Studievoortgangseisen

Als je een internationale student bent met een Nederlandse verblijfsvergunning om te studeren, ben je wettelijk verplicht om aan een studievoortgangseis te voldoen. Om je verblijfsvergunning te behouden moet je per jaar minimaal 50% van de mogelijke ECTS-studiepunten voor je opleiding behalen. Hier moet je elk jaar dat je aan Universiteit Maastricht (UM) studeert aan voldoen. Deze regel geldt niet als je deelneemt aan een uitwisselingsprogramma. 

Per academisch jaar: 30 ECTS-studiepunten 

Voor alle opleidingen is het aantal ECTS-studiepunten per jaar vastgesteld op 60. Als je als voltijdstudent bij een opleiding staat ingeschreven, moet je dus elk studiejaar ten minste 30 ECTS-studiepunten halen om aan de wettelijke eis te voldoen. Daarnaast hebben sommige opleidingen een bindend studieadvies voor eerstejaarsstudenten. Neem contact op met de studieadviseur van je opleiding als je twijfelt over de studievoortgangseisen voor jouw opleiding. 

Per semester: 15 ECTS-studiepunten 

Als je slechts een deel van het jaar bent ingeschreven voor een programma, moet je 50% van het totale aantal ECTS-studiepunten voor dat semester behalen. Als je bijvoorbeeld op 1 februari met je programma begint, is het aantal ECTS-studiepunten vastgesteld op 30 tussen 1 februari en 31 augustus (de tweede helft van het academisch jaar). Om aan de studievoortgangseis te voldoen, moet je 50% van die 30 studiepunten behalen, wat neerkomt op 15 studiepunten. 

Voorbereidende programma's 

Als je staat ingeschreven voor een voorbereidend programma (zoals het pre-medisch of Foundation Programme), moet je dit programma met goed gevolg afleggen om je verblijfsvergunning te behouden. Als je niet slaagt, wordt je verblijfsvergunning ingetrokken en kun je geen verlenging van je verblijfsvergunning aanvragen voor studeren aan de Universiteit Maastricht. Een voorbereidingsprogramma mag volgens de wet maximaal 12 maanden duren.

Je studieadviseur is er om je te helpen 

De overgrote meerderheid van de studenten zal geen problemen hebben om ten minste 50% van de ECTS-studiepunten te halen. Er kunnen wel verzachtende omstandigheden in je persoonlijke leven zijn die je studieprestaties beïnvloeden (bijvoorbeeld het overlijden van een ouder of een ernstige ziekte). Als je je in een dergelijke situatie bevindt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur van je opleiding. Je studieadviseur is er om je te helpen en kan je adviseren over de beschikbare procedures en hoe je het beste verder kunt gaan. En alles wat je tegen je studieadviseur zegt, is vertrouwelijk.  

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 

De universiteit is wettelijk verplicht om de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in te lichten als je niet voldoet aan de studievoortgangseis. Tijdens de aanmeldingsprocedure word je gevraagd te verklaren dat je op de hoogte bent van de studievoortgangseis en de gevolgen als je hier niet aan voldoet. 

Gedragscode 

Universiteit Maastricht heeft de Gedragscode Internationale Student in het Nederlands Hoger Onderwijs ondertekend, waarin afspraken staan over de omgang met internationale studenten. Hierin staan onder andere regels over de informatievoorziening aan internationale studenten.