk is niet niks. Mastersstudente Beverlianne wist na haar aankomst in Maastricht daarom al snel dat ze betrokken wilde raken bij de lokale gemeenschap. Via het Personal & Professional Development Portal...

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...

  • Eerste generatie niet-westerse immigrantenvrouwen competitiever dan Nederlandse vrouwen. Dit en meer blijkt uit onderzoek door Dr. Özge Gökdemir en Prof. Devrim Dumludağ van de Universiteit Maastricht.